środa, 22 października 2014

Sałatka "Oszczędnej gospodyni"/A 'Thifty housewife' salad


Nastała na dobre jesień, a wraz z nią niestety zapanowała szarówka w mojej kuchni. Trudno znaleźć dobre światło, co odbija się na zdjęciach. Za to na talerzu mam nadzieję kolorowo:) Dziś sałatka inspirowana dokonaniami w tej materii z południa Europy i Bilskiego Wschodu. Z poszanowania do chleba, bo tam się takie resztki chlebowe w podobny sposób utylizuje. Niby u nas te kruszyny chleba się z ziemi podnosi i ucałowuje, ale jak patrzę na to, ile starsi samotni ludzie kupują u mnie w piekarni pieczywa na weekend czy przed świętami, to się mocno zastanawiam czy nie ląduje ono najzwyczajniej w zsypach, bo moja trzyosobowa rodzina tyle nie przejada w cały tydzień... Nie to, żebym im żałowała, ale nie wierzę, że samym chlebem żyją, a dokarmianie ptaszków, jako że jestem gołębiofobem, co przyznaję bez bicia, mnie nie przekonuje... A więc nie wyrzucajmy chleba, kupujmy tyle ile potrzebujemy, a resztę utylizujmy w potrawach!

Składniki:

garść rukoli
2 pomidory
feta pokrojona w kostkę
czarne oliwki
oliwa 
sól & pieprz
3 kromki chleba

Jak to zrobić?

  1. Kromki chleba przesmażyć na oliwie na patelni z 2 stron, uważając, żeby się nie przypaliły. Pokroić w kostkę.
  2. Pomidory pokroić w kostkę.
  3. Składniki sałatki ułożyć na talerzu, posypać kostkami chleba. Doprawić solą i pieprzem (uważając na sól, bo feta jest słona). Wg mnie nie ma potrzeby już polewania oliwą, bo tosty dość mocno nią nasiąkają.

It's a real autumn here finally and my kitchen became dark. It can be seen unfortunatelly in the bad quality of the pictures. I hope it cannot be seen however in this colorful salad.

This salad is influenced with the Mediterranean and Middle East tradition of using older bread in dishes in order not to waist it. I fully support this idea and I hope that no one of us buys too much bread and throw it away!

Ingredients:

Rocket
2 tomatoes
black olives
feta cheese cut into small cubes
3 slices bread
olive oil
salt & pepper

Method:

  1. Fry the bread on the olive oil, both sides, be careful and do not burn it;-) Cut into cubes.
  2. Cut tomatoes into cubes.
  3. Place all the ingredients on a plate, dispose the bread cubes over the plate.
  4. Salt and pepper (be careful with salt as the feta cheese is salty). I do not sprinkle it with olive as the bread is enough oily after frying.

19 komentarzy:

  1. Such salad with bread, vegetables and feta is definitely very yummy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna sałatka :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. do pełni szczęścia brakuje mi tylko mięsa! - ale mi się zrymowało :) jestem mięsożercą, choć po składnikach wiem, że na pewno była smaczna i bez niego. ja też nie lubię wyrzucać jedzenia, wyniosłam to z domu rodzinnego i zawsze staram się robić wszystko, aby do tego nie dopuścić, a przede wszystkim - ograniczyłam zakupy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna sałatka super na pewno smakuje.

    Pozdrawiam ciepło i serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatka świetna. Światło bardzo dobre. Pięknie wszystko uchwyciłaś. Bardzo kusząco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie kolorowo i smakowicie :)
    Od kiedy sama piekę chleb to niewiele go wyrzucamy, własna praca mobilizuje, żeby wszystko zjadać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo, bardzo mi się podoba. I sałatka, i podejście do sprawy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Hello Ola, a very tasty salad, sort of a Greek salad which I love, hope you are well,

    OdpowiedzUsuń
  9. Colourful salad perfect for using old bread; no throwing food away!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ola, I have never eaten a bread salad before and yours looks very colourful and appetizing!

    OdpowiedzUsuń
  11. W pełni się zgadzam. Sałatka super.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo smakowicie i optymistycznie :-) w sam raz na jesienną przekąskę.
    serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Grzanki! O rany! Pyszności^^ Uwielbiam wszystko, co z grzankami :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Tyle różności na jednym talerzu:) Wow, od razu zgłodniałam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Podoba mi sie nazwa sałatki;] ja ją biorę w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ola , love your salad though I want bacon in mine lol

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie wygląda :) z robieniem zdjęć jesienną porą to i ja mam problem.... biegam z talerzem w tę i z powrotem a efekt i tak
    ,,szkoda gadać,,.... Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. The salad looks delicious and i agree with you, we should not waste any food!

    OdpowiedzUsuń