środa, 30 lipca 2014

Szybki obiad tajski z polskim akcentem/Fast Thai dinner with a Polish accent


Oj, nie tyle nie chce mi się gotować w te upały, co nie chce mi się siedzieć przed komputerem:) Stąd dość rzadkie posty...A zatem: jak zrobić błyskawiczny ale konkretny obiad latem? Tajszczyzna to dobry pomysł - na pewno jest szybko (pod warunkiem, że masz w kuchni wszystkie niezbędne składniki), egzotycznie, a ponieważ i mięsnie, to całkiem treściwie. Do tego polski akcent - nasza poczciwa fasolka szparagowa w nowej odsłonie smakowej. Zachęcam!

Składniki na danie mięsne:

1 łyżka uprażonego przez 5-10 minut na patelni ryżu a następnie zmielonego w moździerzu (można pominąć)
1 łyżka oleju arachidowego
1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
2 chili (wypestkowane i pokrojone)
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka startego obranego imbiru
450 gram mielonej wołowiny
sok z połowy cytryny
2 łyżki sosu rybnego
kolendra do przybrania

Jak to zrobić?

  1. Rozgrzej olej na patelni (w woku) olej, dodaj trawę cytrynową, chili, czosnek, imbir i smaż ok. 3 minuty.
  2. Dodaj wołowinę do woka i smaż aż zrobi się brązowa. Rozbijaj grudki w czasie smażenia.
  3. Kiedy mięso będzie gotowe dodaj sok z cytryny i sos rybny. Wsyp utłuczony ryż i smaż jeszcze minutę.
  4. Podawaj przybrane kolendrą.
Składniki na fasolkę:

2 duże garści fasolki szparagowej
1 łyżka oleju
2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
łyżka utartego imbiru
1 posiekane wypestkowane chili
1 puszka mleka kokosowego

Jak to zrobić?

  1. Obetnij końce fasolki, jeśli trzeba, usuń włókna.
  2. Rozgrzej olej w woku lub na patelni, smaż trawę cytrynową, imbir i chili przez minutę.
  3. Wlej mleko kokosowe i gotuj ok. 3 minut.
  4. Dodaj fasolkę i duś do miękkości. Większość mleka powinna wyparować.
Inspirowane Kuchnią azjatycką FK Jacek Olesiejuk


When it became so hot in Poland I do not feel like sitting in front of my computer. That is why I am not so often here. But still, I need to eat something. How to make a fast but filling dinner in summertime? Thai food is a good choice as it is quick but when you serve meat it's also filling. And a Polish accent - green beans (here actually yellow ones) in coconut milk. Kind of fusion, isn't it?

Ingredients for the meat meal:

1 tablespoon of fried rice (5-10 minutes) and than mashed up in a mortar (IMHO it's not actually necessary)
1 tablespoon of peanut oil
1 teaspoon of lemongrass paste
2 small chili seeded and chopped
2 garlic cloves chopped
1 tablespoon grated ginger
450 grams minced beef
juice from 1/2 lemon
2 tablespoons fish sauce
coriander for serving

Method:

  1. Heat the oil on a frying pan or in a wok. Add lemon grass, chili and ginger. Fry app. 3 minutes.
  2. Add beef and fry until brown. 
  3. When the meat is ready, add lemon juice and fish sauce. Add rice and fry for a minute.
  4. Serve with coriander.
Ingredients for the bean:

2 big fistful green bean
1 tablespoon oil
1 teaspoon lemongrass paste
1 tablespoon grated ginger
1 chopped chili seeded
1 can coconut milk

Method:
  1. Remove the endings from the beans and the fibers, if necessary. Cut into smaller pieces.
  2. Fry the lemongrass, ginger and chili for a minute. 
  3. Add coconut milk, cook for 3 minutes. 
  4. Add the bean and cook until soft.


16 komentarzy:

  1. Nie powiem, chętnie bym zjadła coś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczny obiad, prawdziwe bogactwo smaków i aromatów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Beautifully aromatic,...ginger, lemon grass, garlic - yum!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ola, a Polish Thai fusion? Why not? I bet it was delicious and full of yummy flavours!

    OdpowiedzUsuń
  5. I wouldn't mind such dish in hot and cold weather :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo oryginalny pomysł. Masz dryg do tego, może tak książka kucharska?

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kuchnię tajską <3 To moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Intrygujący przepis, smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale masz pomysły, gratuluję. Chętnie bym się poczęstowała takim daniem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dopracowane to Twoje danie. Dlatego jest tak kuszące, cieszy oko i pewnie smakuje niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie powiem z chęcią bym zjadła inna wersje fasolki a nie tylko bułka i bułka:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ola , it's too hot here right now , if I want to use the desktop in the bedroom , I should turn on the aircon *sigh* Love Thai dishes , simple to make and chockfull of delightful flavor . I like your simple dish , very appetizing !

    OdpowiedzUsuń
  13. Zakochałam się w tym daniu ;] !

    OdpowiedzUsuń
  14. It is hot these days here too! Delicious simple weekday meal!

    OdpowiedzUsuń