piątek, 14 czerwca 2013

Smak czerwca-knedle z truskawkami/Flavour of June - strawberries dumplings


Od dawna chodziły za mną pierogi albo knedle z truskawkami. Dziś postanowiłam zaspokoić swoją zachciankę. I pomyśleć, że kiedyś nie byłam szczególną miłośniczką pierogów i knedli na słodko... Gusta się jednak zmieniają, a sezon kusi. Ten przepis jest wart wypróbowania - knedle robi się wyjątkowo szybko, bez użycia ziemniaków, a proporcja jest nieco na oko, przy czym zawsze się udają. Proponuję użyć ricotty o kremowej konsystencji, ale mogą być też inne rodzaje sera, np. typu capri, ew. zwykły biały mielony.

Składniki na 2 osoby na obiad: 

ok. 200-250 gram kremowego sera 
1/2 szklanki mleka 
200 - 250 gram mąki krupczatki 
1 żółtko 

Na nadzienie: ok 1/2 kg truskawek 

Do podania: bita śmietana lub stopione masło 

Jak to zrobić? 
  1. Podane składniki zmieszać i ugnieść na ciasto. Rozwałkować na cienko, kroić w kwadraty i oblepiać nimi truskawki, formując knedle. 
  2. Knedle gotować w posolonym wrzątku aż do wypłynięcia, ok. 4 minuty. 
  3. Podawać z bitą śmietaną lub roztopionym masłem.



I felt like eating strawberries dumplings for a long time. In Poland we eat also sweet dumplings. I was not a big fan of them but somehow it changed. Now we are having strawberries season so it's the best time to try them. You can use ricotta cheese to prepare them or any other creamy cheese. 

Ingredients for 2 people for lunch: 

app. 200 - 250 grams of creamy cheese 
1/2 cup of milk 
200 - 250 grams of wheat flour type 500 
1 yolk 

For stuffing: app. 1/2 kilo of strawberries 

For serving: whipped cream or melted butter 

How to prepare it? 

  1. Mix the ingredients and knead for a pastry. Roll it out for a rather thin pastry. Cut into squares, cover the strawberries with the pastry forming balls. 
  2. Cook the dumplings in salted boiling water for app. 4 minutes, until they drain out. 
  3. Served with whipped cream or melted butter.


20 komentarzy:

  1. Koniecznie ze śmietanką, ale jeszcze z cukrem!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Heavenly, simply heavenly, Ola.

    Thank you so much for sharing...

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią poczęstowałabym się bo wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Trafiłaś w mój czuły punkt:)))pyszności

    OdpowiedzUsuń
  5. Ola , these strawberry dumplings sounds delicious ! I love sweet dumplings and tried some with mango before but never with strawberry filling ! Love it :D

    OdpowiedzUsuń
  6. with mango must be also delicious!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow strawberry dumplings...a totally new dish for me Ola...love the idea of me...must try this! Thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  8. They look awesome; never tried strawberries in dumplings ( we usually stuff them with plums).

    OdpowiedzUsuń
  9. we also do them with plums often autumn:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ola, these strawberry dumplings look delicious!

    OdpowiedzUsuń
  11. O takich knedlach marzę od dłuższego czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj,ale apetyczny obiad.Fotki też fajne.Pozdrawiam i zapraszam w odwiedzinki.Jola z Dobrych Czasów.

    OdpowiedzUsuń
  13. wieki nie jadłam... a przecież w sezonie nie można ich nie zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam knedle, ale ich jeszcze nigdy nie robiłam samodzielnie. W tym roku będzie zmiana- mam zamiar korzystać z Twojego przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. zachęcam! bo naprawdę robi się je błyskawicznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. taki obiadek to ja chętnie bym zjadła,apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  17. Unfortunately strawberry season ended here! These dumplings are perfect!

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam knedle z truskawkami, ale ze śliwkami chyba są moimi ulubionymi ;)

    OdpowiedzUsuń