poniedziałek, 12 maja 2014

Pesto ze szparagów/Pesto made of asparagus


Zainspirowana majowym wydaniem „Kuchni” postanowiłam rozpocząć sezon szparagowy. Choć to jeszcze nie pełnia sezonu, szparagi można już kupić od jakiegoś czasu tu i ówdzie. Nie wszędzie jeszcze są dostępne, bo na Mazowszu, nie ukrywajmy, nie były i nie są chyba zbyt popularne. Ja tam szparagi osobiście uwielbiam, zielone w wersji „całościowej” a białe w zupie. Dziś smaczna propozycja dla początkujących smakoszy szparagów - pesto. Smakuje wybornie, jedliśmy je w piątek klasycznie z makaronem zaś w weekend w roladkach drobiowych z suszonymi pomidorami i kozim serem. Po mój ulubiony przepis śniadaniowy ze szparagami kliknij tutaj

Składniki:

Jeden duży pęczek zielonych szparagów
Ok.60 ml oliwy + do smażenia
Sól & pieprz
Pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
7-8 filecików anchois
40 gram tartego parmezanu
Uprażona na patelni garść nasion słonecznika

Jak to zrobić?
  1. Szparagi obrać (zawsze obieram zielone, mimo, że większość przepisów tego nie zaleca), odłamać twarde końcówki (same się łamią od stwardniałej części), zostawić nieobrane główki i tak ok. 2 cm poniżej. 
  2. Usmaż szparagi na rozgrzanej patelni na oliwie (do miękkości, na pewno co najmniej kilka minut).
  3. Pokrój szparagi na kawałki, jeśli potrzebujesz do dekoracji, główki zostaw oddzielnie.
  4. Odkrój łodyżki od pietruszki. Do blendowania użyj liści. 
  5. Zblenduj szparagi z oliwą, czosnkiem, słonecznikiem, anchois, sokiem z cytryny oraz parmezanem. Spróbuj jakie jest w smaku. Ew. dodaj soli i pieprzu.

Inspired by a Polish magazine ‘Kitchen’ I have decided to begin asparagus season. It’s not the peak of the season but you can buy them here. Personally I love asparagus and I like to eat them in the green version ‘as a whole’ and the white ones in the cream soup. Today a tasty recipe for pesto. It can be used classically with pasta or for example chicken rolls with dried tomatoes and cheese. For a delicious breakfast recipe with asparagus click here.

Ingredients:

1 big bunch of green asparagus
App. 60 ml olive oil + some for frying
Salt & pepper
Bunch of parsley leafs
2 garlic cloves
2 tablespoons of lemon juice
7 – 8 anchovies fillets 
40 grams grated parmesan 
Some roasted sunflower seeds

Method:

  1. Peel the asparagus, leaving just the tops and app. 2 cm underneath. 
  2. Fry the asparagus on the olive oil, until they are soft (at least a few minutes). 
  3. Cut them and if you need for decoration, put away some tops separately. 
  4. Blend asparagus with olive oil, garlic, seeds, anchovies, lemon juice and parmesan. Try it and add required amount of salt and pepper.

23 komentarze:

  1. Brzmi bardzo ciekawie, pesto bardzo lubię na pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I don't think I have heard about asparagus pesto, but it looks yummy!

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie wypróbuję zarówno z makaronem jak i w roladkach :) pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow. Never heard of asparagus pesto! Something new and really nice, I think!

    OdpowiedzUsuń
  5. Hi Ola , lovely recipe, thanks for sharing. I think you might be able to steam your asparagus in stead of frying. Going to Try this . x

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. yes, even grill them but I like olive oil flavor in all amounts:)

      Usuń
  6. Ola, I didn't know that asparagus can be used to make pesto. This must be delicious!

    OdpowiedzUsuń
  7. This asparagus pesto is new to me. Thanks for the recipe, will give this a try! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. I love any kind of pesto; one with asparagus is yet to be tried. Great colour!

    OdpowiedzUsuń
  9. it looks so much healthy ^^
    Hi dear how are you?
    I'm new visitor to your site.
    would you like to follow each other to keep in touch?
    MY-Emily
    Please, let me know! ;)
    Follow me and I will follow you back for certain
    (leave a blog link at my blog after follow so I can go back ur blog again)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja już przerobiłam kilka pęczków:) Masz rację, że na Mazowszu to chyba nowość bo ceny w porównaniu np. z Wielkopolską kosmiczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koło mnie tylko w jednym warzywniaku i za pęczek liczą 11 zł

      Usuń
  11. Bardzo ciekawe pesto :) Musi być pyszne!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. super sprawa z pesto ze szparagów! muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  13. looks superyumm..unique one with asparagus,Ola :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mmm.. nigdy nie jadłam szparagowego pesto... PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ola , that is one unique and decadent pesto ! I like the addition of anchovies and I'm sure it'll taste great with pasta :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię takie pesto! :)
    Zapraszam do mnie na domowe lody - prosty przepis ;)
    wenus-lifestyle

    OdpowiedzUsuń
  17. o, przygotuję takie pesto, niech się tylko dorwę się do szparagów, bo pierwszy raz ciągle przede mną

    OdpowiedzUsuń
  18. Moje oczy chłoną:) tą zieleń

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszny widok!
    I ja zrobiłam ...

    OdpowiedzUsuń
  20. U nas są dosć popularne, a mimo to jeszcze nigdy nie jadłam szparagów.

    OdpowiedzUsuń