A może zrobić sobie dwuletnie wakacje i popłynąć jachtem na Karaiby? Od wyspy do wyspy. Chwytając wiatr w żagle, żywiąc się mango i nieznanymi nawet z nazwy owocami i warzywami? Pić rum. Tańczyć do upadłego wraz z tubylcami w rytmie upojnej karaibskiej muzyki. Kąpać się w turkusowym morzu pod palmami. Ech, zapachniało wakacjami;-) A jak byłoby naprawdę? O tym można dowiedzieć się czytając „W krainie obfitości mango” Ann Vanderhoof. Kanadyjska autorka wraz z mężem rzeczywiście opłynęli w dwa lata ten archipelag. Czy było tak różowo? Nie zawsze. Przecież łodzie się psują, nad wyspami przetaczają się żywiołowe wiatry niszczące wszystko w okolicy, łodzie są nękane plagami owadów z lądu, przez długie okresy nie ma jak skorzystać z fryzjera czy wziąć porządny prysznic. W zamian za to dostajemy wszystko to, co na wstępie, plus wspaniałości lokalnej, ostrej (jakby nie było) kuchni. W książce jest ponad 30 autentycznych przepisów, które kuszą, aby je wypróbować, znaleźć gdzieś w sklepie na półce te platany, koryfee czy kolokazje. Brakuje tylko trochę zdjęć, bo aż chciałoby się obejrzeć te wszystkie wspaniałości, ale od czego nasza wyobraźnia! Duży plus za mapkę rejsu, dzięki której możemy sprawdzić w każdym rozdziale, gdzie aktualnie płynie lub cumuje jacht państwa Vanderhoof. Słowem – idealna lektura na lato!
Ann Vanderhoof
"W krainie obfitości mango"
Was zostawiam z przepisem na rumowy drink z Port-of-Spain na Trynidadzie. Orzeźwiający, mocny, pobudzający – idealny na letnie przyjęcie.
Składniki (w wersji dostępnej w Polsce):
170 ml białego rumu
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 i ½ łyżeczki kakao
Ok. 30 ml miodu (do smaku)
Do 60 ml mleka skondensowanego, słodzonego
170 ml mleka
Świeżo starta gałka muszkatołowa
Jak to zrobić?
- Rozpuścić kawę i kakao w 2 łyżkach rumu.
- Połączyć ze sobą wszystkie składniki.
- Podawać mocno schłodzone, z lodem, posypane gałką muszkatołową
What about taking 2-year holidays and going to the Caribbean by your own yacht? From one island to another? Eating mango and other unknown vegetables and fruits? Dancing to the Caribbean music all night long? Swim in turquoise sea under the palm trees? Well, smells like summer...And what be the reality? You can find it out reading ‘The Embarrassment of Mangoes’ by Ann Vanderhoof. The Canadian author and her husband went on a cruise and sailed round the archipelago. Was it really so pleasant? The boats broke off, there are strong destroying winds there, plagues of insects and weeks without a long bath or a hairdresser. But still, you get all the pleasures I have described before plus all the delicious spicy local food. There are more than 30 recipes in the book, very tempting, I would really like to have access to all these exotic ingredients. Briefly speaking – good book for this summer!
I am leaving you with the recipe for a rum cocktail from Port – of – Spain on Trinidad. Refreshing, strong and waking up – perfect for a summer party!
Ingredients:
170 ml white rum
1 teaspoon instant coffee
1.5 teaspoon cocoa
30 ml honey
Up to 60 ml condensed milk
170 ml milk
Nutmeg
Method:
- Melt cocoa and coffee in 2 tablespoon rum
- Mix all the ingredients.
- Serve cold with ice cubes and ground nutmeg.
bardzo chce spróbować:)
OdpowiedzUsuńzachęcam:)
UsuńI can survive without a hairdresser but not long bath :D Ola , this book sounds interesting . The drink looks refreshingly delish !
OdpowiedzUsuńoh, I have to see a hairdresser at least once a month, but I can see that my hair is much shorter than yours:)
UsuńDrinkiem się częstuję!
OdpowiedzUsuńA książkę chetnie przeczytam,choć brak zdjęć trochę zniechęca...
jest kilka na okładce, więc pozwala wczuć się w klimat:)
UsuńZacny ten napój !
OdpowiedzUsuńoj, tak:)
UsuńOjej, brzmi fajnie, ale chyba trochę (za dużo?) kalorii w drinku jest :)
OdpowiedzUsuńno nie jest to napój ascetyczny:)
UsuńRum and coffee.. so yummy!
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie:
OdpowiedzUsuńhttp://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html
łaaaał! to musi być bajecznie pyszne!
OdpowiedzUsuńSo refreshing! Perfect for summer evenings!
OdpowiedzUsuńOh, all my favourites; beautiful combination!
OdpowiedzUsuńOla, that would be a great drink to sip on the yacht. If only!
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA myślałam, że kokos będzie potrzebny:) ale to nawet lepiej bo raz w życiu kupiłam i niezbyt umiejętnie się z nim obeszłam:)
OdpowiedzUsuńDrink super.
I hope your vacations in Greece will have no unexpected surprises Ola haha! This is such a delicious and refreshing smoothie!
OdpowiedzUsuńKaterina, we are on Skiathos from yesterday:)
Usuńkurcze baaaardzo chętnie bym skosztowała!
OdpowiedzUsuńDrink zapowiada się pysznie, a książkę z chęcią bym przeczytała:)
OdpowiedzUsuńrefreshing one !!!
OdpowiedzUsuńna takiego drinka piszę się z wielką chęcią! najlepiej przy lekturze książki
OdpowiedzUsuńPrzepyszny!! Na pewno bardzo orzeźwiający ;)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńtakiego kopa potrzebujemy :) pycha
OdpowiedzUsuńI od raz mam przed oczami reklamę Bounty :)
OdpowiedzUsuń