sobota, 24 maja 2014

Moka Magic czyli Karaibska przygoda/Mocca Magic - Caribbean adventure


A może zrobić sobie dwuletnie wakacje i popłynąć jachtem na Karaiby? Od wyspy do wyspy. Chwytając wiatr w żagle, żywiąc się mango i nieznanymi nawet z nazwy owocami i warzywami? Pić rum. Tańczyć do upadłego wraz z tubylcami w rytmie upojnej karaibskiej muzyki. Kąpać się w turkusowym morzu pod palmami. Ech, zapachniało wakacjami;-) A jak byłoby naprawdę? O tym można dowiedzieć się czytając „W krainie obfitości mango” Ann Vanderhoof. Kanadyjska autorka wraz z mężem rzeczywiście opłynęli w dwa lata ten archipelag. Czy było tak różowo? Nie zawsze. Przecież łodzie się psują, nad wyspami przetaczają się żywiołowe wiatry niszczące wszystko w okolicy, łodzie są nękane plagami owadów z lądu, przez długie okresy nie ma jak skorzystać z fryzjera czy wziąć porządny prysznic. W zamian za to dostajemy wszystko to, co na wstępie, plus wspaniałości lokalnej, ostrej (jakby nie było) kuchni. W książce jest ponad 30 autentycznych przepisów, które kuszą, aby je wypróbować, znaleźć gdzieś w sklepie na półce te platany, koryfee czy kolokazje.  Brakuje tylko trochę zdjęć, bo aż chciałoby się obejrzeć te wszystkie wspaniałości, ale od czego nasza wyobraźnia! Duży plus za mapkę rejsu, dzięki której możemy sprawdzić w każdym rozdziale, gdzie aktualnie płynie lub cumuje jacht państwa Vanderhoof. Słowem – idealna lektura na lato!


Ann Vanderhoof
"W krainie obfitości mango"

Was zostawiam z przepisem na rumowy drink z Port-of-Spain na Trynidadzie. Orzeźwiający, mocny, pobudzający – idealny na letnie przyjęcie. 

Składniki (w wersji dostępnej w Polsce):

170 ml białego rumu
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 i ½ łyżeczki kakao
Ok. 30 ml miodu (do smaku)
Do 60 ml mleka skondensowanego, słodzonego
170 ml mleka
Świeżo starta gałka muszkatołowa

Jak to zrobić?

  1. Rozpuścić kawę i kakao w 2 łyżkach rumu.
  2. Połączyć ze sobą wszystkie składniki.
  3. Podawać mocno schłodzone, z lodem, posypane gałką muszkatołową


What about taking 2-year holidays and going to the Caribbean by your own yacht? From one island to another? Eating mango and other unknown vegetables and fruits? Dancing to the Caribbean music all night long? Swim in turquoise sea under the palm trees? Well, smells like summer...And what be the reality? You can find it out reading ‘The Embarrassment of Mangoes’ by Ann Vanderhoof. The Canadian author and her husband went on a cruise and sailed round the archipelago. Was it really so pleasant? The boats broke off, there are strong destroying winds there, plagues of insects and weeks without a long bath or a hairdresser. But still, you get all the pleasures I have described before plus all the delicious spicy local food. There are more than 30 recipes in the book, very tempting, I would really like to have access to all these exotic ingredients. Briefly speaking – good book for this summer! 

I am leaving you with the recipe for a rum cocktail from Port – of – Spain on Trinidad. Refreshing, strong and waking up – perfect for a summer party! 

Ingredients: 

170 ml white rum 
1 teaspoon instant coffee 
1.5 teaspoon cocoa 
30 ml honey 
Up to 60 ml condensed milk 
170 ml milk 
Nutmeg 

Method: 

  1. Melt cocoa and coffee in 2 tablespoon rum 
  2. Mix all the ingredients. 
  3. Serve cold with ice cubes and ground nutmeg.

29 komentarzy:

  1. I can survive without a hairdresser but not long bath :D Ola , this book sounds interesting . The drink looks refreshingly delish !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oh, I have to see a hairdresser at least once a month, but I can see that my hair is much shorter than yours:)

      Usuń
  2. Drinkiem się częstuję!
    A książkę chetnie przeczytam,choć brak zdjęć trochę zniechęca...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest kilka na okładce, więc pozwala wczuć się w klimat:)

      Usuń
  3. Ojej, brzmi fajnie, ale chyba trochę (za dużo?) kalorii w drinku jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no nie jest to napój ascetyczny:)

      Usuń
  4. Rum and coffee.. so yummy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  6. łaaaał! to musi być bajecznie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. So refreshing! Perfect for summer evenings!

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh, all my favourites; beautiful combination!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ola, that would be a great drink to sip on the yacht. If only!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie spróbuję :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. A myślałam, że kokos będzie potrzebny:) ale to nawet lepiej bo raz w życiu kupiłam i niezbyt umiejętnie się z nim obeszłam:)
    Drink super.

    OdpowiedzUsuń
  13. I hope your vacations in Greece will have no unexpected surprises Ola haha! This is such a delicious and refreshing smoothie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katerina, we are on Skiathos from yesterday:)

      Usuń
  14. kurcze baaaardzo chętnie bym skosztowała!

    OdpowiedzUsuń
  15. Drink zapowiada się pysznie, a książkę z chęcią bym przeczytała:)

    OdpowiedzUsuń
  16. na takiego drinka piszę się z wielką chęcią! najlepiej przy lekturze książki

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepyszny!! Na pewno bardzo orzeźwiający ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. To coś dla mnie, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. takiego kopa potrzebujemy :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  20. I od raz mam przed oczami reklamę Bounty :)

    OdpowiedzUsuń