poniedziałek, 10 marca 2014

Makaron z mięsem po singapursku/Singapore style noodles with meat


Nie wiem czy wypróbowałyście kiedyś przepisy Pana Woźniaka z "Kuchni". Ja dokładnie dwa i mam ambiwalentne uczucia. Czegoś tak ohydnego jak zapiekanka warzywna dawno nie jadłam-niedoprawiona, wedle czasów pieczenia podanych w przepisie w najlepszym wypadku można uznać ją było za al dente, ale byłoby to grubo na wyrost. Z tym bagażem negatywnych doświadczeń nie powinnam raczej próbować kolejnego przepisu jego autorstwa. No ale coś mnie podkusiło:) I tym razem był to strzał w dziesiątkę. Nudle jak z Singapuru gościły u nas już kilka razy na stole i zawsze znikały błyskawicznie. Zatem zachęcam do wypróbowania (jeśli macie cały arsenał orientalnych sosów) i podaję przepis z moimi modyfikacjami.

Składniki:

olej do smażenia
1 ząbek czosnku
1 posiekana cebula
500 gram mielonego mięsa
2 starte marchewki
8 pieczarek pokrojonych w plasterki
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka sosu sojowego grzybowego
1 chili
200 gram makaronu jajecznego
1 limonka
kolendra

Jak to zrobić?

  1. Podsmażyć na oleju cebulę i czosnek. Dodać mięso. Cały czas smażymy.
  2. Dodajemy pieczarki, marchewkę oraz sosy.
  3. Smażymy ok. 15 minut, cały czas mieszając. 
  4. Wrzucamy chili i kluski, zalewamy wodą, tak aby kluski miały się w czym ugotować. Odparowujemy większą część płynu.
  5. Podajemy skropione sokiem z limonki i przybrane kolendrą. Ewentualnie można jeszcze doprawić sosem sojowym do smaku.


My introduction in Polish to this post is briefly about recipes of one of the Polish cooks. I tried 2 of them, one was a real disaster and the second one-these noodles were really good. So if you have all the sauces I recommend to try this out! 

Ingredients:

oil for frying
1 garlic clove
1 onion, chopped
500 grams minced meat
2 grated carrots
8 champignon mushrooms cut in slices
3 tbsp soya sauce
1 tbsp fish sauce
2 tbsp oyster sauce
1 chili
200 grams noodles made of eggs
1 lime
coriander 

Method:

  1. Fry the onion and garlic on oil. Add meat. Keep on frying.
  2. Add mushrooms, carrots and sauces.
  3. Fry another 15 minutes, keep on mixing.
  4. Add chili and noodles, add water in order to cook the noodles. Evaporate most of the liquid.
  5. Serve with lime juice and coriander. You can add some more soya sauce if you like.


24 komentarze:

  1. Ola, you are making me very hungry! It is very close to dinner time now :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Totalnie odlotowy, nawet nie wyobrażam sobie jego smaku :))

    OdpowiedzUsuń
  3. I like Singaporean noodles! I should try making them at home sometime. Thanks for the recipe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ola , your Singaporean-style noodles look wonderful ! Love everything in this dish , simple yet very appetizing :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobrze,że nudle wyszły!
    Wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Hello Ola, great recipe and one of our favourites , we love Noodles , simple and tasty , thanks for sharing this recipe x

    OdpowiedzUsuń
  7. Love Noodles , love Singapore , thanks for sharing x

    OdpowiedzUsuń
  8. This is a beautiful Asian inspired meal Ola! Love it!

    OdpowiedzUsuń
  9. Prawie wszystkie sosy mam, tylko pewnie już przeterminowane tak wolno zużywam:) Ale jeszcze kilka takich dań a do tego nie dojdzie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no jest pretekst przewietrzyć szafę:)

      Usuń
  10. my już tez na niektórych przepisach z gazet czy telewizji się przejechałyśmy, ale były i takie co zagościły u nas na stałe:) Taki makaron zniknąłby z naszych talerzy w mgnieniu oka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię orientalne makarony ;)
    Bardzo smakowite danie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło poznać nową osobę tutaj:)

      Usuń
  12. Pyszny, pachnący makaron - po takim daniu wszystkie zmysły są nakarmione:)

    OdpowiedzUsuń
  13. ;) rzeczywiście, sosów Ci moc w tym przepisie ;D mięso ostatnio działa na mnie okrutnie... odrzuca mnie... mimo iż makaron kocham, wybieram inne jego przybranie :) zwłaszcza, że kiedy jakiś czas temu robiłam makaron z mięsem mielonym... coś mi nie wyszło {Bardzo Mądry Mężczyzna uważa, że to dlatego, że nie użyłam wina ;D} i sos był niedobry...

    Na razie więc mięso odpuszczam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam takie dania! sosy mam pod ręką, więc dlaczego nie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię makaron w takim wydaniu, dla mnie bomba:))

    OdpowiedzUsuń
  16. Ola, piękne makaron azjatycki i prezentacji, jak również! Kocham to!

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękne makaron azjatycki i prezentacji, jak również! Kocham to!

    OdpowiedzUsuń
  18. zapowiada się przepysznie. i właśnie sobie uświadomiłam, że pora coś zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny ten makaron! Idealny dla mnie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń