czwartek, 6 marca 2014

Paprykarz po węgiersku z kluskami galuszka/Hungarian goulash (paprikas) with galuska noodles


Kuchnia węgierska nie każdemu smakuje. Smalec, papryka, czasem ostra, no i do tego jeszcze śmietana. Osobiście mi to nie przeszkadza i dania z tej kuchni goszczą u nas w domu dość często, zwłaszcza na jesieni, gdy jest obfitość papryk, ale też i zimą, gdy ma się ochotę na coś konkretnego. Mam nadzieję, że dzisiejsza propozycja Wam zasmakuje, zwłaszcza, że można ją robić z różnych mięs. Tu wykorzystałam cielęcinę, ale równie dobrze mógłby być to chociażby filet z kurczaka. Najlepiej podawać z węgierskimi kluseczkami gauszki przecieranymi przez sito. 

Składniki na paprykarz:

1/2 kg cielęciny (ew. filet z kurczaka)
1 posiekana cebula
1 łyżka smalcu (opcjonalnie olej)
1 papryka pokrojona w kostkę
1 duży pomidor obrany i wypestkowany (ew. przecier pomidorowy)
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
250 ml kwaśnej śmietany
2 łyżeczki mąki
sól

Jak to zrobić?

  1. Posiekaną cebulę przesmażyć na smalcu. Zdjąć patelnię z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać, włożyć pokrojone w kostkę mięso. Chwilę smażyć.
  2. Dodać pomidora i paprykę. Zalać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości, ew. uzupełniając wodę. 
  3. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do mięsa i gotować jeszcze kilka chwil.

Składniki na kluski:

2 jajka
400 gram mąki
200 ml gazowanej wody
szczypta soli

Jak to zrobić?

  1. Wszystkie składniki starannie wymieszać.
  2. Sito do galuszek umieścić nad garnkiem z wrzącą wodą, ciasto przecierać przez sito* do wrzątku i gotować aż do wypłynięcia. Można podawać podsmażone na maśle. Pycha!

* Ja swoje sitko nabyłam na allegro (wrzuć do wyszukiwarki hasło sito do klusek).
** Przepisy inspirowane "Smakiem Węgier" Roberta Makłowicza


Not everyone likes Hungarian cooking. Lard, paprika, sometimes really hot, and additionally sour cream. Personally I don't have anything against these ingredients and dishes from Hungarian kitchen are often on our table, especially during fall when there is abundance of peppers and also during winter when we feel like eating something more sating. I hope you will like today's recipe, epecially as it can be prepared from different kinds of meat. I used veal but chicken fillet would be also good. Best served with Hungarian noodles galuska. 

Ingredients for paprikas:

1/2 kilo veal (or chicken fillet) cut into cubes
1 chopped onion
1 tablespoon lard (or optionally oil)
1 big tomato peeled and seeded (or tomato puree)
1 tablespoon sweet paprika
250 ml sour cream
2 teaspoons flour
salt

Method:
  1. Fry the onion on the lard. Remove the frying pan from the fire, add paprika, mix, add meat and fry again for a while.
  2. Add the tomato and pepper. Add some water and jug under a lid until the meat becomes soft. Add water in case it is too little. 
  3. Mix flour with cream, add to the meat and cook another few minutes. 

Ingredients for galuska:

2 eggs
400 grams flour
200 ml soda
pinch of salt

Method:

  1. Mix all the ingredients well.
  2. Rub it through a sieve (have a look here for example) into a boiling water. You may serve as well fried on a butter. Delicious!

14 komentarzy:

  1. ...I don't mind Hungarian goulash time-to-time (especially in winter time) .Looks inviting !

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. właśnie, gulasz gulaszem ale te kluseczki!

      Usuń
  3. Pysznie! Gulasze to moje ulubione dania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny ten przepis:) i te kluseczki...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię takie smaki! zdecydowanie jestem w przyjaźni z kuchnią węgierską :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ola , this looks like a hearty dish ! A delicious food to have during chilly days :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ola, I have tried Hungarian Goulash before and I like it!

    OdpowiedzUsuń
  8. thank you Girls for your kind words!

    OdpowiedzUsuń
  9. I love, love goulash and try to make it as often as I can!

    OdpowiedzUsuń
  10. "Hats off to you, Ola'! You have made the perfect Veal Gulyás that is truly Hungarian! It turned out so perfect, and delicious! xo

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny ten paprykarz :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń