Przepis na jeden z najlepszych serników jakie kiedykolwiek jadłam z jednego z moich ulubionych blogów - Moje wypieki (kliknij tutaj po oryginał). Umieszczam go tu by mieć przepis po wieczne czasy:) Tylko teściowa go nie skomplementowała, co też stanowi swoistą rekomendację. Po prostu pycha. Prawie nic nie zmieniałam w stosunku do oryginalnego przepisu, zmniejszyłam tylko ilość cukru pudru w masie czekoladowej i odchudziłam śmietanę. Następnym razem zresztą nie wiem czy w ogóle nie dodam cukru i zrobię masę z samej gorzkiej czekolady. To tak w ramach noworocznego odchudzania się:)
Składniki na masę serową (w temperaturze pokojowej):
500 g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie (na sicie makowym z małymi oczkami)
3 jajka
125 g drobnego cukru do wypieków
nasiona wanilii
200 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jak to zrobić?
- Jajka zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania gładkiej masy.
- Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę serową.
- Piec w temperaturze 160º C, około 45 minut.
- Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Składniki na warstwę czekoladową:
500 ml śmietany kremówki 30%
400 g gorzkiej czekolady, posiekanej
3 łyżki cukru pudru
150 ml likieru Bailey's (śmietankowego)
Jak to zrobić?
Ingredients for the cheese layer (at room temperature)
500 grams cottage creamy cheese well ground
3 eggs
125 grams sugar
vanilla seeds
200 ml cream 30%
1 tablespoon potato flour
Method:
Ingredients for the Bailey's layer:
500 ml sweet cream 36%
400 grams dark chocolate chopped
3 tablespoons icing sugar
150 ml Bailey's liquor
Method:
- Śmietanę kremówkę podgrzać do momentu wrzenia. Zdjąć z palinka, dodać czekoladę, odstawić do jej rozpuszczenia, mieszając. Przestudzić w lodówce około godziny.
- Masę czekoladową umieścić w misie miksera. Dodać przesiany cukier puder, wlać likier i ubić (końcówki do ubijania białek) do zwiększenia objętości i otrzymania kremu o jaśniejszym kolorze.
- Krem przełożyć na zimny sernik. Wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
A recipe for one of the best cheesecakes ever that I took from one of my favorite blogs (click here). Only my mother-in-law didn't say a good word about it which is also a kind of recommendation:) Simply delicious. I just reduced in the recipe the amount of icing sugar. Next time no sugar at all just plain chocolate - it's a kind of New Year's resolutions connected with dieting:)
Ingredients for the cheese layer (at room temperature)
500 grams cottage creamy cheese well ground
3 eggs
125 grams sugar
vanilla seeds
200 ml cream 30%
1 tablespoon potato flour
Method:
- Mix the eggs. Add all the other ingredients and mix well again.
- Use a round baking form (app. 23 centimeters diameter) and baking paper. Transfer the cheese to the form.
- Bake app. 45 minutes in 160 degrees Celsius.
- Cool down in open oven.
Ingredients for the Bailey's layer:
500 ml sweet cream 36%
400 grams dark chocolate chopped
3 tablespoons icing sugar
150 ml Bailey's liquor
Method:
- Warm up the cream until the moment of boiling. Take off from the cooker, add chocolate, mix until it melts. Cool down for app. 1 hour in a fridge.
- Mix the chocolate with icing sugar, add liquor and beat until it will become lighter.
- Transfer over the cheesecake. Cool down in a fridge.
Olu,taki sernik to ja z rozkoszą!
OdpowiedzUsuńRozumiem, że teściowa ma nieco odmienny smak?:) Wygląda jak mus czekoladowy, pysznie.
OdpowiedzUsuńOlu, zaszalałaś pysznie! Przepis znam i zastanawiałam sie, czy go wypróbować. Skoro napisałas, że to sernik jeden z lepszych, to chyba dłużej zachęcać mnie nie trzeba;)
OdpowiedzUsuńbo to jest taki mus czekoldaowy-pycha! Renula-koniecznie, obowiązkowo!:)
OdpowiedzUsuńHappy new year Ola :-) You know what I have been planning to bake Bailey's cheesecake for sometime now, thanks for sharing the recipe :-) It looks great, I am sure must have tasted great as well!
OdpowiedzUsuńI wish to you and your family a Very Happy and Prosperous New Year my friend! This is a beautiful cake!
OdpowiedzUsuńOla , that is one fantastic cheesecake , I bet it must have tasted divine ! Now , don't be too hasty in not adding sugar for your next bake , just cut it in half :D
OdpowiedzUsuńHere's wishing you and your family a Happy , Healthy and a Bountiful 2014 !!!
Thank you!
OdpowiedzUsuńOmg, Bailey's cheesecake!!! I love it!!!!!!! Happy New Year!
OdpowiedzUsuńo raju, ale świetny serniczek widać, że bardzo puszysty :)
OdpowiedzUsuńwarstwa czekoladowa wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńMarta, obie były super puszyste, polecam!
OdpowiedzUsuńMmmmm, uwielbiam serniki, a ten w całej okazałości podbił moje serce !
OdpowiedzUsuńMusi być obłędny:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Bailey's więc to coś dla mnie, serniczek wygląda bardzo smakowicie :))
OdpowiedzUsuńWow, Ola! That looks so good! I must try it :)
OdpowiedzUsuńGorgeous AND delicious!!! I need a fork, please :)
OdpowiedzUsuńAle świetny sernik, dopiero go dojrzałam :D
OdpowiedzUsuńChyba zjadło mi komentarz, właśnie dojrzałam Twój sernik i nie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńsą oba:)
OdpowiedzUsuńwyglada przepysznie
OdpowiedzUsuń