czwartek, 2 stycznia 2014

Sernik z Bailey's/Bailey's cheesecake


Przepis na jeden z najlepszych serników jakie kiedykolwiek jadłam z jednego z moich ulubionych blogów - Moje wypieki (kliknij tutaj po oryginał). Umieszczam go tu by mieć przepis po wieczne czasy:) Tylko teściowa go nie skomplementowała, co też stanowi swoistą rekomendację. Po prostu pycha. Prawie nic nie zmieniałam w stosunku do oryginalnego przepisu, zmniejszyłam tylko ilość cukru pudru w masie czekoladowej i odchudziłam śmietanę. Następnym razem zresztą nie wiem czy w ogóle nie dodam cukru i zrobię masę z samej gorzkiej czekolady. To tak w ramach noworocznego odchudzania się:)

Składniki na masę serową (w temperaturze pokojowej):

500 g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie (na sicie makowym z małymi oczkami)
3 jajka
125 g drobnego cukru do wypieków
nasiona wanilii
200 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jak to zrobić?
  1. Jajka zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania gładkiej masy.
  2. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę serową.
  3. Piec w temperaturze 160º C, około 45 minut. 
  4. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Składniki na warstwę czekoladową:
500 ml śmietany kremówki 30%
400 g gorzkiej czekolady, posiekanej
3 łyżki cukru pudru
150 ml likieru Bailey's (śmietankowego)

Jak to zrobić?
  1. Śmietanę kremówkę podgrzać do momentu wrzenia. Zdjąć z palinka, dodać czekoladę, odstawić do jej rozpuszczenia,  mieszając. Przestudzić w lodówce około godziny. 
  2. Masę czekoladową umieścić w misie miksera. Dodać przesiany cukier puder, wlać likier i ubić (końcówki do ubijania białek) do zwiększenia objętości i otrzymania kremu o jaśniejszym kolorze. 
  3. Krem przełożyć na zimny sernik. Wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. 


A recipe for one of the best cheesecakes ever that I took from one of my favorite blogs (click here). Only my mother-in-law didn't say a good word about it which is also a kind of recommendation:) Simply delicious. I just reduced in the recipe the amount of icing sugar. Next time no sugar at all just plain chocolate - it's a kind of New Year's resolutions connected with dieting:) 

Ingredients for the cheese layer (at room temperature)
500 grams cottage creamy cheese well ground
3 eggs
125 grams sugar
vanilla seeds
200 ml cream 30%
1 tablespoon potato flour

Method:
  1. Mix the eggs. Add all the other ingredients and mix well again. 
  2. Use a round baking form (app. 23 centimeters diameter) and baking paper. Transfer the cheese to the form. 
  3. Bake app. 45 minutes in 160 degrees Celsius. 
  4. Cool down in open oven. 

Ingredients for the Bailey's layer:
500 ml sweet cream 36%
400 grams dark chocolate chopped
3 tablespoons icing sugar
150 ml Bailey's liquor

Method:
  1. Warm up the cream until the moment of boiling. Take off from the cooker, add chocolate, mix until it melts. Cool down for app. 1 hour in a fridge. 
  2. Mix the chocolate with icing sugar, add liquor and beat until it will become lighter. 
  3. Transfer over the cheesecake. Cool down in a fridge.


21 komentarzy:

  1. Olu,taki sernik to ja z rozkoszą!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozumiem, że teściowa ma nieco odmienny smak?:) Wygląda jak mus czekoladowy, pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Olu, zaszalałaś pysznie! Przepis znam i zastanawiałam sie, czy go wypróbować. Skoro napisałas, że to sernik jeden z lepszych, to chyba dłużej zachęcać mnie nie trzeba;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bo to jest taki mus czekoldaowy-pycha! Renula-koniecznie, obowiązkowo!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Happy new year Ola :-) You know what I have been planning to bake Bailey's cheesecake for sometime now, thanks for sharing the recipe :-) It looks great, I am sure must have tasted great as well!

    OdpowiedzUsuń
  6. I wish to you and your family a Very Happy and Prosperous New Year my friend! This is a beautiful cake!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ola , that is one fantastic cheesecake , I bet it must have tasted divine ! Now , don't be too hasty in not adding sugar for your next bake , just cut it in half :D

    Here's wishing you and your family a Happy , Healthy and a Bountiful 2014 !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Omg, Bailey's cheesecake!!! I love it!!!!!!! Happy New Year!

    OdpowiedzUsuń
  9. o raju, ale świetny serniczek widać, że bardzo puszysty :)

    OdpowiedzUsuń
  10. warstwa czekoladowa wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  11. Marta, obie były super puszyste, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmmm, uwielbiam serniki, a ten w całej okazałości podbił moje serce !

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam Bailey's więc to coś dla mnie, serniczek wygląda bardzo smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow, Ola! That looks so good! I must try it :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Gorgeous AND delicious!!! I need a fork, please :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale świetny sernik, dopiero go dojrzałam :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Chyba zjadło mi komentarz, właśnie dojrzałam Twój sernik i nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń