Oswajania cykorii ciąg dalszy (kliknij tutaj). A jednocześnie początek mojej przygody z Julią Child i jej "Francuskim szefem kuchni". Książka ta to prawdziwa Biblia gotowania. Powiem tak, jeśli ktoś posiadłby wszystkie techniki drobiazgowo i klarownie opisane w książce, mógłby chyba wystartować ze swoim biznesem restauracyjnym. To nie jest książka kucharska jakich teraz wiele na rynku - tu nie liczy się kredowy papier czy pięknie wystylizowane zdjęcia. To ABC kuchni francuskiej, a co najważniejsze, również dla amatora.
Myślę, że gdybym chciała wykonać wszystkie przepisy, a część z nich zawiera również sposoby modyfikacji oraz podania, starczyłoby przynajmniej na cały rok. Wracam do "Francuskiego szefa kuchni" już ponad od miesiąca, gdy chcę się zainspirować czy czegoś dowiedzieć. W kolejce na wykonanie czekają takie dania jak coq au vin, sałatka nicejska, ozór duszony w sosie z madery, potage parmentier, potage au cresson i wiele innych, których już same nazwy dodają prostym niekiedy smakom wykwintności:)
Także 2014 ogłaszam na swoje prywatne potrzeby rokiem kuchni francuskiej:)
Dziś nieco zmodyfikowana propozycja z książki, doskonała przystawka lub lżejszy obiad, danie, które radzi sobie doskonale z niełatwym dla mnie smakiem cykorii:
Endives et jambon, sauce mornay
(Cykoria z szynką zapiekana w sosie serowym)
6 obgotowanych uprzednio cykorii przez ok. 10 minut od zawrzenia wody
6 plastrów gotowanej szynki
sos mornay (jest to sos beszamelowy przygotowany z 4 łyżek masła, 5 łyżek mąki, 2 szklanek mleka, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej oraz 1/4 szklanki sera żółtego).
starty żółty ser
Jak to zrobić?
- Nagrzać piekarnik do 190 stopni.
- Przygotować sos z podanych składników - rozpuścić na patelni masło, dodać mąkę, ciągle mieszając dodawać mleko i pozostałe składniki, aż sos zgęstnieje.
- Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
- Cykorie dobrze odsączyć. Owinąć każdą plastrem szynki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania.
- Polać sosem i posypać dodatkową porcją sera.
- Zapiekać ok 30 minut.
Familiarizing with chicory again (click here). And at the same time a beginning with my cooking adventure with Julia Child and her "French Chief Cookbook". The book is a real Bible of cooking. Let's say that if you familiarize and learn all the techniques carefully described in the book you would be probably able to start your own restaurant business:) This is not a cook book that are on the market right now - no fancy paper or beautiful photos. This is an ABC of French cooking, and which is even more important, also for an amateur.
I think that if I wanted to try out all the recipes, and some of them contains also modifications and different ways of serving, it would be at least a 1 year. I would like to try such dishes as coq au vin, Niece salad, beef tongue in madera, potage parmentier, potage au cresson and many more.
So for my private purposes I am declaring 2014 as a year of French cooking:)
Today a bit modified recipe from the book, a good appetizer or a lighter dinner, a dish that gets by well with a difficult flavour of chicory.
Endives et jambon, sauce mornay
(Chicory with ham, baked in cheese sauce)
6 parboiled chicories (10 minutes from the moment of boiling)
6 slices of boiled ham
mornay sauce (it's a kind of béchamel sauce made of 4 tablespoons butter, 5 tablespoons flour, 2 cups of milk, slat & pepper, nutmeg and 1/4 cup cheese)
grated cheese
Method:
- Preheat oven to 190 degrees Celsius.
- Prepare sauce from the above-mentioned ingredients - melt butter on the frying pan, add flour, keep mixing, add milk and the other ingredients as long as the sauce gets thicker).
- Butter the baking form.
- Drain well the chicories. Wrap each of them with the ham. Transfer into the baking form.
- Pour with the sauce, add some extra cheese.
- Bake app. 30 minutes.
Ja jeszcze nie oswoiłam cykorii ale chętnie wraz z Tobą to zrobię :) Bardzo ciekawa jestem tego kulinarnie francuskiego roku z Tobą :)
OdpowiedzUsuńThis is absolutely perfect! The melted cheese just made me hungry!
OdpowiedzUsuńMy w domu jadaliśmy z ogórkiem kiszonym jako sałatkę doobiadową. Cykoria wygląda kosmicznie w postaci zapieczonej:).
OdpowiedzUsuńIt looks nice :) you would decorate any tale with such dish.
OdpowiedzUsuńIza, też taką pamiętam z dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńCzytałam jakiś czas temu o tej książce i dlatego cieszę się, że ją przywołujesz i wykorzystujesz. No i to zdjęcie! Nie, nie napiszę, że tak trywialnie mi się kojarzy:))
OdpowiedzUsuńByłam dziś w Empiku, przeglądałam tę książkę i trafiłam akurat na ten przepis :D Teraz bardzo żałuję, że jej nie wzięłam, bo pysznie to danie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpolecam;)
OdpowiedzUsuńJestem za! Kuchnia francuska jest cudowna :)))
OdpowiedzUsuńWidzę, że połknęłaś bakcyla;) Gotuj, gotuj po francusku!;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńU mnie też dzisiaj cykoria chociaż w innej postaci i kilka słów o tym cudownym warzywie :)
Simply cooked, but looking beautiful. Nice presentation too...
OdpowiedzUsuńSimply cooked, but looking beautiful. Nice presentation too...
OdpowiedzUsuńI love that you've declared this the year of French cooking! Who doesn't love what Julia has cooked up?
OdpowiedzUsuńOla , that dish sounds very tasty ! The melted cheese made me sigh lol Year of French cooking ?! Goodluck , you can do it !
OdpowiedzUsuńdanie prezentuje się rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za wszystkie miłe wpisy:)
OdpowiedzUsuńCykorię też przydałby mi się oswoić.
OdpowiedzUsuńDostałam tę książkę na gwiazdkę i jakże żałuję że nie umiem wymówić poprawnie nazw wielu dań. Z chęcią obejrzałabym też programy Juli.
to też mój problem, jako, że nie znam francuskiego:(
OdpowiedzUsuńAleż kusisz tym pysznym jedzonkiem:)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda dość ... obscenicznie ;) ale pysznie :)
OdpowiedzUsuńJa jakiś czas temu oswoiłam cykorię i uznałam ją za całkiem dobre warzywo.
:) a może głodnemu chleb na myśli?:)
OdpowiedzUsuń