wtorek, 23 lipca 2013

Na sierpniowy żar/For August heat



Lato w mieście - spalone słońcem wybujałe trawy i o dziwo, przelewające się siłą bezwładu tłumy, czyżby nikt nie wyjechał? Brakuje tylko wody do pełnego odpoczynku. Doskonały czas na czytanie książek. 

Jeszcze jedna pozycja, którą ostatnio przeczytałam, kolejny tom o komisarzu Montalbano (poprzednia recenzja - kliknij tutaj). Sycylia w sierpniu - tam żar jest już nie do wytrzymania. Komisarz ma za zadanie wynajęcie lokum dla swoich przyjaciół, niełatwa sprawa o tej porze roku, gdy całe Włochy ruszają na wakacje. A jednak udaje się znaleźć willę na odludziu, a jak na odludziu, tuż nad pięknym klifem i piaszczystą plażą, to wiadomo, że akcja nie będzie toczyć się wokół samego opalania. 

Ale jak zwykle w przypadku książek Camilleri, nie tylko intryga kulinarna, ale też opowieść o letnich sycylijskich smakowitościach. Tym razem głównie owoce morza, nic więcej w upał nie jest przecież potrzebne. Podobał mi się pomysł na lekką sałatkę z ośmiorniczek, selera, pomidorów i marchewki, przyprawioną oliwą i cytryną. 

Tymczasem pozostawiam Was z iście włoską potrawką z cukinii, bosko pachnącą młodymi warzywami i czosnkiem. 

Składniki: 

1/2 posiekanej cebuli (może być czerwona) 
ok. 1/2 kg młodej cukinii (ze skórką ale wypestkowanej), pokrojonej w cienkie paseczki 
1 jabłko pokrojone w kostkę (najlepiej słodkie) 
1 pomidor pokrojony w kostkę 
1 pęczek posiekanej natki pietruszki 
1 ząbek czosnku 
1 łyżka gęstej śmietany 
sól & pieprz 
oliwa do smażenia 

Jak to zrobić? 

  1. Na oliwie podsmaż cebulę, a na drugiej patelni też na oliwie cukinię i jabłko. 
  2. Wymieszaj zawartość obu patelni, dodaj pomidory, natkę i czosnek, dopraw solą i pieprzem. 




Summer in the city - dry grass and strangely a lot of people - shouldn't they just be on holidays? 

Today I was inspired by a book by Andrea Camilleri 'August heat'. Nothing better than Sicilian summer full of frutti di mare. I especially liked an idea for a light octopus salad with celery, carrot and olive oil and lemon juice. 

I am leaving you with a perfect Italian zucchini salad. 

Ingredients: 

1/2 chopped onion (may be red) 
1/2 kilo of baby zucchini (seeded) cut into thin slices 
1 apple diced (preferably sweat) 
1 chopped tomato 
1 garlic clove 
1 spoon of cream 
chopped parsley 
salt & pepper. 
olive oil for frying 

How to prepare it? 
  1. Fry onion and separately zucchini and apple. 
  2. Mix onion with all other ingredients. Add salt and pepper.



18 komentarzy:

  1. Ola, very colourful and delicious vegetable dish!

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest tak proste, a wygląda wyśmienicie :) Na szybo, tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie cukinie i chetnie sprobuje cos takiego przyrzadzic, wyglada wspaniale a i smakuje z pewnoscia wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  4. I think salad is the best meal for summer! Beautiful and tasty!

    OdpowiedzUsuń
  5. Very interesting salad Ola, I have never fried apples...got to try this :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. I hope you will like it!
    Dziewczyny, spróbujcie koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z taką sałatką żar mi nie straszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Perfect vegetable salad for the hot summer days...love it!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie lubię lata w mieście!
    Na szczęście już weekend
    i prawie całe dwa dni z dala od miejskiego zgiełku:)
    Ta cukiniowa potrawka będzie idealna na upały:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z pewnością smakowałaby mi ta potrawka;)

    OdpowiedzUsuń
  11. A delectable and refreshing veggie salad for hot summer days ! Lovely flavor and texture :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smakowite danie, zpewnością kiedyś wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam, mniam chyba sie skusze zarowno na salatke jak i ciekawa lekture:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie podane. Bardzo eleganckie:)

    OdpowiedzUsuń