Lato w mieście - spalone słońcem wybujałe trawy i o dziwo, przelewające się siłą bezwładu tłumy, czyżby nikt nie wyjechał? Brakuje tylko wody do pełnego odpoczynku. Doskonały czas na czytanie książek.
Jeszcze jedna pozycja, którą ostatnio przeczytałam, kolejny tom o komisarzu Montalbano (poprzednia recenzja - kliknij tutaj). Sycylia w sierpniu - tam żar jest już nie do wytrzymania. Komisarz ma za zadanie wynajęcie lokum dla swoich przyjaciół, niełatwa sprawa o tej porze roku, gdy całe Włochy ruszają na wakacje. A jednak udaje się znaleźć willę na odludziu, a jak na odludziu, tuż nad pięknym klifem i piaszczystą plażą, to wiadomo, że akcja nie będzie toczyć się wokół samego opalania.
Ale jak zwykle w przypadku książek Camilleri, nie tylko intryga kulinarna, ale też opowieść o letnich sycylijskich smakowitościach. Tym razem głównie owoce morza, nic więcej w upał nie jest przecież potrzebne. Podobał mi się pomysł na lekką sałatkę z ośmiorniczek, selera, pomidorów i marchewki, przyprawioną oliwą i cytryną.
Tymczasem pozostawiam Was z iście włoską potrawką z cukinii, bosko pachnącą młodymi warzywami i czosnkiem.
Składniki:
1/2 posiekanej cebuli (może być czerwona)
ok. 1/2 kg młodej cukinii (ze skórką ale wypestkowanej), pokrojonej w cienkie paseczki
1 jabłko pokrojone w kostkę (najlepiej słodkie)
1 pomidor pokrojony w kostkę
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka gęstej śmietany
sól & pieprz
oliwa do smażenia
Jak to zrobić?
- Na oliwie podsmaż cebulę, a na drugiej patelni też na oliwie cukinię i jabłko.
- Wymieszaj zawartość obu patelni, dodaj pomidory, natkę i czosnek, dopraw solą i pieprzem.
Summer in the city - dry grass and strangely a lot of people - shouldn't they just be on holidays?
Today I was inspired by a book by Andrea Camilleri 'August heat'. Nothing better than Sicilian summer full of frutti di mare. I especially liked an idea for a light octopus salad with celery, carrot and olive oil and lemon juice.
I am leaving you with a perfect Italian zucchini salad.
Ingredients:
1/2 chopped onion (may be red)
1/2 kilo of baby zucchini (seeded) cut into thin slices
1 apple diced (preferably sweat)
1 chopped tomato
1 garlic clove
1 spoon of cream
chopped parsley
salt & pepper.
olive oil for frying
How to prepare it?
- Fry onion and separately zucchini and apple.
- Mix onion with all other ingredients. Add salt and pepper.
Ola, very colourful and delicious vegetable dish!
OdpowiedzUsuńTo jest tak proste, a wygląda wyśmienicie :) Na szybo, tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńLubie cukinie i chetnie sprobuje cos takiego przyrzadzic, wyglada wspaniale a i smakuje z pewnoscia wybornie!
OdpowiedzUsuńI think salad is the best meal for summer! Beautiful and tasty!
OdpowiedzUsuńGreat looking 'tower'...
OdpowiedzUsuńVery interesting salad Ola, I have never fried apples...got to try this :-)
OdpowiedzUsuńI hope you will like it!
OdpowiedzUsuńDziewczyny, spróbujcie koniecznie:)
Z taką sałatką żar mi nie straszny :)
OdpowiedzUsuńPerfect vegetable salad for the hot summer days...love it!
OdpowiedzUsuńNie lubię lata w mieście!
OdpowiedzUsuńNa szczęście już weekend
i prawie całe dwa dni z dala od miejskiego zgiełku:)
Ta cukiniowa potrawka będzie idealna na upały:)
Z pewnością smakowałaby mi ta potrawka;)
OdpowiedzUsuńA delectable and refreshing veggie salad for hot summer days ! Lovely flavor and texture :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite danie, zpewnością kiedyś wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam chyba sie skusze zarowno na salatke jak i ciekawa lekture:)
OdpowiedzUsuńpolecam!
OdpowiedzUsuńPięknie podane. Bardzo eleganckie:)
OdpowiedzUsuńale ładnie podane,,,pyszności
OdpowiedzUsuńLubię tego autora :)
OdpowiedzUsuń