wtorek, 11 grudnia 2012

Kopytka z cukinii i wyniki rozdania książek/Gnocchi with zucchini



Góra cukinii i dyń u mnie w mieszkaniu jakoś nie topnieje. Powoli muszę je zużytkować, bo w miejscu, gdzie piętrzą się obecnie, powinna wkrótce znaleźć się choinka… W każdym razie przepis na kopytka z cukinii leżał trochę na stosiku do wykorzystania, aż w końcu znalazł zastosowanie. I nie żałuję. Nie powiem, że kopytka robi się szybko, ale za to smakują świetnie, zarówno jako dodatek jak i bezmięsne danie główne.

Składniki:

1 cukinia
4 ziemniaki (większe)
Jajko
Sól & pieprz
Tymianek
1-2 szklanki mąki uniwersalnej

Jak to zrobić?
  1. Nagrzać piecyk do 180 stopni. 
  2. Cukinię przekroić na pół, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. 
  3. Ziemniaki obgotować w mundurkach przez ok. 10 minut. 
  4. Cukinię i ziemniaki zapiekać przez ok. 40 minut aż do miękkości. 
  5. Wydrążyć cukinię, masę zblendować, dodać ugniecione ziemniaki i jajko, sól oraz mąkę, poczynając od 1 szklanki aż do uzyskania takiej konsystencji, by ciasto można było wałkować na stolnicy bez lepienia się (zależy od wielkości cukinii i ziemniaków). 
  6. Uformować wałek i pociąć na kopytka. 
  7. Gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. 

Na zdjęciu ze śmietaną i wiórkami parmezanu. Na podstawie przepisu z „Polska gotuje”.


Przy okazji ogłaszam wyniki losowania książek, proszę zwyciężczynie o kontakt na maila z podaniem danych do wysłania (adres: daleka_droga@gazeta.pl). 

Agga – Fitness 
Kasiek – Carving 
Kaś – Siostry Sercanki, Wielka Księga drinków 
Kaczodajnia - Anegdoty



A pill of zucchini and pumpkin is somehow still the same in my apartment. I need to use them as soon as possible as in this place I am planning to locate my Christmas tree. Anyway this recipe for zucchini gnocchi was waiting for sometime to be used but finally it happened. I can’t say that you prepare them quickly but they taste great like a side this as well as a main meatless dish.

Ingredients:
1 zucchini
4 (bigger) potatoes
1 egg
Salt & pepper
Thyme
1-2 glasses of all-purpose flour

How to make them? 
  1. Preheat the oven to 180 Celsius degrees. 
  2. Cut the zucchini into halves, salt & pepper it, plus use some thyme. 
  3. Cook the unpeeled potatoes for 10 minutes. 
  4. Bake the zucchini and potatoes in the oven for app. 40 minutes. 
  5. Remove the pulp from zucchini, peel the potatoes, blend the zucchini with mashed potatoes, add salt and an egg and slowly begin to add flour. The amount of flour depends on how large the vegetables are, generally the dough should not stick to the breadboard. 
  6. Form a roll and cut the gnocchi. 
  7. Add salt to the boiling water and cook the gnocchi until they start to float on the surface. 
On the pictures served with cream and Parmigianino. Based on the “Poland cooks” magazine.

17 komentarzy:

  1. brzmi zachęcająco...a już na pewno oryginalnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kopytka cukiniowe brzmią przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. That is an interesting recipe! Must be good, as baked vegetables give extra flavour.

    OdpowiedzUsuń
  4. Latwy i fajny przepis. Bardzo lubie kopytka i chetnie zrobie te z cukinia.
    A jak myslisz, czy mozna je zamrozic?!

    OdpowiedzUsuń
  5. kopytka z cukinią? ciekawie, nawet bardzo! u mnie ostatnie cukinie wyszły jakieś 2 tygodnie temu, ale przepis zachowuję, bo zwykle mam ich w nadmiarze i chętnie w ten sposób je spożytkuję

    dwie książki :) już ślę maila

    OdpowiedzUsuń
  6. szukam i szukam, ale nie mogę znaleźć Twojego maila

    OdpowiedzUsuń
  7. Ola , me want some of your homemade gnocchi :D Great with some pasta sauce as well !

    OdpowiedzUsuń
  8. Hi Ola, this is something new to me but it look delicious. The combination of zucchini with potatoes sound great.
    Thank you for sharing the recipe.

    Have a nice day, regards.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kaś, myślałam, że mam w profilu, już dodany do posta!przepraszam
    Ataner-na pewno można

    OdpowiedzUsuń
  10. I know how much effort you placed to make these gnocchi but I am sure they were worth the trouble. They look very tasty!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie zaszalałaś! Nigdy nie probowałam cukinii wykorzystac w ten sposób!;)

    OdpowiedzUsuń
  12. I like such dumpling style food a lot :) Cottage cheese dumplings are one of my favorite :)

    OdpowiedzUsuń
  13. No i super dla cukiniowych niejadków:)

    OdpowiedzUsuń
  14. This is so imaginative. Well done.

    OdpowiedzUsuń