Doskonałe połączenie na grudniowy dzień – gorąca herbata z cytryną a do tego puszysta, racuchowa w smaku babeczka z orzechami. Mariaż idealny. Tak jak „Mariaż kulinarny” książka dziennikarki New York Timesa – Michelle Maisto, opisująca jej etap narzeczeństwa z Rich’em. Można powiedzieć, że nie zawiera nic odkrywczego, ale ja książkę pochłonęłam za jednym podejściem, wspominając czasy początków mojej znajomości z Jackiem. Po lekturze Maisto mam wrażenie, że na wszystkich szerokościach geograficznych schemat jest zawsze podobny, chyba, że osoby decydujące się być razem, nie przykładają żadnej wagi do tego, co znajduje się na ich talerzach. Trudno mówić tu o sztuce kompromisów, gdy ona w zasadzie jest wegetarianką a on lubi tradycyjne konkretne dania swojej narodowej kuchni chińskiej:) Raczej to przemyślana strategia jak zorganizować sobie wspólne życie, by wilk był syty i owca cała. Piękne początki każdego związku – jak jemu/jej dogodzić kulinarnie, jak zaplanować zakupy, jak urządzić sobie życie w pierwszym dorosłym domu, w jakiej nowej knajpie zjeść sobotnie śniadanie. Czyta się nieźle, zwłaszcza, że rzecz się dzieje w Nowym Jorku w Brooklynie i nie brak wątków polskich – polskie piekarnie, cukiernie, kiełbasy, ciasta z galaretką, na szczęście tym razem w zupełnie pozytywnym świetle. W książce nie brak też przepisów do wypróbowania, z których zaciekawiły mnie zwłaszcza te proste w wykonaniu babeczki.
Składniki:
1 szklanka mąki
250 gram białego sera
120 gram masła
Na masę:
½ szklanki posiekanych lub zmielonych orzechów
¾ szklanki brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka stopionego masła
1 łyżeczka stopionego masła
Jak to zrobić?
- Rozgrzej piec do 200 stopni.
- Formę do muffinków wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, wstaw do lodówki.
- Z podanych składników przygotuj ciasto. Wyłóż je do formy na grubość mniej więcej skórki od pomarańczy. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
- Składniki na masę dobrze wymieszaj. Wypełnij ciasto do ¾ wysokości.
- Piecz ok. 20 minut do zarumienienia się. W razie potrzeby wyjmij z formy i dopiecz z drugiej strony.
*Wg mnie można przygotować drugie tyle masy, bo ta ilość okazała się nieco zbyt mała.
Przepis pochodzi z książki Michelle Maisto „Mariaż kulinarny” wydawnictwa Weltbild. Książka zarówno dla poszukiwaczy kulinarnych inspiracji jak i dla osób, które właśnie wchodzą w poważniejszy związek lub z łezką w oku chcą powspominać czasy narzeczeństwa. Przede wszystkim jednak gwarantowany sposób na miłe spędzenie czasu. Ciekawe, ile historii w życiu człowieka wiąże się we wspomnieniach z określonymi smakami!
Przypominam też o rozdaniu książek (kliknij tu) - aktualne do poniedziałku.
Przypominam też o rozdaniu książek (kliknij tu) - aktualne do poniedziałku.
A perfect combination for a December day – a hot cup of tea with lemon and a fluffy cupcake with nuts. An ideal marriage. Just like “The Gastronomy of Marriage” – a book of New York Times journalist Michelle Maisto, describing the beginnings of her engagement period with Rich. One may say it’s nothing revealing but I read this book with pleasure, recalling the beginning of my relation with Jacek. After reading the book I have a feeling that all over the World the schema is always similar if you pay attention to what you eat. It’s hard to talk about the art of making compromises if you are a vegetarian and your fiancé likes to eat his national Chinese dishesJ It’s rather like a strategy how to organize the life to be satisfactory for both of the parties. The beautiful beginnings of each relationship – how to satisfy him/her culinary, how to plan shopping, how to organize the life in the first ‘adult’ home, in which new restaurant we should eat our Saturday breakfast. The story takes place in New York, in Brooklyn, there are many Polish plots – Polish bakeries, cake shops, sausages, jelly cakes, etc. There are also many recipes in the books, among which I paid the attention to this:
Ingredients:
1 glass of flour
250 grams of creamy cheese
120 grams of butter
For the filling:
½ cup of ground or chopped nuts
¾ cup of dark sugar
1 egg
1 teaspoon of melted butter
1 teaspoon of melted butter
How to make it?
- Preheat the oven to 200 degrees.
- Coat the muffin form with butter and bread crumbles. Put into the refrigerator for the time of preparation of the filling.
- Prepare the dough from the above mentioned ingredients. Put into the form – it should be app. as thick as an orange peel.
- Mix the ingredients for the filling. Add to the form up to the height of ¾.
- Bake app. 20 minutes, in case it is needed, bake again upside down after removing from the form.
* IMHO you may prepare proportionally more of the filling as this is slightly not sufficient.
The recipe comes from Michelle Maisto book „The Gastronomy of Marriage”. This is a book for those who are looking for a cooking inspirations, as well as for those who are just beginning their more serious relation or just want to recall good times of their engagement. For me it’s a good way to spend time. It’s interesting how many stories of life is connected with the memories of certain flavours!
Hi Ola, very delicious pairing, something new to me. Thanks for sharing the recipe.
OdpowiedzUsuńHave a nice week ahead,regards.
Faktycznie prosty przepis,a jak mówisz idealny miraż to muszą być smaczne
OdpowiedzUsuńBabeczka idealna na wieczorne smakowanie!
OdpowiedzUsuńAle wyczytałam ostatnio,że herbata z cytryną niedobrze się łączy i nie należy ich razem pić...
They look great and according to filling, must be tasty too!
OdpowiedzUsuńI have to admit, I have seen many muffin recipes but this is something new and interesting. Putting in on the list! :)
OdpowiedzUsuńOla , the book sounds like a good read ! Love your yummy nut tartlets :D
OdpowiedzUsuńhmmmm this looks comforting.
OdpowiedzUsuńAmber, wiem, ale mi najlepiej smakuje w takiej formule:)))
OdpowiedzUsuńSounds yummy, some sort of cupcake cheesecake. Love the nuts.
OdpowiedzUsuńChyba sobie tą książkę sprawię...zaitrygowałas mnie :)
OdpowiedzUsuńBabeczki zapowiadaja sie wysmienice!
naprawdę polecam!:)
OdpowiedzUsuńAle cudne ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie zachęciłaś mnie do przeczytania tej książki. Zarówno za sprawą babeczek, ale też ze względu na Twój opis:)
OdpowiedzUsuńNow that's a book I'd enjoy reading...and I'd also love to eat these nutty treats :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńBabeczki i ich zawartość składnikowa - przednie!;)
OdpowiedzUsuńIt is amazing how we tie all our memories with food! These nests look perfect and i am sure you've enjoyed reading the book!
OdpowiedzUsuń