poniedziałek, 5 listopada 2012

Figi na śniadanie/Figs for breakfast


Poprzednio wypróbowana figi w wersji śniadaniowego danka smakowały mi bardziej (kliknj tutaj), ale ten przepis p. Agaty Wojdy z wrześniowego „Mojego gotowania” też jest niczego sobie. W Jej przepisach cenię sobie zawsze możliwość modyfikacji i podpowiedzi jak to zrobić. Dlatego u mnie figi z kaszą kuskus a nie bulgur. Idealne dla celebrowania sobotniego lub niedzielnego poranka! To już powoli koniec fig, ostatnie danie w tym sezonie z ich udziałem zaprezentuję wkrótce.

Składniki: 

Pół szklanki kaszy kuskus 
Mała garstka rodzynek 
Czerwona cebula drobno posiekana 
Sok z cytryny 
Sól & pieprz 
2 łyżki płynnego miodu 
2 łyżeczki ziaren sezamu 
Posiekana drobno kolendra lub mięta 
8 świeżych fig 
Limonka do podania 

Jak to zrobić? 

  1. Dodaj kuskus do rodzynek i przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  2. Cebulę przelej wrzątkiem, dodaj sól, pieprz i łyżkę miodu oraz sok z cytryny. Zmieszaj z gotowym kuskusem, dodaj sezam oraz posiekaną kolendrę lub miętę. 
  3. Figi pokrój na pół. Przesmaż na maśle, dodaj resztę miodu. 
  4. Nafaszeruj sałatką z kuskusa. 
  5. Podawaj polane sosem z patelni z limonką.

I preferred this little breakfast dish with figs more (click here), but this recipe of Agata Wojda from September “My cooking” is also not bad. I like in her recipes the possibilities of modifying and hints how to modify it. This is a perfect dish for Saturday or Sunday breakfast. This is almost an end of fig season, I will show the last dish with these fruits soon.

Ingredients:

A cup of cuscus 
Some raisins 
Red onion finely chopped 
Lemon juice 
2 spoons of liquid honey 
2 teaspoons of sesame seeds 
Chopped coriander or mint 
8 fresh figs 
Lime for serving

How to make it? 

  1. Mix cuscus with raisins, prepare the cuscus according to the instruction. 
  2. Mix the onion with salt & pepper, a spoon of honey and lemon juice. Mix it with the prepared cuscus, add sesame and chopped coriander or mint. 
  3. Cut the figs into halves. Fry on the butter, add the rest of the honey. 
  4. Stuff them with the cuscus salad. 
  5. Serve with the sauce from the frying pan and lime.

20 komentarzy:

  1. Właśnie dzisiaj zastanawiałam co zjeść na śniadanie.Warzywa już nie takie,nabiał ograniczam a Ty tryskasz pomysłami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna propozycja, choć nie wiem czy bym była w stanie zrobić, bo tak lubię świeże figi, że wszystkie wcześniej bym zjadła, czasem ani ze sklepu nie doniosę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też się powstrzymuję siłą woli:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale wesoło wygladaja te figi! Tylko smaka robisz!

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie niestety figi już się skończyły.
    Szkoda, bo wciąż mam na nie ochotę.
    Przepis do wypróbowania w przyszłym roku;)

    OdpowiedzUsuń
  6. no no śniadanie mistrzów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dzięki Dziewczyny!
    thank you!

    OdpowiedzUsuń
  8. What a delectable dish to start your day ! That figs look luscious !

    OdpowiedzUsuń
  9. Łakomym okiem patrzę na te figi.
    Pyszne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciągle się zabieram za to żeby zrobić coś z figami i jakoś mi nie wychodzi... może w przyszłym roku przetestuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I love cuscus but I don;t think I have ever eaten figs before... they look like little guys with mouthes ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. o tak, takie śniadanko to ja chętnie... tyle, że teraz niestety na jajecznicę stawiam, zimno, mokro, do du.... :( słoneczny przepis, brawo Olu! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Olu, musztarda figowa to słodka opcja musztardy, idealna do sałatek i dipów. Kupiłam ją w jednej z galerii na stoisku z przyprawami, włoskimi makaronami i różnymi rodzajami pesto. ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Yum! These look delicious! By the way, I tried some Polish food on Saturday - pierogi and kabanosi - and Polish food is now in my top 5!

    OdpowiedzUsuń
  15. dzięki, zwrócę uwagę w sklepach

    OdpowiedzUsuń
  16. alez to wyglada smakowicie. cudowny blog :)

    OdpowiedzUsuń