Figi najlepiej mi smakują prosto z figowego drzewa, najchętniej z posmakiem słonej wody osiadającej na owocach znad Morza Egejskiego:) No ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma! Na wrześniowy wyjazd do Grecji w tym roku nie mam co liczyć, więc pozostaje się delektować smakiem fig z okolicznego warzywniaka. Dziś polecam wariację na temat fig wg przepisu Agaty Wojdy z „Moje gotowanie”. Jest to drugi przepis autorstwa p. Agaty, który wypróbowałam, poprzedni na tartę z kurkami, morelami i z salami jakoś nie bardzo przypadł mi do gustu. Za to zapiekane figi były strzałem w dziesiątkę i gościły na naszych talerzach już drugi raz na niedzielne śniadanie. Chciałabym napisać, że niespieszne, ale w moim przypadku nie ma chyba miejsca na niespieszne życie;-)
Składniki na 2 osoby:
4 figi
4 łyżeczki mascarpone
8 ziaren czerwonego pieprzu
Gałązki świeżego rozmarynu
Boczek (można pominąć)
Sok cytryny
Miód
Składniki na sos:
Ocet balsamiczny
Maliny
Do podania:
Ruccola
Jak to zrobić?
- Figi naciąć od góry, żeby powstała „czapeczka”.
- Włożyć w każdą po łyżeczce mascarpone, skropić sokiem z cytryny, dodać odrobinę miodu, włożyć po 2 ziarenka pieprzu.
- Można otoczyć boczkiem i spiąć wykałaczkami, można też boczek zapiec oddzielnie.
- Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
- W tym czasie ocet balsamiczny przesmażyć z malinami.
- Podawać polane sosem na gorąco.
For me figs are best straight from the fig tree, preferably with the salty flavor of Aegean Sea:) But if you don’t have something you like what you have! For September holidays in Greece I cannot count this year so I may only delight the figs from the local grocery. Today I would like to recommend a recipe of a famous Polish woman-chief Agata Wojda from “My cooking”. I have repeated it already twice for Sunday breakfast. I would like to write that it was a slow, lazy breakfast but as far as I am considered I do nothing which would could be considered as slow:)
Ingredients for 2 people:
4 figs
4 teaspoons of mascarpone
8 seeds of red pepper
Fresh rosemary
Bacon (you can avoid it)
Lemon juice
Honey
Ingredients for sauce:
Balsamic vinegar
Raspberries
Ruccola to serve it on
How to make it?
- Cut the figs in a manner that you create a ‘hat’.
- Put in each a spoon of mascarpone, some lemon juice, a bit of honey, 2 seeds of pepper.
- You can surround the figs with bacon and fasten together with toothpicks or you can bake the bacon separately.
- Bake app. 20 minutes in 180 degrees.
- Fry the balsamic vinegar with raspberries.
- Serve with the hot sauce straight from the oven on the ruccola leaves.
Nigdy nie jadłam, ale wyglądają przepysznie ! :)
OdpowiedzUsuńO jej boczek,miód,pieprz chyba się nie odważe:))))
OdpowiedzUsuńMi to połączenie bardzo smakowało:)
OdpowiedzUsuńOlu, bardzo oryginalny przepis, naprawdę!
OdpowiedzUsuńObjadałam się figami prosto z drzewa na wyspach Jońskich.
OdpowiedzUsuńNie mają sobie równych.
Teraz też kupuję w naszych sklepach i już trochę inne są...
Ja jakoś do fig nie mogę się przekonać. W sumie to zbyt często nie gościły u mnie, więc może moje zdanie jest mało "wyrobione", ale chyba muszę zrobić coś, co pozwoli mi na poczucie ich prawdziwego smaku. Ciekawa jestem tego połączenia:)
OdpowiedzUsuńwow amazing!
OdpowiedzUsuńThank you so much for visiting my blog and for your lovely comment!
Maybe we follow each other !?
Just let me know :)
www.gvozdishe.com
Super cute!!
OdpowiedzUsuńJoin my ongoing EP events-Oregano OR Paprika @ Foodomania
wyśminite połączenie smaków
OdpowiedzUsuńta figa paczy :)
zapowiada się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wglądają..:)oj kusisz,kusisz..fakt-najlepiej smakują te z drzewka:)ale te suszone też lubię..
OdpowiedzUsuńThat looks so delicious. I have never eaten figs before, can't get fresh ones here.
OdpowiedzUsuńGdzie nie spojrzę to figi, prześladują mnie! Muszę w końcu sobie też coś figowego przygotować :)
OdpowiedzUsuńOla , you make me drool with your delicious treat ! I haven't eaten figs for a long long time ! lol Figs are a little expensive here and I've seen some gorgeous fat figs this morning at the market , I didn't ask for the price though ! :P :D
OdpowiedzUsuńgorgeous dish! just gorgeous.
OdpowiedzUsuńYes this is the time of year when figs reign here in Greece! The recipe looks absolutely delightful Ola!
OdpowiedzUsuń