poniedziałek, 1 października 2012

Sałatka - 4 smaki/4-flavour salad

Latem prawie nie pojawiały się tu sałatki, jakoś bardziej wówczas preferuję proste smaki – talerz pełen pomidorów, trochę bazylii, oliwek, tartego sera i oliwy i… już. Korzystam z takich możliwości, póki pomidory smakują jeszcze pomidorami. Powoli jednak mamy ochotę na bardziej konkretne sałatki. Ta sałatka zaskoczyła mnie połączeniem smaków, by następnie zachwycić i na stałe wejść chyba już do naszego śniadaniowego repertuaru, choć równie dobrze smakuje z grillowanym mięsem.

Składniki:

Klika łodyg selera naciowego
Puszka czerwonej fasolki
Pomidor obrany ze skórki
4 ogórki małosolne
Majonez
Sól & pieprz

Jak to zrobić?
  1. Pokroić selera naciowego na drobne kawałki.
  2. Pomidora wypestkować, pokroić w drobną kostkę.
  3. Fasolkę odsączyć z zalewy, przepłukać, osuszyć.
  4. Posiekać ogórki w drobną kostkę.
  5. Składniki wymieszać, dodać majonez, przyprawić.




During summer salads almost didn’t appear here. Somehow I preferred simpler tastes – plates full of tomatoes, some basil, olives, grated cheese, olive oil and…that’s all. I am using such opportunities as long as tomatoes still taste like tomatoes. Slowly I feel more like eating nutritious salads. This salad surprised me with the combination of flavors and now we have it more often for breakfasts but it tastes as well with grilled meat. It is with pickled cucumbers which are very popular in Poland. 

Ingredients: 

Some stalks of celery 
A can of red bean 
Peeled tomato 
4 law slat cucumbers 
Mayonnaise 
Salt & pepper 

How to prepare it? 

  1. Chop finely the celery. 
  2. Seed the tomato, chop it. 
  3. Drain the bean from the sauce, rinse well, let it dry. 
  4. Chop the cucumbers. 
  5. Mix the ingredients, add mayonnaise and spice it.

17 komentarzy:

  1. Dla mnie super sprawa! Mogę życ jedynie sałatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też mam takie okresy kulinarne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam selera naciowego,muszę wygrzebać swój przepis z jego udziałem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. z chęcią się zapoznam, zwłaszcza, że zawsze go trochę zostaje

    OdpowiedzUsuń
  5. Interesująca kompozycja warzyw.
    Ciekawe jak smakuje z samą oliwą i odrobiną cytryny?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jako smakoszka sałatek mówię- pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Simple and delicious! I like that you you have used beans with tomato and cucumber!

    OdpowiedzUsuń
  8. Amber, pewnie też dobrze, ale ja mam właśnie fazę majonezu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Yummy! I love your salad, Ola!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie łączyłam w sałatce ogórka z czerwona fasolą. Hmm, ciekawe...

    OdpowiedzUsuń
  11. Ola, your salad looks delicious, I am going to try it, but what is a law slat cucumber ? Please.

    OdpowiedzUsuń
  12. I love pickled cucumbers and I add them in all my salads. This one would be perfect for me!

    OdpowiedzUsuń
  13. Anne, we eat in in Eastern Europe, it's kind of a pickle-like after 2-3 days from its preparation

    OdpowiedzUsuń
  14. Ogorki malosolne i kiszone...to jest to czego mi tutaj brakuje:(
    Salatka pychota! Chyba ja popelnie, a brak odpowiednich ogorasow zrekompensuje solidna porcja majo "Kieleckiego"...on tak przyjemnie szczypie w jezyk;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kachna, no tak, te ogórki to nasza tut. lokalna specyfika...a nie da się ich zrobić samemu w słonecznej Italii?

    OdpowiedzUsuń