niedziela, 23 września 2012

Torcik serowy na pożegnanie lata/Cheesecake to say good bye to summer



To ciasto stanowi moje osobiste pożegnanie z latem. Klasyk słonecznej pogody – lekka warstwa serowa, owoce i kolorowa galaretka, nic dodać nic ująć. Pora przestawić się na ciasta z gruszkami, spróbować wreszcie tegorocznych śliwek (!) czy rozsmakować się w aromatycznych jesiennych szarlotkach. 

Składniki:

3 jajka 
Szklanka cukru 
20 dag masła 
3 łyżki żelatyny 
½ szklanki mleka 
2 opakowania małych serków homogenizowanych waniliowych 
Duża paczka podłużnych biszkoptów 

Owoce 

Czerwona galaretka 

Jak to zrobić? 

  1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać stopione masło, zmieszać. 
  2. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do żółtek. 
  3. Dodać serki, wymieszać. 
  4. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej. 
  5. W tortownicy z obręczą włożyć trochę masy serowej, wokół ułożyć biszkopty, dodać resztę masy serowej. Pozostawić do zastygnięcia w lodówce. 
  6. Udekorować owocami, zalać tężejącą galaretką. 

Przepis pochodzi z dodatku o letnich ciastach do „Moje gotowanie”.


To ciasto stanowi moje osobiste pożegnanie z latem. Klasyk słonecznej pogody – lekka warstwa serowa, owoce i kolorowa galaretka, nic dodać nic ująć. Pora przestawić się na ciasta z gruszkami, spróbować wreszcie tegorocznych śliwek (!), czy rozsmakować się w aromatycznych jesiennych szarlotkach. 

This cake is my personal farewell with summer. Classic of sunny days – light cheese layer, fruits and colorful jelly, nothing more to be added. Time to chose pear pies, try this season plums finally (!) or savour autumn apple pies. 

Ingredients: 

3 eggs 
A glass of sugar 
200 grams of butter 
3 spoons of gelatine 
½ glass of milk 
2 packages homogenized cheese (app. 400 grams) 
A package of sponge fingers 
Fruits 
Red jelly 

How to make it? 

  1. Mix well sugar with yolks, add melted butter, mix. 
  2. Melt the gelatine in warm milk, add to the yolks. 
  3. Add cheese, mix. 
  4. Beat the whites, add to the cheese. 
  5. Transform part of the cheese to the cake tin, form a hoop from the sponge finger, add the rest of the cheese. Let it set in a refrigerator. 
  6. Decorate with fruits and cover with a setting jelly. 

The recipe is from summer „My cooking”.




20 komentarzy:

  1. Tego typu torciki latem robiłam czasem, bardzo je lubię, a teraz również przestawiam się na bardziej jesienno - zimowe wypieki, czyli dużo cynamonu, śliwki, jabłka...Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Roma, zapach cynamonu na szalrlotce=synonim domowych wieczórów w chłodniejsze dni:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny torcik!
    Ja z latem się jeszcze nie żegnam,bo jakoś mam nadzieję na letnią jesień.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest piękny. Sama mam na niego ochotę :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie proste ciasta z galaretką i owocami ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. końcówka lata koniecznie musi być owocowa.

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm... ciasto pięknie wygląda, smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. This looks like a really fresh tasting and delicious cake! And looks so beautiful and bright!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda przepysznie! Muszę wypróbować przepis:)
    Bardzo ciekawy blog:)
    Obserwuję i zapraszam do siebie:)

    Pozdrawiam:)

    http://joannas-secret.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. thanks Grils!
    dzięki dziewczyny!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki puszysty,w sam raz na przywitanie jesieni:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale mi wakacjami zapachniało!;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ola, as always, your fruity cheesecakes are awesome!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ola , your cheesecake looks so so yummy and very pretty as well ! What a scrumptious treat to celebrate the end of summer in your side of the world ! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Sicuramente è una delizia, purtroppo a me non resta che guardarla, vorrei invece gustarmela fetta dopo fetta!! ciao

    OdpowiedzUsuń
  16. to miałyśmy podobne pożegnanie lata :) wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  17. So, farewell to Fall Ola and what a beautiful way you found to say it!

    OdpowiedzUsuń
  18. Beautiful dessert; love the texture and the berries!

    OdpowiedzUsuń