To ciasto stanowi moje osobiste pożegnanie z latem. Klasyk słonecznej pogody – lekka warstwa serowa, owoce i kolorowa galaretka, nic dodać nic ująć. Pora przestawić się na ciasta z gruszkami, spróbować wreszcie tegorocznych śliwek (!) czy rozsmakować się w aromatycznych jesiennych szarlotkach.
Składniki:
3 jajka
Szklanka cukru
20 dag masła
3 łyżki żelatyny
½ szklanki mleka
2 opakowania małych serków homogenizowanych waniliowych
Duża paczka podłużnych biszkoptów
Owoce
Czerwona galaretka
Jak to zrobić?
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać stopione masło, zmieszać.
- Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do żółtek.
- Dodać serki, wymieszać.
- Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej.
- W tortownicy z obręczą włożyć trochę masy serowej, wokół ułożyć biszkopty, dodać resztę masy serowej. Pozostawić do zastygnięcia w lodówce.
- Udekorować owocami, zalać tężejącą galaretką.
Przepis pochodzi z dodatku o letnich ciastach do „Moje gotowanie”.
To ciasto stanowi moje osobiste pożegnanie z latem. Klasyk słonecznej pogody – lekka warstwa serowa, owoce i kolorowa galaretka, nic dodać nic ująć. Pora przestawić się na ciasta z gruszkami, spróbować wreszcie tegorocznych śliwek (!), czy rozsmakować się w aromatycznych jesiennych szarlotkach.
This cake is my personal farewell with summer. Classic of sunny days – light cheese layer, fruits and colorful jelly, nothing more to be added. Time to chose pear pies, try this season plums finally (!) or savour autumn apple pies.
Ingredients:
3 eggs
A glass of sugar
200 grams of butter
3 spoons of gelatine
½ glass of milk
2 packages homogenized cheese (app. 400 grams)
A package of sponge fingers
Fruits
Red jelly
How to make it?
- Mix well sugar with yolks, add melted butter, mix.
- Melt the gelatine in warm milk, add to the yolks.
- Add cheese, mix.
- Beat the whites, add to the cheese.
- Transform part of the cheese to the cake tin, form a hoop from the sponge finger, add the rest of the cheese. Let it set in a refrigerator.
- Decorate with fruits and cover with a setting jelly.
The recipe is from summer „My cooking”.
Tego typu torciki latem robiłam czasem, bardzo je lubię, a teraz również przestawiam się na bardziej jesienno - zimowe wypieki, czyli dużo cynamonu, śliwki, jabłka...Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRoma, zapach cynamonu na szalrlotce=synonim domowych wieczórów w chłodniejsze dni:)
OdpowiedzUsuńPyszny torcik!
OdpowiedzUsuńJa z latem się jeszcze nie żegnam,bo jakoś mam nadzieję na letnią jesień.
Jest piękny. Sama mam na niego ochotę :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste ciasta z galaretką i owocami ;)
OdpowiedzUsuńkońcówka lata koniecznie musi być owocowa.
OdpowiedzUsuńmmm... ciasto pięknie wygląda, smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńThis looks like a really fresh tasting and delicious cake! And looks so beautiful and bright!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie! Muszę wypróbować przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy blog:)
Obserwuję i zapraszam do siebie:)
Pozdrawiam:)
http://joannas-secret.blogspot.com/
hmmmm this looks delicious.
OdpowiedzUsuńthanks Grils!
OdpowiedzUsuńdzięki dziewczyny!
Jaki puszysty,w sam raz na przywitanie jesieni:)
OdpowiedzUsuńBeautiful cake,yummy!
OdpowiedzUsuńJoin my ongoing EP events-Oregano OR Paprika @ Foodomania
Ale mi wakacjami zapachniało!;)
OdpowiedzUsuńOla, as always, your fruity cheesecakes are awesome!
OdpowiedzUsuńOla , your cheesecake looks so so yummy and very pretty as well ! What a scrumptious treat to celebrate the end of summer in your side of the world ! :D
OdpowiedzUsuńSicuramente è una delizia, purtroppo a me non resta che guardarla, vorrei invece gustarmela fetta dopo fetta!! ciao
OdpowiedzUsuńto miałyśmy podobne pożegnanie lata :) wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńSo, farewell to Fall Ola and what a beautiful way you found to say it!
OdpowiedzUsuńBeautiful dessert; love the texture and the berries!
OdpowiedzUsuń