sobota, 9 czerwca 2012

Szczupak po turecku/Pike in Turkish-style


Z takim sposobem przygotowania ryby spotkałam się już kiedyś na kursie u Schellera. Rybę układa się w dużej ilości oliwy i bardzo powoli się w niej dusi. Rybka pyka sobie jak rosół na wolnym ogniu, na koniec dodajemy wybrane dodatki. Nie wiem dlaczego akurat metodę tą określa się jako „po turecku”, ale zaręczam, że ryba wychodzi świetnaJ Jedynym minusikiem tej metody jest koszt oliwy. Na średniej wielkości szczupaka trzeba użyć bowiem co najmniej szklankę. Od czasu do czasu jednak warto ją wypróbować.

Składniki:

1 cebula pokrojona w plastry
1 średniej wielkości szczupak
Natka pietruszki
Szklanka – 1,5 szklanki oliwy
Sól & pieprz
Kapary

Sok z cytryny

Jak to zrobić?
  1. Sfiletować szczupaka. Filety posypać solą i pieprzem.
  2. Położyć na patelni nasmarowanej oliwą i wyłożonej plastrami cebuli, polać resztą oliwy.
  3. Dusić w oliwie ok. 35 minut na wolnym ogniu.
  4. Dodać kapary i posiekaną natkę pietruszki.
  5. Dopraw sokiem z cytryny.

.
With such a manner of preparing fish I met at cooking courses. You put fish in olive oil and stew it very slowly. At the end you add the additional ingredients. I do not know why this method is called “Turkish-style” but I can recommend it honestly! The small minus of this method is the cost of olive oil. For a medium size pike you need to use at least one glass. But from time to time you can try it!

Ingredients:

1 onion cut into slices
1 medium size pike
Parsley
1-1,5 glass of olive oil
Salt & peppers
Capers

Lemon juice

How to make it?
  1. Prepare fillets. Salt and pepper.
  2. Pour the olive oil in the frying pan, place the onion slices and the pike. Pour rest of the olive oil.
  3. Stew app. 35 minutes very slowly.
  4. Add capers and chopped parsley.
  5. Add lemon juice.

7 komentarzy:

  1. Super przepis!
    już planuję,kiedy zrobię rybę w oliwie.

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno można tak robić inne ryby też!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczupaka chyba jeszcze nie próbowałam, ale z chęcią spróbuję! Twoja wersja wygląda niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy ta ryba nie jest później tłusta i nasiąknięta?
    Ja rybę smażę w głębokim tłuszczu, ale szybko na dużym ogniu, a gdy tak pyka na malutkim ogniu to kojarzy mi się od razu że musi być nasiąknięta tłuszczem hmmm

    OdpowiedzUsuń
  5. szczupak ma bardzo chude wręcz suche mięso, wg mnie oliwa mu nie szkodzi:)
    nie nasącza się, o dziwo, tluszczem, zawsze można położyć na papier celem wchłonięcia, ale IMHO jest to zbędne

    OdpowiedzUsuń
  6. By the look of that mouth watering dish I guess the price of olive oil is really worth it !

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie, może wypróbuje?

    OdpowiedzUsuń