poniedziałek, 11 czerwca 2012

Delikatny sernik z truskawkami/Delicate cheesecake with strawberries

Uwielbiam serniki. Uwielbiam też ciasta z owocami. Ten sernik stanowi zatem idealne połączenie. Nie robi się go długo, bo ricotty nie trzeba mielić. Ilość cukru podaję orientacyjnie na średnio słodki sernik.

Składniki:

½ kg ricotty lub innego kremowego białego sera
½ szklanki cukru (w zależności w jakim stopniu słodki sernik się lubi)
10 dag biszkoptów
2 łyżki masła
Łyżka śmietany
4 jajka
Wanilia
30 dag truskawek
Konfitura morelowa
Płatki migdałowe

Jak to zrobić?
  1. Biszkopty pokruszyć, ugnieść widelcem z masłem i śmietaną. Masę biszkoptową włożyć do tortownicy (moja okrągła, 26 cm).
  2. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem. Dodać serek, wanilię, wymieszać.
  3. Białka dobrze ubić, wymieszać z masą.
  4. Piec ok. godzinę w 180 stopniach. Sernik ostudzić.
  5. Uprażyć płatki migdałowe.
  6. Konfiturę podgrzać.
  7. Sernik posmarować ciepłą konfiturą, posypać płatkami migdałowymi, ozdobić pokrojonymi truskawkami.



I love cheesecakes. I love also fruit cakes. This cheesecake combines ideally these two flavours. The preparations are not long as you do not need to grind ricotta.


Ingredients:

½ kilo of ricotta cheese
½ glass of sugar (or more, depending how sweet you wish to have the cheesecake)
100 grams of sponge fingers
2 spoons of butter
1 spoon of cream
4 eggs
Vanilla
300 grams of strawberries
Almond flakes
Apricot jam

How to make it?
  1. Preheat the oven to 180 degrees.
  2. Crumble the sponge fingers, mix with butter and cream with a fork. Put inside a cake form (mine was round, 26 centimeters).
  3. Separate yolks from the whites, mix with sugar, add cheese, vanilla and mix.
  4. Beat the whites and add to the rest.
  5. Bake for app. 1 hour in an oven. Cool down the cheesecake.
  6. Roast the almond flakes.
  7. Heat the jam.
  8. Decorate the cheesecake with the jam, almond flakes and strawberries.

18 komentarzy:

  1. nice to see you on my blog:)

    OdpowiedzUsuń
  2. co za kombinacaj! aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności Olu!
    O tej porze mogę zadowolić się jedynie samymi truskawkami...
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Чудесен десерт!Комбинирала си любими мои продукти,а и така прекрасно е сервиран....Браво!

    OdpowiedzUsuń
  5. The photos says it all ! It looks gorgeous and drool worthy ! Ola , throw me some of that , pretty please ?! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Although I am a chocolate lover I love cheesecakes and this one is certainly right up my alley!

    OdpowiedzUsuń
  7. I love fruit cakes with cheese; simply perfect dessert!

    OdpowiedzUsuń
  8. thank you all
    Milena, always nice to see your comments
    Elena, nice to see you here, I hope not the last time:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wszelkie serniki! Ten bardzo smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ależ on wygląda. Niby za duża ilość dodatków zwykle mnie odstrasza, ale tu? Wszystki idealnie się łączy. Perfetto!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudownie, że aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolejny sernik z truskawkami.
    To chyba znak, że trzeba go w końcu upiec;)
    Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  13. Looks all very delicious...... thanks for the recepts.

    Greetings, Joop

    OdpowiedzUsuń
  14. Very beautiful cheesecake. I wish I could have a slice.

    OdpowiedzUsuń