sobota, 16 czerwca 2012

Pochwała kuchni śródziemnomorskiej/Appraisal of Mediterranean cooking


To jest bardziej pochwała śródziemnomorskiego prostego jadła niż przepisJ Nie mogę się oprzeć bogactwu lokalnych smaków Chios (wyspa archipelagu północno-egejskiego). Bliskość Turcji na pewno odcisnęła piętno na tutejszych przysmakach. Pełnymi garściami z nich korzystam. Na odchudzanie przyjdzie czas po powrocie… Na razie niech trwa szaleństwo zmysłów – prostych smaków i świeżych produktów. Młoda miękka jagnięcina, niesamowite w kształtach lokalne podłużnie prążkowane ogórki, młode cukinie, młode bakłażany, bardzo już słodkie i dojrzałe czereśnie (pochodzą właśnie z Grecji), niesamowite morele, do tego chałwa w czekoladzie i pyszne „pudrówki” i butelka schłodzonej żywicznej retsiny – wg mnie najlepszego białego wina na upały – kwintesencja wakacji na greckich wyspachJ

Składniki na mięso:

Udziec jagnięcy
Sól & pieprz
Tymianek (najlepiej zbierany samemu na greckich bezdrożach)
Białe wino (najlepsza byłaby żywiczna retsina)
Oliwa

Składniki na warzywną przystawkę:

1 mały bakłażan
2 małe cukinie
Tymianek
Sól
Oliwa
Białe wino (u nas znów retsina)
Do podania: białe pieczywo i dobrze schłodzona retsina

Jak to zrobić?

  1. Przygotować marynatę z podanych składników i marynować mięso co najmniej 24 godziny. Generalna zasada – im jagnię wiekiem bardziej zbliżało się do barana, tym dłużej powinno leżeć w marynacie.
  2. Mięso piec do momentu, gdy skórka poczernieje i będzie łatwo odchodzić od kości, w temperaturze ok. 150 stopni.
  3. W tym czasie pokroić bakłażana na połówki wzdłuż i posolić, odstawić, potem dokładnie opłukać.
  4. Cukinię pokroić w plastry, bakłażana w pól plastry.
  5. Dusić posolone na oliwie z tymiankiem i winem do miękkości. Podawać na ciepło. 


This is going to be more an appraisal of Mediterranean simple food than a recipeJ I cannot resist to the richness of local flavours of Chios (a Greek island). Closeness to Turkey must have influence over the local delights. I am using them fully. The time for a diet will come later. Let it be now the time of the madness of senses  - simple flavours and fresh products. Young soft lamb meat local cucumbers, young zucchini, young eggplants and sweet cherries (they come from Greece), incredible apricots and halva in chocolate, delicious “powder” sweets and a bottle of cold retsina – white wine with a resin flavour – in my opinion the best white wine for warm days – the quintessence of holidays on Greek islandsJ

Ingredients for meat:

Lamb leg
Salt & pepper
Thyme
White wine (preferably retsina)
Olive oil

Ingredients for a vegetable dish

1 small eggplant
2 small zucchini
Thyme
Salt
Olive oil
White wine (we used again retsina)
Serve with white wine and white bread

How to make it?
  1. Prepare marinade of the above – mentioned ingredients and marinade at least for 24 hours. The general rule is that if the lamb was more a ram – the more it should spend in the marinade.
  2. Bake until the skin becomes dark and the meat can be easily separated from the bones, in the temperature of app. 150 Celsius degrees.
  3. Cut the eggplant longways and salt, put away and then rinse well.
  4. Cut the zucchini and the eggplant into slices.
  5. Stew salted vegetables on the olive oil, add thyme and wine until they are soft. Serve warm.


11 komentarzy:

  1. Greckie smaki są jak greckie słońce - dojrzałe,gorące i słodkie.
    Wspaniałych wakacji!

    OdpowiedzUsuń
  2. ohhh dear !!!that lamb leg looks absolutely delicious !!!very simple recipe with great flavors !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Olu, ależ Ci dobrze... Tej młodej jagnięciny spróbowałabym bardzo chętnie...:), choć... nie wygląda zachęcająco...
    Baw się dobrze, Ola!

    OdpowiedzUsuń
  4. cóż Ewelajna, topo prostu kawał mięcha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, takie świeże i lekkie. Taki obiadek mogłabym jeść przynajmniej raz w tygodniu.

    OdpowiedzUsuń
  6. My oldest has just requested lamb for dinner...and I love the flavors in your marinade. I will try it soon :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham jagnięcinę! Też ją pierwszy raz jadałam w Grecji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. sprzedawana w Polsce bywa za twarda, stara, dobrą młodą ma Auchan

    OdpowiedzUsuń