środa, 9 maja 2012

Zupa z dalekiego Kaukazu/Soup from the Far Caucasus


Dziś propozycja treściwa i konkretna. Zupa z jagnięciny i ciecierzycy a może raczej z ciecierzycy i jagnięciny, gdyż mięsa w niej nie aż tak wiele. Twórcza impresja na podstawie nowego nabytku „Jagnięcina i baranina”. Jak tylko ją zobaczyłam na wyprzedaży w księgarni na Chmielnej, wiedziałam, że nie raz z niej skorzystam. Ku mojemu zaskoczeniu jest to tłumaczenie z języka rosyjskiego, dzięki czemu znaczna część przepisów pochodzi z takich państw jak Gruzja, Armenia, Mongolia itd. Ponieważ to dla mnie terra incognita, z chęcią będę sięgać do tego albumu z przepisami.

Składniki:

Ok. 500 gram jagnięciny (może być mniej, można też wywar zrobić na kościach i niewielkiej ilości mięsa)
Szklanka ciecierzycy
3 ziemniaki
Marchewka
1 łodyga selera naciowego
Papryka chili
Ząbek czosnku
Pęczek natki pietruszki ew. kolendra do przybrania
2 łyżki oleju
Po ½ łyżeczki kminku i kolendry
Łyżka nasion gorczycy
Łyżka mielonej papryki
Sól
Ziele angielskie, pieprz, liść laurowy

Jak to zrobić?

  1. Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 12 godzin.
  2. Jagnięcinę zalać ok. 2 litrami wody, gotować, szumując przez ok. ½ godziny.
  3. Dodać ciecierzycę, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Gotować pod przykryciem przez godzinę.
  4. Przesmażyć na oleju pokrojone w kostkę:, seler, czosnek i marchewkę.
  5. Do zupy dodać ziemniaki i przesmażone warzywa.
  6. Dodać wszystkie pozostałe przyprawy. Gotować do miękkości.
  7. Podać z siekaną natką lub kolendrą.

Nasza ocena

Fajna zupa na nieco chłodniejsze dni (których oby było jak najmniej w ciągu najbliższych kilku miesięcy ;-)





Today’s proposition is rich and substantial. The soup with lamb and chick peas or rather chick peas and lamb, because there is actually not so much meat in it. A creative impression based upon my newly acquired book about lamb meat. When I saw it on sale I knew that I will use it often. To my surprise this is a translation from Russian and therefore many recipes come from such countries like Georgia, Armenia or Mongolia etc. As their kitchen is terra incognita for me I will taste the recipes will pleasure.

Ingredients:

App. 500 grams of lamb meat (you can use less, you may also prepare broth of lamb’s bones and just small amount of meat)
A glass of chick peas
3 potatoes
1 carrot
1 stalk of celery
1 chili
1 garlic clove
Parsley or coriander for decoration
2 spoons of oil
½ of teaspoon of cumin and coriander seeds
1 spoon of mustard seeds
1 spoon of paprika
Salt
Pimento, pepper, bay leaf

How to make it?

  1. Soak the chick peas in cold water for 12 hours.
  2. Cook the lamb in 2 liters of water for about half an hour.
  3. Add chick peas, pepper, pimento,  bay leaf. Cook app. an hour under cover.
  4. Fry chopped carrot, celery and garlic for a while.
  5. Add the vegetables and potatoes to the soup.
  6. Add all other spices. Cook until it becomes soft.
  7. Serve with fresh coriander or parsley.


Our opinion:
Perfect soup for colder days (I hope there will be not many of them in the nearest future).



10 komentarzy:

  1. Pychota Olu!
    Kompozycja składników bardzo udana.I kolendra.
    Mniammmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. The photo above just confirms what a delightful form of "art" cooking is. Delicious!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ola , the soup looks so refreshing and delicious ! Just love the addition of coriander leaves :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Amber-ja też uwielbiam kolendrę:)

    thank you!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Looks beautiful and delicious. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wat an enticing dish..gonna try tonight..so delicious..;)
    Tasty Appetite

    OdpowiedzUsuń
  7. zupy z cieciorką jeszcze nie jadłam, ale bardzo cieciorkę lubię, więc chętnie bym spróbowała. Poza tym nigdy do zup nie dodawałam selera naciowego. Ale to ciekawe, jak jego smak rozwinie się w zupie.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  8. This really looks wonderful and I'd love to serve this to my family. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    OdpowiedzUsuń
  9. This looks awesome, bookmarking this for the winter :-)

    OdpowiedzUsuń