Ustawicznie szukamy przepisu na szarlotkę ideał. Dziś prezentuję przepis na szarlotkę prawie idealnąJ Prawie, bo wciąż chciałabym udoskonalać ten tematJ Może to i nie sezon na jabłka, ale u mnie w okolicy brak jeszcze w sprzedaży truskawek i rabarbaru w rozsądnych cenach. Poza tym znalazłam w domowych zapasach dwa duże słoiki z jabłkami, które zeszłej jesieni robił Jacek. Za oknami deszcz, więc dobra ciepła szarlotka nikomu nie zawadzi.
Składniki:
50 dag mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag masła
4 żółtka
1 niepełna szklanka cukru
4 łyżki gęstej śmietany
Składniki na nadzienie:
Ok. 1.5 kg jabłek
2 cukry waniliowe
2 płaskie łyżeczki cynamonu
Jak to zrobić?
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kawałki masło, wbić żółtka, dodać cukier, proszek do pieczenia, śmietanę i zagnieść ciasto. Schłodzić.
- Piekarnik ogrzać do 180 stopni. Wysmarować formę masłem, włożyć 1/3 ciasta. Podpiec.
- Jeśli nie korzystamy z gotowej masy jabłkowej, jabłka zetrzeć na tarce o grubych ząbkach. Oblepić ciastem boki tortownicy, włożyć jabłka, posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć nim nadzienie. Piec godzinę.
- Podawać z lodami lub bitą śmietaną.
Nasza ocena:
Pyszna! Znikała w niewiarygodnym tempie. Przepis pochodzi z dodatku kulinarnego do Elle z maja 2000. Uwielbiam oglądać go na wiosnę – piękne zdjęcia z truskawkami i szparagami pozwalają snuć kulinarne planyJ
We are still looking for a recipe of the best apple pie. Today I would like to present a recipe for an almost ideal apple pieJ Almost, because I still want to be more and more perfect in this subject. Maybe this is not season for apples but There is still no strawberries and rhubarb in reasonable prices nearbyJ Besides I found 2 jars of home made apple stuffing prepared by my husband last autumn. Anyway, it’s a rainy day outside so warm apple pie surely is a good option.
Ingredients:
500 grams of flour
2 teaspoons of baking powder
150 grams of butter
4 yolks
1 not full glass of sugar
4 spoons of cream
Ingredients for stuffing:
1,5 kilo of apples
2 vanilla sugars
2 teaspoons of cinnamon
How to make it?
- Sift the flour, add butter cut into pieces, add yolks, sugar, baking powder, cream, prepare the dough. Cool it.
- Preheat the oven to 180 degrees. Grease the form with butter, place 1/3 of the dough, bake it for a while.
- If you don’t use ready apple stuffing, grate the apples. Coat the walls of the form with 1/3 of the dough, add the apples inside with cinnamon and vanilla sugar, cover with rest of the dough. Bake for about 1 hour.
- Serve with ice creams or whipped cream.
Our opinion:
Delicious! It disappeared incredibly quickly. The recipe comes from Elle May 2000. I love leafing it through in spring – beautiful pictures of strawberries and asparagus allow making cooking plansJ
Olu,
OdpowiedzUsuńo tak! Ciepła szarlotka z lodami.
Co za kuszący temat.
I love apple pies and I always search for tried and true recipes. I think I will keep this to try!Looks delicious!
OdpowiedzUsuńWygląda pi8ęknie
OdpowiedzUsuńOla , that is one gorgeous looking pie ! Totally yummy :) Lovely presentation , too ! :D
OdpowiedzUsuńI love apple pie at any time of the year and your recipe sounds delicious!
OdpowiedzUsuńhttp://missbbobochic.blogspot.co.uk/
dziękuję!
OdpowiedzUsuńThank you!
Też taką szarlotkę bardzo lubię, a że pogoda za oknem bardziej jesienna niż wiosenna, to nie miałabym nic przeciwko jednemu kawałkowi do kawy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
ja to bym chciala kawaleczek tej pysznosci:)
OdpowiedzUsuńOh, yes, I'll eat an apple pie any time of the year!! Lucky you finding some jars of homemade apple filling...mmmmmm.
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda, uwielbiam takie ciasta. Z górą kruszonki, koniecznie na ciepło;)!
OdpowiedzUsuńA ja już znalazłam swój szarlotkowy ideał:-).
Apple pies are always comforting, especially homemade ones. Fresh apples are always in season; which I prefer best for pies!
OdpowiedzUsuńThese really are remarkable.
OdpowiedzUsuńniebo w gębie!
OdpowiedzUsuńdziękuję za mile slowa!
OdpowiedzUsuńWow, nice recipes - I love asparagus! I usually roast them with olive oil salt and pepper! Thanks for sharing these! Hope you are having a wonderful day! Come check out my blog whenever you get a chance!
OdpowiedzUsuń-Jyoti
Style-Delights Blog
jadłam ostatnio szarlotkę na samej krupczatce. z kefirem. ogólnie szarlotki rządzą.
OdpowiedzUsuńpysznościowa! szarlotkę mogłabym jeść co tydzień, nie ważne czy sezon czy nie :)
OdpowiedzUsuńszarlotka z lodami, mniam!:D
OdpowiedzUsuń