środa, 30 maja 2012

Przystawka ze szparagów/Asparagus appetizer


Korzystam z sezonu na szparagi. Przez ostatnie dwa tygodnie w zasadzie codziennie robimy coś ze szparagów - dziś i wczoraj zupa krem z białych, wcześniej dziś prezentowana przystawka, w weekend bardzo prosty dodatek do drugiego – gotowane szparagi ze smażonym boczkiem i orzeszkami pinii. A i tak mam wrażenie, że sezon wkrótce się skończy a my go ciągle nie w pełni wykorzystaliśmyJTą sałatkę – przystawkę polecam z czystym sumieniem – jest banalnie prosta a smakuje i wygląda bardzo dobrze.

Składniki:

Obrane i ugotowane zielone szparagi
Czarne oliwki
Pomidor
Awokado
Sok z cytryny

Składniki na sos:

5 łyżek oliwy
2 łyżki czerwonego octu
Sól & pieprz
Ew. ząbek czosnku (jak nie planujecie się całować po spożyciu)

Jak to zrobić:
  1. Sparzyć pomidora, obrać ze skórki, wydrążyć miąższ (będzie niepotrzebny) i pokroić w kostkę.
  2. Obrać awokado, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.
  3. Zmiksować składniki na sos.
  4. Składniki sałatki ułożyć na półmisku i polać sosem.


Przepis na podstawie „”Kuchni” maj 2007.


I am trying to take advantage of the asparagus season as much as possible. For the last two weeks we had a lot of asparagus dishes – today and yesterday cream soup made of white ones, earlier this appetizer, during the weekend a very simple addition to the main dish – cooked green asparagus with fried bacon and pine nuts. And still I am having this impression that we have not fully taken advantage of this season:) This salad – appetizer I can honestly recommend – it is truly easy and tastes and looks very well.  

Ingredients:

Cooked peeled green asparagus
Black olives
1 tomato
1 avocado
Lemon juice

Ingredients for the dressing:

5 spoons of olive oil
2 spoons of red vinegar
Salt & pepper
1 garlic clove - if you are not planning kissing after eatingJ

How to make it?
  1. Peel the tomato, get rid of the pulp (we won’t use it), dice.
  2. Peel the avocado, dice it, sprinkle it with lemon juice.
  3. Mix the ingredients for the dressing.
  4. Arrange everything on a platter and add the dressing.


Recipe from “Kitchen” May 2007



10 komentarzy:

  1. Interesująca ,awanturka'.
    Ciekawa jestem jak smakują szparagi w tak urozmaiconym towarzystwie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie proste i jakże smaczne połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aber-bardzo fajnie -razem jakoś wszystko pasuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. This salad looks awesome...two weeks of asparagus...you need a lot of recipes for that don't you? :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyśmienite składniki, więc musi być boska :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z wielką chęcią skusiłabym się na taką przystawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, what a wonderful salad!

    OdpowiedzUsuń
  8. Simple and very refreshing ! Love it !

    OdpowiedzUsuń
  9. This appetizer looks wonderful. I like the colors in it.

    OdpowiedzUsuń