poniedziałek, 28 maja 2012

Risotto primavera (wiosenne)/Risotto primavera (spring)

Risotto nie zawsze mi się udaje – czasem nie poskąpię bulionu i wychodzi niemalże zupa z ryżemJ Ten przepis jest rewelacyjny, risotto wychodzi kremowe, lepkie i stanowi idealny dodatek do mięs choć pewnie może też być podawane w pełni samodzielnie.

Składniki:

1 szklanka ryżu do risotto
2 szklanki bulionu (mięsnego lub wegetariańskiego)
2 duże garści groszku (może być mrożony)
1 marchewka
1 cebula
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
1 łyżka masła
Sól i pieprz
Oliwa
Starty parmezan
Kilka ugotowanych szparagów

Jak to zrobić?

  1. Posiekaną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie.
  2. Dodać ryż, mieszając również zeszklić.
  3. Powoli dodawać bulion, ciągle mieszając. Jest pokusa, by wlać całość naraz, ale naprawdę trzeba to robić po trochu, żeby przekonać się, ile bulionu może wchłonąć ryż.
  4. Oddzielnie poddusić na maśle przez ok. 7 minut marchewkę i groszek. Na koniec dodać do ryżu.
  5. Dodać łyżkę śmietany i doprawić.
  6. Podawać z parmezanem i ugotowanymi szparagami.


Zmodyfikowany przepis pochodzi z kulinarnego dodatku do Elle z maja 2004. 

I am not always successful with risotto. Sometimes I just give too much broth and it resembles more a soup with riceJ This recipe is great, the risotto is so creamy and wet. Perfect with meat but of course you can serve it also as a main dish.

Ingredients:

1 glass of rice for risotto
2 glasses of broth (made of meat or vegetarian)
2 big handfuls of green peas (you may use frozen one)
1 carrot
1 spoon of sour cream
1 spoon of butter
Salt & pepper
Olive oil
Parmesan cheese
Several cooked asparagus

How to make it?

  1. Chop the onion and fry it on the olive oil.
  2. Add rise and glaze it.
  3. Add slowely the broth. There is a temptation to pour the broth at once but really you should do it bit by bit to find out how much broth is enough.
  4. Fry separately on the butter chopped carrot and green peas. Add them at the end to the risotto.
  5. Add the cream and salt & pepper.
  6. Serve with Parmesan cheese and asparagus.  

This modified recipe comes from Elle from May 2004.

13 komentarzy:

  1. Olu,
    ja właśnie miałam zrobić takie wiosenne risotto!
    Po prostu ,z ust mi je wyjęłaś'.
    Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  2. I haven't even tried cooking risotto ! Your's quiet good ! I love everything you've added in that dish ! Deliciousness ! ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Amber, na wiosnę coś lżejszego jak znalazł
    thank you Girls!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze mam jakieś opory przed risotto, może ten przepis mnie przekona

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam risotto z wiosennymi warzywami:)
    To już najwyższy czas:)
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. risotto wygląda super i tak pewnie też smakuje! a ja ostatnio bezskutecznie poluję na zielone szparagi... jak wreszcie mi się je uda zdobyć, to na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Un risotto adatto al periodo che siamo! buona giornata...ciao

    OdpowiedzUsuń
  8. What a lovely risotto...perfect for spring :)

    OdpowiedzUsuń