środa, 8 sierpnia 2012

Na jagody!/Let’s go berring!


Zachwyca mnie kolor tego sernika. Już gdy zobaczyłam zdjęcie w „Polska gotuje” wiedziałam, że będzie to następne ciasto, które zrobię. Moje wyszło jeszcze bardziej fioletowe, gdyż podwoiłam ilość jagód i wcale tej decyzji nie żałujęJ Jeśli chcecie mieć białe akcenty w masie, wystarczy szklanka jagód. Choć sama nie byłam w tym roku na jagodach i pewnie nie będę z braku czasu, zaspakajam swoje jagodowe zachcianki w okolicznym warzywniaku. I choć zaspakajanie zachcianek, jak zwykle, jest dość kosztowne, to raz się żyjeJ Zachwycam się zatem i smakiem i kolorem, póki sezon trwa…

Składniki na ciasto:

2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
Szczypta soli

Składniki na masę:

½ kg jagód
500 gram mielonego tłustego białego sera
200 ml jogurtu naturalnego (jak zwykle użyłam bałkańskiego)
200 ml śmietany kremówki
150 gram cukru
4 łyżeczki żelatyny
1 opakowanie galaretki (jagodowej lub owoców leśnych)
300 ml wody

Jak to zrobić?

  1. Nagrzej piecyk do 180 stopni.
  2. Ubij białka na sztywno.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj mąkę i sól, wymieszaj z białkami.
  4. Wyłóż okrągłą tortownicę papierem do pieczenia, wylej ciasto, piecz ok. 10 minut. Ciasto nie wyrośnie, będzie płaskim blacikiem.
  5. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody.
  6. Ubij śmietanę.
  7. Zmiksuj jagody, ok. ¾ szklanki zostaw jednak w całości do dekoracji.
  8. Utrzyj ser z jogurtem, dodaj jagody i śmietanę.
  9. Na koniec wlej rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszaj.
  10. Odstaw do ostudzenia.
  11. Rozpuść kolorową galaretkę w gorącej wodzie. Udekoruj ciasto jagodami i zalej tężejącą galaretką.



I am enchanted with the color of this cheesecake. When I only saw the picture of it in a magazine “Poland cooks”, I knew it would be the next cake that I am going to prepare. Mine was even more violet because I doubled the amount of blueberries and I don’t regret this decision at allJ If you wish white accents in the cake, it is enough to use one glass of blueberries. I have not been berring this year due to the lack of time, so I have to fulfill my caprices in the local grocery. And this is expensive, as always, but you live only onceJ I will be delighted both with the color and the taste as long as the season lasts…

Ingredients for the cake:

2 eggs
2 tablespoons of flour
2 tablespoons of sugar
A pinch of salt

Ingredients for the cheese layer:

½ kilo of blueberries
500 grams of creamy cheese
200 ml of natural yoghurt
200 ml of cream
150 grams of sugar
4 teaspoons of gelatin
1 package of jelly (preferably blueberry or forest fruits)
300 grams of water

How to make it?

  1. Preheat the oven to 180 degrees.
  2. Whisk the whites.
  3. Grind the yolks with sugar. Add flour, salt and mix with the whites.
  4. For baking use baking paper in the form, bake app. 10 minutes. The cake won’t grow, it will be rather flat but that’s ok.
  5. Dissolve the gelatin in the hot water and mix well. Leave it for cooling.
  6. Prepare the ready jelly in accordance with the instruction.
  7. Beat the cream.
  8. Mix the blueberries, leaving however ¾ of a glass for decoration.
  9. Grind the cheese with yoghurt, add the blueberries and cream.
  10. At the end add the gelatin and mix well.
  11. Decorate the cake with blueberries and cover with the setting jelly.

  

27 komentarzy:

  1. Świetne, letnie ciacho. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. This cheesecake is definitely worth the splurge on berries...it looks so amazing and delicious!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dziwię się - mnie też zachwyca jest bardzo intensywny i sugestywny, chętnie bym zjadła kawałek

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dziwię się - mnie też zachwyca jest bardzo intensywny i sugestywny, chętnie bym zjadła kawałek

    OdpowiedzUsuń
  5. Ola, I love the color of your cake. It looks so tasty with the berries topping. Would love to have a taste!

    OdpowiedzUsuń
  6. dzięki Dziewczyny/thanks Girls!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo jakie jagodowe cudo! Orzeźwiające i słodyczą tchnące! Piękny Ci wyszedł ten serniczek! Olu, czy do serników zawsze dodajesz tłusty twaróg? ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak, czasem ricottę lub mascarpone:) nie lubię "odchudzonych" produktów, nie są dla mnie smaczne żadne lighty, chude, półtłuste czy półchude itd:)ale oczywiście pewnie można zrobić i z chudego

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały sernik i kolor!
    Masz rację,wszystko co odchudzone i light jest niesmaczne i ...niezdrowe.
    Mnóstwo w tym chemii i niektórzy się łudzą,że będą zdrowsi.

    OdpowiedzUsuń
  10. Fresh berries are worth to splurge sometimes ! And your cheesecake looks sensational ! By the look of that I know it must taste pretty delicious ! Yummmm !

    OdpowiedzUsuń
  11. Smaczny i ładny. Przepis do wykorzystania :) Akurat jagody czekają w lodówce. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Amber, półtłusty twaróg jeszcze użyję, jak akurat taki jest w sklepie, ale do wszystkiego z napisem light podchodzę z dużą niechęcią (pewnie słodzik jest w środku i tym podobne rarytasy;)raczej też nie kupuję gotowych zmielonych serów

    OdpowiedzUsuń
  13. Odchudzone produkty nie wchodzą w grę w mojej kuchni! Pytałam o tłusty twaróg, bo właśnie ja najczęściej dodaję półtłusty z domieszka mascarpone. Zastanawiam się, bo może tłusty nadaje bardziej kremową konsystencję...Dziękuje za odpowiedź! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. to się nie zrozumiałyśmy:)tłusty wydaje się być bardziej kremowy, choć ze względu w sumie i na obecność śmietany i jogurtu, myślę, że tu można wiele zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  15. ps. grderliwa dziś jestem, siedzę w pracy, wszystko mnie boli i jeszcze pogoda się psuje:)

    OdpowiedzUsuń
  16. To poczęstuj sie swoim jagodowym rarytasem! :) Wszystko przejdzie jak jagodą odjął;)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Zbyszek, polecam!
    Renula, właśnie dokładnie to zrobiłam, wyjęłam zapas z lodóweczki w firmie i się zajadam, byle do końca dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ależ niesamowite ciacho , gratuluje !
    I pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. latem zdecydowanie preferuję tego typu ciasta

    OdpowiedzUsuń
  20. Beautiful berry cake...perfect for the hot summer days for dessert! Love the texture, and color, very light, and creamy:D

    OdpowiedzUsuń