piątek, 7 kwietnia 2017

Wielkanocna babka drożdżowa/ Easter yeast bundt cake



Kiedy w zeszłym roku robiłam na Wielkanoc tą babkę, nie miałam za grosz nadziei, że wyjmę z piekarnika dorodny drożdżowy wypiek, a to z powodu błędu w przepisie, który pochodzi z książki Ewy Wachowicz "Słodki świat". Inna ilość drożdży jest podana w składnikach a inna w przepisie, podaję jednak tu w prawidłową, moim zdaniem, ilość drożdży. Sama w zeszłym roku drugą część drożdży dodałam dopiero wtedy, gdy zorientowałam się, że coś jest nie tak, a był już to bardzo zaawansowany etap przygotowania ciasta. Babka jednak okazała się rewelacyjna i zniknęła ze stołu dosłownie pierwszego dnia, dzielę się więc przepisem dalej, a sama planuję wypiek powtórzyć w tym roku, bo jak widać, wypiek po prostu nie może się nie udać.

Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej)

30 gram drożdży
1 szklanka mleka
100 gram cukru
350 gram mąki
150 gram masła
2 białka
6 żółtek
szczypta soli

Jak to zrobić?
  1. Do miski wsypać łyżkę mąki, łyżkę cukru, szczyptę soli i wlać szklankę mleka.
  2. Dodać drożdże i zamieszać, aż się rozpuszczą.
  3. Pozostawić przykryte pod ściereczką na pół godziny, aż rozczyn zacznie pracować.
  4. Do zaczynu wsypać pozostały cukier, dodać żółtka i mieszać aż się połączą.
  5. Stopniowo dodawać mąkę.
  6. Wyrabiać ręką aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.
  7. Pod koniec dodać roztopione masło.
  8. Z białek ubić niezbyt sztywną pianę i dodać ją do ciasta.
  9. Odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż ciasto podwoi objętość.
  10. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć do posmarowanej masłem i wysypanej mąką formy, po czym pozostawić jeszcze ciasto na chwilę do wyrośnięcia.
  11. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.



When I last Easter made this bundt cake I had so much doubts whether it would be good. During preparation I realized that there is a difference between the amount of yeast in the ingredients and in the recipe itself. I ended up adding the remaining half at the very end of preparations having literally little hope whether it was not too late. Finelly it was so good that it disappeared during the first day of Holidays. Therefore this recipe cannot be a bad opion!

Ingredients (all in room temperature)

30 grams yeast
1 glass milk
100 grams sugar
350 grams flour
150 grams butter
2 whites
6 egg yolks
pinch of salt

Method:

  1. Place 1 tbsp flour, 1 tbsp sugar, 1 glass of milk and pinch of salt.
  2. Add yeast and mix until melted.
  3. Leave under kitchen cloth for half an hour, until leaven starts working.
  4. Add sugar, yolks and mix until smooth.
  5. Add flour spoon by spoon. Start kneading with your hands and continue until the cake stops sticking to your hands.
  6. Beat lightly the whites, add to the cake, knead again.
  7. Leave the cake for 1 hour in a warm place so it will double.
  8. Butter the form and sprinkle with some flour. Place the cake in the baking form. Leave for a while and let it grow again.
  9. Bake 1 hour in 180 degrees Celsius.

18 komentarzy:

  1. Interesting that this cake uses yeast! It's a lovely cake, the way you decorated it.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Phong Hong, this is typical Polish Easter cake:)

      Usuń
  2. Baba okaz! Jak z najlepszej cukierni. Wspaniale wygląda. Te baby wielkanocne mają coś w sobie. Jakie by nie zrobić smakują wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na moje oko to wyszła Ci babka idealna :D
    ach Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, jak ten czas szybko leci
    pozdrawiam ♥

    stylowana100latka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Oo, to przepis dla mnie, bo drożdżowe ciasta nie są moją mocną stroną. Skoro ta musi się udać mogę zaryzykować jej upieczenie ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam babki ;) mogłabym je jeść niezależnie od pory roku ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. A u mnie babka pisakowa :)
    Spokojnych, zdrowych i błogosławionych Świąt Wielkanocnych.

    OdpowiedzUsuń
  7. Very beautiful cake ! Happy Easter :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka wiosenna babeczka :)
    Wesołych świąt Olu! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jej przepisy są dość ryzykowne ale do odważnych świat należy;-) Super babka Ci wyszła! Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, np. ciasto z cukinii - pełna porażka-glut, natomiast zawsze wg jej przepisu robię kopytka no i tą babkę drożdżową

      Usuń
  10. Podkradnę przepis , bo babuszka wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wygląda :) Bardzo lubię drożdżowe babeczki ❤

    OdpowiedzUsuń
  12. woowww look great this cake! :)
    xoxo

    OdpowiedzUsuń
  13. What a festive cake! Looks beautiful and delicious!

    OdpowiedzUsuń