piątek, 21 kwietnia 2017

Wątróbka gęsia z fasolką i grzybami/Goosy livers with beans and mashrooms


Ta potrawa jest orgią smaków, naprawdę! Potrawa, której smak będziecie pozytywnie wspominać długo, długo po jej skonsumowaniu, pod warunkiem oczywiście, że lubicie wątróbkę. Dla mnie to połączenie smaków było w przepisie zaskakujące, zaryzykowałam jednak i absolutnie nie żałuję. Eksperyment udany i absolutnie do powtórzenia, zwłaszcza, że danie przygotowuje się błyskawicznie, jeśli wcześniej namoczysz i ugotujesz fasolę. Reszta to już tylko smażenie i mieszanie na patelni i wdychanie apetycznych aromatów w kuchni. Czego można chcieć więcej w tak chłodną końcówkę kwietnia? Jeśli nie dysponujecie gęsią wątróbką, może być oczywiście każda inna drobiowa, ewentualnie też królicza.

Przepis p. Agaty Wojdy z "Moje gotowanie".


Składniki:

15 dag malutkiej perłowej fasoli
30 dag kurzej wątróbki
1 łyżka oleju
3 łyżki masła
mała cebula, posiekana
20 dag podgrzybków lub borowików, pokrojonych w paski
3 ząbki czosnku
3 łyżki octu balsamicznego
50 ml białego wina
sól, pieprz, cukier
2 łyżki posiekanej natki pietruszki


Jak to zrobić?

  1. Namaczamy fasolę na całą noc. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, solimy, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, lekko studzimy.
  2. Wątróbki czyścimy z żył. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżkę masła, wkładamy cebulę, po minucie – wątróbkę. Podsmażamy razem ok. 3 min, na złoty kolor, wyjmujemy.
  3. Na tę samą patelnię dajemy grzyby i czosnek, obsmażamy ok. 2 min. Dokładamy ugotowaną fasolkę, resztę masła, wątróbki, zalewamy octem i białym winem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  4. Przykrywamy i dusimy maksymalnie 3 min. Przed podaniem mieszamy z natką pietruszki, jemy z chlebem.




This dish is a real 'culinary orgy'. The ingredients, or rather its mix, is quite surprizing, at least for me. But when I fially decided to make it, I was far from regreting. Its taste will be in my memories long time after I have consummated it. Besides it is really a quick dish under a condition, that you have cooked the bean earlier. The whole rest of preprarations is just about mixing and smelling the wonderful smells on your kitchen. Of course, you need to like liver. I used goose liver but you can use as well chicken or rabbits or ducks.

Ingredients:

150 grams small beans
300 grams liver
1 tbsp oil
3 tbsp butter
small onion, chopped
200 grams mushrooms (bay bolete or porcini mushrooms) cut into stripes
3 garlic cloves
3 tbsps balsamic vinegar
50 ml white wine
salt, pepper, sugar
2 tbsp parsley, chopped

Method:

  1. Soak the bean overnight. Drain off water, add fresh water, add salt and cook until soft. Drain, put aside.
  2. Heat oil and 1 tbsp butter on a frying pan. Add onion and after a minute, livers. Fry together app. 3 minutes, until gold, remove from the frying pan.
  3. Now, fry mushrooms and garlic, app. 2 minutes.
  4. Add beans, the rest of butter, vinegar, white wine, spice with salt & pepper and some sugar.
  5. Cover the frying pan and casserole for maximum 3 minutes.
  6. Mix with parsley, serve with bread.



20 komentarzy:

  1. I love liver but have not eaten goose liver. I think I will enjoy your dish very much.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pachnie aż u mnie;) Przypomniałaś mi o pewnym toskańskim przepisie na pastę z wątróbki i grzybów. Muszę przekopać przepisy ;) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z chęcią bym wypróbowała 😀

      Usuń
  3. Nie jadłam i nie robiłam wątróbki gęsiej. Ciekawa jestem jak smakuje ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie, apetycznie wygląda Twoja wątróbka. A dodatki czynią z niej danie wyjątkowe :) Serdecznie i cieplutko Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jakoś nie przepadam za wątróbką ale ta wygląda naprawdę smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dawno jadłam wątróbkę, nie przepadam za nią ;) Choć to danie jest bardzo ciekawe i pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. na taką raczej przepisu podawać nie trzeba:)

      Usuń
  8. Although I am not a big fan of livers, I would love to try this dish as it looks so interesting and out of the ordinary!

    OdpowiedzUsuń
  9. Great post! Have a lovely Day! 😘😘😘

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam wątróbkę ale gęsiej jeszcze nie jadłam! Gdzie kupujesz?

    OdpowiedzUsuń