Bardzo ale to bardzo złakniona jestem wiosny i trzy ostatnie dni ze śniegiem i śniegiem z deszczem nie zmieniają mojego nastawienia, że pora już myśleć o cieplejszych dniach. W naszej kuchni przyda się wówczas coś lżejszego. Dziś przepis na łososia w herbacie jaśminowej, smakowita, soczysta propozycja z zielonymi akcentami.
Składniki:
1-2 łyżki zielonej herbaty jaśminowej
5 ząbków czosnku (ja dałam mniej, 2)
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka oliwy
4 porcje filetu z łososia ze skórą po ok. 200 gram
sól i pieprz
cząstki cytryny
roszponka do podania
Jak to zrobić?
Herbatę zalewamy pól lita wrzącej wody, zaparzamy 2-4 minuty, przecedzamy.
Do naparu dodajemy czosnek, imbir i olej sezamowy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, kładziemy łososia skórką do dołu, smażymy 3 minuty. Odwracamy i smażymy 1-2 minuty. Wlewamy napar z czosnkiem i imbirem, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i podgrzewamy (ale nie gotujemy) ok 5 minut aż łosoś będzie łatwo dzielił na kawałki.
Wyjmujemy, układamy na talerzu, doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z cząstkami cytryny i roszponką.
I am craving spring so much. The last couple of
days it was again snowy and rainy from time to time which even made me craving
more for sunny days. Time for more light cooking like for example this
light juicy salmon.
Ingredients:
1-2 tbsp green jasmine tea
5 garlic cloves (I used less, 2 were sufficient for my taste)
1 tsp ground ginger
1 tsp sesame oil
1tbsp olive oil
4 salmon fillets (200 grams each)
salt & pepper
lemon
corn salad for serving
Method:
Pour half a liter of boiling water to the tea and let it stay for 2-4 minutes. Drawl the infusion. Add garlic, ginger and sesame oil.
Heat the oilve oil on a frying pan, fry the salmon (first from the skin side) for 3 minutes. Upturn the salmon and continue frying for 1-2 minutes. Add the infusion and heat under a lid but do not bring into boiling. It should last app. 5 minutes until it will be easy to divide the fish into pieces.
Transfer the salmon on the plates, season with salt and pepper.
light juicy salmon.
Ingredients:
1-2 tbsp green jasmine tea
5 garlic cloves (I used less, 2 were sufficient for my taste)
1 tsp ground ginger
1 tsp sesame oil
1tbsp olive oil
4 salmon fillets (200 grams each)
salt & pepper
lemon
corn salad for serving
Method:
Pour half a liter of boiling water to the tea and let it stay for 2-4 minutes. Drawl the infusion. Add garlic, ginger and sesame oil.
Heat the oilve oil on a frying pan, fry the salmon (first from the skin side) for 3 minutes. Upturn the salmon and continue frying for 1-2 minutes. Add the infusion and heat under a lid but do not bring into boiling. It should last app. 5 minutes until it will be easy to divide the fish into pieces.
Transfer the salmon on the plates, season with salt and pepper.
Serve with lemon and corn salad.
That's very interesting. I have not cooked anything with tea before.
OdpowiedzUsuńPyszny i niecodzienny pomysł na łososia!
OdpowiedzUsuńNie jadłam tak przyrządzonej ryby. Wygląda bardzo apetycznie. Szybkie przygotowanie i smacznie przyrządzona ryba, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńAle fajny przepis, muszę zrobić takiego łososia, bo kocham i łososia i herbatę jaśminową! :))
OdpowiedzUsuńO mniam, uwielbiam łososia ☺
OdpowiedzUsuńto jedz go dalej radośnie:D
Usuńjak zielono i radośnie na talerzu:)
OdpowiedzUsuńBrzmi kusząco! ;) chyba muszę przygotować taką rybkę ;)
OdpowiedzUsuńBoa tarde, excelente patilha da saborosa receita, o acompanhamento do salmão é perfeito.
OdpowiedzUsuńAG
uwielbiam łososia :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, ciekawa jestem smaku :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł! Niestety, nie lubię herbaty jaśminowej ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam łososia, a w takiej wersji pierwszy raz widzę.
OdpowiedzUsuńWe all love salmon in my home and make it at least twice a month! I am keeping this to try!
OdpowiedzUsuńSzalenie oryginalny pomysł! ;)
OdpowiedzUsuńOlu, to danie musiało byc wyborne!