sobota, 28 kwietnia 2012

Zupa rybaka/Fisherman's soup




To jest mój autorski przepis na zupę rybną, zainspirowany smakiem, jaki odkryłam na Helu w HeluJ Pewnie nie stałoby się tak, gdyby nie mój mąż, który mnie tam zawiózł i zalecił konsumpcjęJ

Kiedyś zupa rybna to był dla mnie rosołek rybny, w sumie niezbyt apetyczny. Choć co do zasady uwielbiam ryby, dopiero po wizycie w tej restauracji zapragnęłam jeść zupy rybne. A przecież od najmłodszych lat znaczna część mojego wyżywienia składała się z ryb…  Najwidoczniej niektóre uprzedzenia przechodzą dopiero z wiekiem.

Nie będę podawać dokładnych proporcji, bo zupę robi się „na oko”, z tego, co akurat jest w domu.

Składniki na wywar:

Głowy, gorsze części ryb (zupa może być robiona zarówno z ryb morskich jak i słodkowodnych)
Liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
Pieprz w całości
Sól

Składniki na zupę:

Pokrojone w kawałki filety rybne
Puszka pomidorów lub przecier pomidorowy ew. świeże pomidory
1 por pokrojony w plasterki (biała część)
Oliwa
Ziemniaki
Tymianek, rozmaryn
Ostra i słodka papryka w proszku
Jedna czerwona papryka pokrojona w kostkę (niekoniecznie)
Kapary
Białe wino wytrawne
Ew. zielone oliwki

Jak to zrobić?
  1. Ugotować wywar z podanych składników, odcedzić do oddzielnego garnka.
  2. Pora i paprykę przesmażyć na oliwie. Na koniec posypać paprykami w proszku.
  3. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, przesmażonego pora i paprykę, gotować do miękkości.
  4. Dodać zmiksowane pomidory, ryby, zioła, białe wino, gotować, aż ryby staną się miękkie, ale się nie rozpadną. Dodaj wino.
  5. Po ugotowaniu przybrać kaparami oraz ewentualnie oliwkami.
Nasza ocena:

Najlepiej smakuje z ryb złowionych przez siebie, a jeszcze lepiej nad wodą.



This is my own recipe for fish soup, inspired with the flavour I discovered in a fish restaurant in Polish peninsula Hel. Probably it would not have happened if my husband had not bring me there and persuaded to taste itJ

Before this visit fish soup was for me a pure broth, briefly speaking – not very tasty. However as I rule I adore fish dishes only after this visit in the restaurant I began to eat fish soups. And since I can remember an immense part of my diet was fish… I guess some prejudges need time to go down to history.

I won’t give exact ingredients, the soup can be made by eye, from things that you happen to have in the kitchen.

Ingredients for broth:

Heads and worse parts of fish (the soup can be made of sea fish as well as of freshwater fish)
Bay leaf
2 seeds of allspice
Pepper
Salt

Ingredients for soup:

Fish fillets cut into pieces
A can of tomatoes or fresh tomatoes
1 leek cut into slices (a white part)
Olive oil
Potatoes
Thyme, rosemary
Sweet and hot pepper powder
One fresh red pepper cut
Capers
White dry wine
Some green olives (not necessary)

How to make it?


  1. Prepare broth from the above – mentioned ingredients. Drain the broth into a pot.
  2. Fry the leek and the pepper on olive oil, at the end add the pepper powder.
  3. Add cut potatoes, leek and pepper to the broth, cook until they become soft. Add wine.
  4. When it is ready served with capers and olives.

Our opinion:

It tastes best if you can catch your own fish and eat it by a lake, just like this oneJ




12 komentarzy:

  1. Most delicious food need no recipe ! It up to the person who cook it to balance the flavor :D I love your recipe , it looks rich and very appetizing ! Love the color , too ! Yum !

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna!
    Uwielbiam ryby we wszelkiej postaci,którą jest też zupa.
    Chciałabym spróbować Twoją.

    OdpowiedzUsuń
  3. Anne, that is true!
    Amber-dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  4. I am not a fish soup fan either, but this one caught my eye! I have to eat more fish and this soup is such a great idea!

    OdpowiedzUsuń
  5. I love to eat Crab bisque and I love soup and to eat fish, so this might be the magical recipe I am looking for. This bowl of food looks most delicious so thank you for this.

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie domu zupa rybna jest tylko w wigilię, a szkoda! Twoja bardzo mi się podoba- musimy ją kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zachęcam do spróbowania bo smak jest mało tradycyjny;)

    OdpowiedzUsuń
  8. buona serata e felice settimana....ciao

    OdpowiedzUsuń
  9. Narobilas apetytu ta zupka, bardzo lubie a moj malzonek jeszcze bardziej, jednak sama sie nie biore za takie pracochlonne i chyba trudne danie. Znam restauracje rybna we Wladyslawowie, w ktorej bywamy przynajmniej raz w miesiacu, nazywa sie Skipper, polecam, jak bedziesz moze kiedys, naprawde zupa rybna u nich to takze ogromna przyjemnosc dla podniebienia i nie tylko :)

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. interesting recipe..compliments dear..:)
    Tasty Appetite

    OdpowiedzUsuń
  11. Wildrose-to bardzo prosta i bezwysiłkowa zupa:) zapamiętam restaurację i jak kiedyś tam dotrę, z chęcią wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  12. I love your fisherman soup. So attractive, and totally delicious!

    OdpowiedzUsuń