czwartek, 2 lutego 2017

Bardzo cytrynowa babka/Very lemon bundt cake




Ostatnimi czasy odkurzyłam formę do babek, spoczywającą na antresoli. Czekałaby tam zapewne aż do Wielkanocy, ale kto powiedział, że na co dzień nie można cieszyć się takimi kształtnymi wypiekami. Słuchajcie, ta babka jest wspaniała i dawno mi nie smakował tak żaden wypiek. Jest bardzo cytrynowa, bo dodaje się do niej całą cytrynę (skórkę, miąższ, sok). Przy czym prostszego wypieku ze świecą szukać. Jedyną trudność może sprawić starcie cytryny w całości – moja była wyjątkowo twarda i oporna, ale warto pocierpieć. Polecam z całego serca.

Przepis pochodzi z gazetki Biedronki, zastąpiłam jednak margarynę masłem i zrezygnowałam z lukru.


Składniki:

250 gram mąki
250 gram cukru
250 gram masła
4 jajka, białka i żółtka oddzielnie
1 cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jak to zrobić?
  1. Nagrzej piec do 180 stopni.
  2. Zetrzyj cytrynę w całości na tarce.
  3. Miękkie masło ucieraj z cukrem na puszysty krem, dodawaj po jednym żółtku
  4. Dodaj cytrynę.
  5. Ubij białka na sztywno, wymieszaj z masą.
  6. Dodaj mąkę i proszek, wymieszaj.
  7. Natłuść formę i posyp bułką tartą.
  8. Piecz ok. 50 minut.




Lately I took out from my closet my bundt cake baking form, who said that you can use it only for Eastern. This cake is delicious, actually it is in my opinion my best bake from a long time. It is full of lemon taste as you are using the whole lemon (the peel, juice and the whole flesh except of the seeds). At the same time there is probably no easier bake to prepare. The only difficulty is to grate the lemon – mine was so tough but still it was worth all the effords.

Ingredients:


250 grams flour
250 grams sugar
250 grams butter
4 eggs, yolks and whites separately
1 lemon
1 teaspoon baking powder

Method:

  1. Preheat the owen to 180 degrees Celsius.
  2. Grate the whole lemon.
  3. Mix soft butter with sugar until fluffy cream, add yolks, one by one.
  4. Add lemon.
  5. Beat the whites, mix with the batter.
  6. Grease the baking form, sprinkle with bread crumbs.
  7. Bake app. 50 minutes.


16 komentarzy:

  1. Bardzo lubię cytrynowe wypieki, na pewno skorzystam z Twojego przepisu, Olu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Yummy yummy Your cake looks exquisite. Thanks for sharing your recipe :)
    And thank you for your kind message :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A whole lemon actually went into this cake so the taste and aroma must be super lemony!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam cytrynowe wypieki! Chętnie załapałabym się na kawałeczek ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie forma babki nadal jest wyciągana tylko na Wielkanoc. Nie wiedziałam że w gazetach można znaleźć takie fajne przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  6. A co tam za łapeczki jakiegoś szkodnika:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Love the look of bundt cakes! And I'm a sucker for anything with lemon. So you made this just for me, right? :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Great post! Have a lovely Day! 😘😘😘

    OdpowiedzUsuń
  9. I love citrus flavor in baking!

    OdpowiedzUsuń
  10. My favorite flavor and a lovely looking cake, I almost can smell it!!!
    A big kiss my dearest Ola and wish you had a lovely valentines

    OdpowiedzUsuń
  11. Your blog is beautiful !!! I would love to see you on my blog !! Happy day!!!
    👌👌👌💚💚💚

    OdpowiedzUsuń
  12. Dawno nie zagladalam a tu taka pychotka.Pieklam kiedyc taka babe i rzeczywiście była b.smaczna.To klasyczny przepis "ćwiartkowy"wszystkiego jest ćwierć kilo:-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasta , które mają aromat cytrynowy i do tego są wilgotne zaskarbiają moje serce. Jestem przekonana, że Twoja babka skradłaby moje serce. Zapiszę sobie ten przepis i chętnie taką bakę upiekę :)

    OdpowiedzUsuń