Zimą czy jesienią nabieram ochoty na ostre smaki. Japońska kuchnia to nie tylko sushi, choć akurat to danie równie dobrze mogłoby być podawane w całej chyba Azji. Sałatka, do jakiej nie nawykliśmy w Polsce, raczej drugie danie, o ile zbogacone zostanie ryżem.
Składniki:
5 łyżek oleju arachidowego
700 gram polędwicy wołowej
1 średnia cebula pokrojona w piórka
1 czerwone i 1 zielone chili (bez pestek, pokrojone w cienkie paski)
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu chili
Sok z 1 limonki
1 ogórek pokrojony w cienkie słupki, wypestkowany
½ średniej kapusty pekińskiej, poszatkowanej
200 gram przepołowionych pomidorków koktajlowych
Posiekane liście mięty
Kolendra
2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę lub posiekane
Jak to zrobić?
- Pokrój wołowinę w jak najcieńsze plasterki.
- Rozgrzej olej, zrumień na nim partiami plastry wołowiny. Wyjmij na talerz.
- Dodaj cebulę, czosnek, chili, smaż do zeszklenia cebuli.
- Dodaj sosy i sok z limonki.
- Dodaj kapustę i ogórka oraz mięso, duś, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
- Dodaj pomidorki koktajlowe, zdejmij z ognia, trzymaj pod przykryciem kilka minut.
- Podawaj na ciepło posypane posiekaną kolendrą i miętą.
* Zmodyfikowany przepis Pascala Brodnickiego.
During winter or autumn my family comes back to spicy cooking. This is a Japanese style warm salad, as Japanese cooking is not only about sushi. We, in Poland, would not rather call it a salad but this is the original name. Served with rice is a rich dinner recipe.
Ingredients:
5 teaspoons peanuts oil
700 grams sirloin
1 medium size onion, peeled, cut into halves and thin slices
1 red and 1 green chilli
1 tablespoon fish sauce
1 tablespoon chilli sauce
lime juice of 1 lime
½ medium size Chinese cabbage, shredded
1 cucumber, seeded and cut into thin bars
200 grams cocktail tomatoes cut into halves
Mint and coriander leaves chopped
2 garlic cloves, mashed
Method:
- Cut the beef into the thinnest slices.
- Heat the oil, fry the beef. Transfer the fried slices into a plate.
- In the meantime fry the onion, garlic and chilli.
- Add the sauces and lime juice.
- Add cabbage, cucumber, meat and stew until the soft vegetables.
- Add tomatoes, remove from the fire, keep under a lid until serving.
- Serve warm with mint and coriander.
I just love Japanese food, not just sushi but their salads too :) Looks very delicious!
OdpowiedzUsuńJaka pyszna sałatka :)
OdpowiedzUsuńI wouldn't call it a salad either! Looks delicious, nonetheless!
OdpowiedzUsuńDla mnie to całe obiadowe danie!
OdpowiedzUsuńMięso, ryż i pomidorki...
Smacznego.
Toż to porządny obiad. I pięknie podane i smacznie wygląda. Pychota :)
OdpowiedzUsuńPodanie (poza ryżem) autorstwa mojego męża:)
UsuńBrzmi cudownie! Muszę zrobić na obiad, uwielbiam ostre potrawy ;))
OdpowiedzUsuńJak patrzę na japońską kuchnię to aż dobrze się czuję. Kocham ją za lekkość:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa sałatka i połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńThat looks like a great meal. The beef slices are so tender and delicious.
OdpowiedzUsuńDla mnie to mógłby być cały obiad - pysznie
OdpowiedzUsuńCiekawa sałatka, pyszne połączenie smaków - zjadłybyśmy z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńŚlinka mi pociekła na widok tej sałatki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*
Uwielbiam wołowinę, to musiało być pyszne:)
OdpowiedzUsuńPięknie podane aż się gęba śmieje do talerza :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wołowinę i chętnie bym tej sałatki skosztowała ;)
OdpowiedzUsuńMniam pyszności ! :)
OdpowiedzUsuńLubię blogi kulinarne , chętnie obserwuje :)
http://anonimoowax.blogspot.com/
Wołowina jest ponoć teraz najzdrowszym mięsem do kupienia w sklepie. Nie sposób się nie skusić :)
OdpowiedzUsuńNie znam się na kuchni japońskiej, ale na taką sałatkę chętnie się skuszę:) Wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńSałatka na pewno pyszna! Kiedyś ogladałam program o produkcji wołowiny z Kobe. Krowy pojone są piwem oraz masowane sake :-)
OdpowiedzUsuńKusząca :D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda - ślicznie podane :)
OdpowiedzUsuńOd razu jak weszłam to spodobał mi się wygląd Twojego bloga :* Jest bardzo estetyczny ;)
OdpowiedzUsuńMoże wspólna obserwacja ? Daj znać u mnie justperfectfashion.blogspot.com
O! I mi również przydały by się takie dania na rozgrzanie :) Tym bardziej, że ostatnio bardzo polubiłam ryż :)
OdpowiedzUsuńbędę musiała wypróbować ten przepis :) bardzo mi się spodobał przepis :) pozdrawiam i zapraszam do siebie
OdpowiedzUsuńwhat a delish! great presentation as well!
OdpowiedzUsuń