wtorek, 7 lipca 2015

Chłodnik na botwinie/Polish cold soup made of silver beet



Dobry chłodnik, dziś zjadłam sobie małą miseczkę na śniadanie i poczułam, że żyję:) Trochę taka nasza esencja polskiego lata! Niech trwa! Cieszmy się nim, bo za parę dni będziemy narzekać, że pada i że 17 stopni, to co to za lato!

Składniki:



1 pęczek botwinki
½ litra rosołu z kurczaka (najlepiej na 2 nogach)
2 ugotowane nogi z kurczaka jw.
1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
1-2 łyżki mielonych orzechów włoskich
½ litra jogurtu greckiego
Pół pęczka posiekanego koperku
1 dymka posiekana
Sól & pieprz
Jajka na twardo do podawania

Jak to zrobić?

  1. Zalać posiekaną na mniejsze kawałki botwinkę szklanką rosołu, doprowadzić do wrzenia, gotować 1-2 minuty. 
  2. Ugotowaną botwinkę z grubsza zblendować. Wystudzić. 
  3. Nogi z kurczaka obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki. 
  4. Wszystkie pozostałe składniki połączyć z botwinką, schłodzić w lodówce.

Good cold soup based on silver beet in Poland is a traditional must during warm summer days. This is I guess like a gazpacho for Spanish people. Not everyone likes it but I do, so feel free to try it and I would be glad to hear your opinions.

Ingredients:

1 bunch of silver beet
½ liter chicken broth (preferably made of 2 chicken legs)
2 chicken legs from the broth
1-2 tablespoons of ground walnut
½ liter Greek yoghurt
Half bunch of chopped dill
1 spring onion, chopped
Salt & pepper
Hard boiled eggs for serving

Method:
  1. Chop the silver beet into smaller pieces, add 1 cup of broth, bring it to boil, cook for another 1-2 minutes. 
  2. Blend it roughly, cool down. 
  3. Remove the skin from chicken legs, cut into small pieces. 
  4. Add all the ingredients to the cooked silver beet, serve very cold. 

26 komentarzy:

  1. Gorgeous colour! I love silver beet, this is perfect for me.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny, intensywny kolor. A ja jeszcze w tym roku nie robiłam chłodnika.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chłodnik u mnie króluje, bo jest idealny na upały i po prostu go lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. What a great creation; looks like an artwork!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ola, I still can't get past eating a cold soup. But I'll have to say the purple color is so vibrant!

    OdpowiedzUsuń
  6. We have something similar too! One of the best soups for summer!

    OdpowiedzUsuń
  7. I have not tried this before. The photo of the soup served in bowl & saucer match perfectly!

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego chłodnika jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja robię go tak rzadko...a tak pysznie wygląda u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  10. W tamtym roku w wakacje takim się zajadałam, pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Olu, sto lat nie jadłam botwinkowej :) ale czad !

    OdpowiedzUsuń
  12. chłodnik botwinkowy - boski :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Podoba mi się Twoja wersja chłodnika. Chętnie wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  14. O tak, to klasyk wśród chłodników - chyba najlepszy z najlepszych.

    OdpowiedzUsuń
  15. Chłodniczek wygląda rewelacyjnie, bardzo lubię tą zupę! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszny!
    Ja też go kocham.

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię takie zupki, ale niestety w moim domu to rzadkość...nikt nie chce ich ze mną jeść

    OdpowiedzUsuń
  18. To be honest I have never tried a cold soup, but I love beets and I would love to start with this one!

    OdpowiedzUsuń
  19. Coś pysznego. Idealne na upały.

    OdpowiedzUsuń
  20. I have never taste this... looks really yummy!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    OdpowiedzUsuń
  21. 17° in summer ?! I wish here is at least below 25° *sigh* :D Your beet soup sounds interesting , I love roasted beets but never thought of cooking a soup out of it .

    OdpowiedzUsuń
  22. love the colour and freshness of thie delicious and beautiful soup!
    well done dear!

    OdpowiedzUsuń
  23. looks really great!!! I want to to test!!!
    Kss
    http://tupersonalshopperviajero.blogspot.com.es/

    OdpowiedzUsuń
  24. Gosh, your food shots are making me so hungry! Do let me know if you're following me in the social media sites, & I'll follow you back right away. xoxo

    OdpowiedzUsuń