Moje wielkie greckie wakacje rozleniwiły mnie i odzwyczaiły nieco od internetu. Jednak ogrom greckich inspiracji czas wprowadzić w życie. Dziś pasta z bobu – i sezonowo i po grecku, a w dodatku część dalsza mojej letniej podróży blogowej po krajach Morza Śródziemnego. Pasta stanowi fajny do kanapek, ale równie dobrze pasowałaby jako dodatek do mięsa z grilla.
Za pierwszym razem zrobiłam ją zgodnie z przepisem – z surowym czosnkiem i w dodatku jeszcze posiekanym – powiem tak – smaczna była, ale między ludzi po takim śniadaniu ciężko iść… Dziś więc zmodyfikowana wersja, aczkolwiek zachęcam tych, którzy mogą, do wypróbowania również wersji z czosnkiem (na podaną proporcję ok 2 ząbki).
Przepis w oryginale pochodzi z nowego wydawnictwa „The Islands of Greece: Recipes from Across the Greek Seas” autorstwa Rebecca Seal. Zmodyfikowany przeze mnie.
Składniki:
½ kg bobu
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
Sól
płatki chili (a jak kto woli ew. zamiast nich oregano, będzie bardziej po grecku)
Jak to zrobić?
- W dużym garnku doprowadź wodę do wrzenia. Dobrze dosól, wrzuć bób, gotuj jeszcze 2 minuty od ponownego zawrzenia.
- Odcedź bób, przepłucz zimną wodą, obierz ostudzony.
- Zmiksuj na gładką masę z sokiem z cytryny i oliwą.
- Udekoruj płatkami chili.
My big Greek holidays made me lazy and I broke the Internet habit. But the multitude of Greek kitchen inspirations should not been lost and should come into life. Today broad bean dip. It’s a season for fava broad beans and it’s a part of my summer kitchen and virtual travel to Mediterranean. It can be used for sandwiches but may go as well with grilled meat.
When I made if for the first time I followed the recipe and used 2 chopped garlic cloves. Well, it was tasty but going out with such a breath is out of question. Second time I decided to skip garlic and it was a good decision.
The recipe in original was taken from ‘The Islands of Greece: Recipes from Across the Greek Seas’ by Rebecca Seal.
Ingredients:
½ kilo broad beans
2 teaspoons lemon juice
2 tablespoons olive oil
Salt
Dried chili flakes
Method:
- Place the beans in a pan of boiling water. Return to the boil and cook for 2 minutes.
- Drain and refresh in cold water. Slip the beans out of their skins.
- Blend the beans and all other ingredients until fairly smooth.
- Serve with chili flakes.
Piękny kolor, aż ślinka cieknie. Rożne cuda można kupić w Paryżu, ale bobu nie ;)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZaciekawiła mnie ta pasta. W sumie dawno żadnej nie robiłam. A jednak fajnie jest urozmaicić kanapki :)
OdpowiedzUsuńIt's got beautiful colour; I have to try it soon!
OdpowiedzUsuńNo i się wyjaśniło, czemu Cię tak długo nie było :) Pasta z bobu - do zrobienia jak najbardziej. I wygląda jak lody pistacjowe, wiesz? :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy bób, chętnie zrobimy taką pastę, bo jesteśmy ciekawe smaku :)
OdpowiedzUsuńThe color is so nice!
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie spróbuję tej pasty:) myślisz, że pasowałby też jako przekąska do krakersów albo nachosów?
OdpowiedzUsuńjeśli ją doprawisz na ostro, to tak:)
UsuńOla, I love broad beans and it is interesting to use these beans to make a dip. I am sure it is delicious!
OdpowiedzUsuńI LOVE broad beans. This is my kind of dip.
OdpowiedzUsuńProsty i krótki skład, podoba mi się Ola Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńKolekcjonuję przepisy na bób - do niego wg mnie czosnek nie zastąpiony... Taki w granulkach nie jest aż tak aromatyczny i nie zioniemy po nim, może to nie to samo, nędzna namiastka, ale zawsze czosnkowe klimaty ;-)
OdpowiedzUsuńSmakowita propozycja! u mnie nie da się nic z bobu zrobić, bo jak tylko go ugotuję, natychmiast znika :)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńGdyby jeszcze można było zjeść ją na którejś z greckich wysp...
Tam wszystko smakuje lepiej.
Fajna pasta! Bób uwielbiamy ale pasty jeszcze nie robiłam....to dobry patent na taki już nieco starszy,, bobek,, ;) z końca sezonu...
OdpowiedzUsuńUwielbiam pasty z bobu. Też mam aktualnie jedną w lodówce:)
OdpowiedzUsuńHi Ola, thanks for dropping by my blog. I have never tasted Polish food before. Hope one day I will have a chance.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pastę :)
OdpowiedzUsuńwow jeszcze takiej nie jadłam, super pomysł!
OdpowiedzUsuńthis is so refreshig just by looking at it, what a wonderful colour and presentation!
OdpowiedzUsuńtop!!!