Chciałoby się już zakosztować prawdziwych nowalijek… ale póki co na moim stole od cyklicznie pojawia się ta klasyczna (poza orzechami w miodzie - to ode mnie) francuska propozycja cykoriowa. Sałatka z cykorii i gruszek - salade d’endives et poires – brzmi pysznie, prawda?
1 gruszka (duża i twarda)
Sok z ok. ¼ cytryny
1 cykoria
Kawałek niebieskiego sera pleśniowego
Sos winegret
Garść orzechów włoskich
Łyżka-dwie miodu
Jak to zrobić?
- Przekroić cykorię na ćwiartki. Usunąć stwardniałą gorzką część. Można podzielić na poszczególne liście.
- Obrać (lub nie) gruszkę, podzielić na plasterki, polać sokiem z cytryny.
- Podgrzać miód na patelni, dodać z grubsza posiekane orzechy, chwilę podgrzewać.
- Ser pokroić w kostkę.
- Cykorię i gruszkę ułożyć na talerzu, polać sosem winegret, dodać kawałki sera oraz orzechy w miodzie.
Well, I would love to finally try some fresh and real (not hypermarkets) spring vegetables. The type you can buy directly from a farmer. For this I will still have to wait but in the meantime I would like to give you a recipe for this classical (well, except of the walnuts in honey - this is from me) French salad with chicory. Salade d’endives et poires – sounds delicious indeed!
Ingredients:
1 chicory
1 pear (big and hard)
Lemon juice (made of ¼ of lemon)
A piece of blue cheese
Vinaigrette sauce
A little poke of walnuts
1-2 tablespoons honey
Method:
- Cut the chicory into quarters. Remove the hard bitter part. You may separate the leafs.
- Peel (or not) the pear, cut it into slices. Sprinkle with lemon juice.
- Warm up the honey on a frying pan and add the walnuts. Heat for a while.
- Cut the cheese into cubes.
- Arrange nicely the ingredients on the plate, sprinkle with vinaigrette and decorate with the cheese and walnuts.
Zapachniało Francją! Z tym miodem to musi ciekawie smakować, bo pewnie przełamuje goryczkę cykorii...;)
OdpowiedzUsuńtaki był cel:)smakuje to wszystko naprawdę obłędnie!
UsuńCoraz bardziej lubię cykorię. W takim wydaniu musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńW prostocie siła:) Takie połączenie jest dla mnie doskonałe. Muszę sobie zrobić taką sałatkę.
OdpowiedzUsuńCałkiem nie moje smaki, ale wygląda ładnie. :)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie, narobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Jak dla mnie idealna! I ta gruszka, mniam, cudo :)
OdpowiedzUsuńOla jak wytwornie. :) Kiedyś jadłam sałatkę z gruszką i skwarkami z boczku....pyszna była.
OdpowiedzUsuńYou got me! Love pear and blue cheese combo!
OdpowiedzUsuńSounds delicious!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, jeszcze nie jadłam nigdy takiego połączenia :)
OdpowiedzUsuńNajprostsze salatki sa najsmaczniejsze. Ta z pewniscia taka jest 😊
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńprosta, lekka, smakowita!
OdpowiedzUsuńTo jest to co lubię najbardziej. Prosto i pysznie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, że Francuzi uwielbiają cykorię. Dla mnie zaskoczeniem była cykoria na ciepło! Smażą ją, zapiekają, podają z sosami. Ja się jakoś nie mogę do niej przekonać, mam chyba uraz z dzieciństwa;)
OdpowiedzUsuńW prostocie siła. Sałatka na pewno pyszna.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cykorię. Ma lekko goryczkowy smak, więc nadaje taki chrrrakter sałatkom :) Super :)
OdpowiedzUsuńIt is salad season here with temperatures at 24. Love it!
OdpowiedzUsuńprosta i świeża - w sam raz na te ciepłe dni :}
OdpowiedzUsuńja za cykorią średnio, ale za to biorę w ciemno wszystkie pozostałe składniki! niebieski ser, gruszka i orzechy włoskie - to idealna trójca :)
OdpowiedzUsuńThat salad looks pretty appetizing , Ola ! Love the flavor and texture contrast . The weather here is getting hotter , it'll be another scorcher :P
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaków. Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale nie jadłam cykorii. To wszystko przez straszenie, że jest gorzka. Teraz chyba spróbuję.
OdpowiedzUsuńCykorie jadłam dawno temu, ale należałoby znów przypomnieć jej gorzkawy jak dla mnie smak :)
OdpowiedzUsuńoh this salad just screams perfection all over! yummi!
OdpowiedzUsuń