wtorek, 3 lutego 2015

Hummus mocno cytrynowy/Hummus with strong lemon flavor


Hummus-libańska pasta z ciecierzycy i tahini, która rozpowszechniła się daleko poza granicami tego kraju. Ostatnio zaskoczyło mnie, że można ją nawet kupić w wielu minimarketach. Cena dość zaporowa, bo i pojemniczki małe. Dziś wersja z dużą ilością soku z cytryny, co złagadza trochę smak i odczucia poczosnkowe:)

Składniki:
150 gram suszonej ciecierzycy
sok z 1,5 cytryny
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
2 łyżki stołowe oliwy
szczypta pieprzu cayenne
150 ml pasty tahini
sól i mielony czarny pieprz

Jak to zrobić?
  1. Ciecierzycę zalać wodą i zostawić na noc do namoczenia
  2. Odlać i zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości (ok. 1 godzinę). Odlać.
  3. Zmiksować ciecierzycę na pure, dodać sok z cytryny, oliwę, pieprz cayenne i tahini, dobrze
    wymieszać, można jeszcze raz zblendować. 
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem.



    Hummus – Lebanese dip mad of chickpeas and tahini, which is popular now in many countries. Lately I was surprized to see that you can buy it even here, in Poland, in many minimarkets, quite expensive, comparing the amount to the price. Today a version with plenty of lemon juice which ease the flavour and the smell of garlic.

    Ingredients: 

    150 grams dried chickpeas
    Lemon juice of 1,5 lemon
    2 garlic cloves, sliced
    2 tablespoons olive oil
    A pinch of cayenne pepper
    150 ml tahini paste
    Salt & ground black pepper

    Method:

    1. Soak the chickpeas in water and leave it overnight.
    2. Change the water and cooks until it’s soft (app. 1 hour). Drain it.
    3. Mix the chickpeas to achieve puree. Add lemon juice, olive oil, cayenne pepper and tahini, mix well, blend again if you wish.
    4. Spice it with salt & pepper.

    24 komentarze:

    1. Pychota!
      Domowy hummus uwielbiam.

      OdpowiedzUsuń
    2. Przepis brzmi naprawdę interesująco :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Brzmi i wygląda pysznie :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Zachęciłaś mnie do zrobienia :)

      OdpowiedzUsuń
    5. I LOVE hummus as dip for crackers!

      OdpowiedzUsuń
    6. Co rusz, wszędzie można spotkać hummus... ale takiego cytrynowego jeszcze nie widziałam :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Ola, I have heard so much about hummus and how delicious it is. I haven't eaten this yet.

      OdpowiedzUsuń
    8. Hummus rządzi;) sama też robię, a następnym razem może skuszę się na wersję cytrynową

      OdpowiedzUsuń
    9. Nigdy nie próbowałam humusu.

      OdpowiedzUsuń
    10. Ola , I haven't tried hummus yet and I think over here it is expensive as well . Chickpeas are readily available here but tahini paste is so expensive ugh ! I'll have to check the price of it the next time I'll go to the supermarkets that mostly caters to the well-heeled people here lol

      OdpowiedzUsuń
    11. Zajadam się w tym momencie hummusem (niestety kupnym) i zastanawiam się, co świadczy o jego idealnie wyważonych proporcjach? Może właśnie tak mocna nuta cytryny, o której piszesz...

      OdpowiedzUsuń
    12. Takiego hummusa nie znałam a szkoda bo pewnie pyszny

      OdpowiedzUsuń
    13. Pierwszy raz jak kupiłam hummus to nie wiedziałam o co tyle szumu, a potem zrobiłam sama i dopiero wtedy polubiłam

      OdpowiedzUsuń
    14. Chyba skorzystam z przepisu, bo ostatnio się zastanawiałam, jak smakuje hummus.

      OdpowiedzUsuń
    15. Przyglądałam się w ostatnią sobotę humusowi na sklepowej półce, ale za mały słoiczek ponad 7 zł... Nie zdecydowałam się. I dobrze, bo wszystko co domowej roboty, smakuje o niebo lepiej. Tak więc lepiej kupię ciecierzycę.

      OdpowiedzUsuń
    16. Hmm przepis ciekawy i w sumie chyba wypróbuje hummus:P:)

      OdpowiedzUsuń
    17. Super pomysł na hummus :)
      www.brulionspadochroniarza.pl

      OdpowiedzUsuń
    18. Yummi! This soubesse great and looks really delicious!

      Ps - hope You have enjoyed the cake!

      Kisses dear Ola and wish You a great week ahead

      OdpowiedzUsuń
    19. muszę się w końcu zabrać za domowy hummus!

      OdpowiedzUsuń
    20. Lubię i robię:) Muszę wkrótce znów zrobić bo moja rodzinka bardzo lubi.

      OdpowiedzUsuń