Hummus-libańska pasta z ciecierzycy i tahini, która rozpowszechniła się daleko poza granicami tego kraju. Ostatnio zaskoczyło mnie, że można ją nawet kupić w wielu minimarketach. Cena dość zaporowa, bo i pojemniczki małe. Dziś wersja z dużą ilością soku z cytryny, co złagadza trochę smak i odczucia poczosnkowe:)
Składniki:
150 gram suszonej ciecierzycy
sok z 1,5 cytryny
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
2 łyżki stołowe oliwy
szczypta pieprzu cayenne
150 ml pasty tahini
sól i mielony czarny pieprz
Jak to zrobić?
- Ciecierzycę zalać wodą i zostawić na noc do namoczenia
- Odlać i zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości (ok. 1 godzinę). Odlać.
- Zmiksować ciecierzycę na pure, dodać sok z cytryny, oliwę, pieprz cayenne i tahini, dobrze
wymieszać, można jeszcze raz zblendować. - Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ingredients:
150 grams dried chickpeas
Lemon juice of 1,5 lemon
2 garlic cloves, sliced
2 tablespoons olive oil
A pinch of cayenne pepper
150 ml tahini paste
Salt & ground black pepper
Method:
- Soak the chickpeas in water and leave it overnight.
- Change the water and cooks until it’s soft (app. 1 hour). Drain it.
- Mix the chickpeas to achieve puree. Add lemon juice, olive oil, cayenne pepper and tahini, mix well, blend again if you wish.
- Spice it with salt & pepper.
Pychota!
OdpowiedzUsuńDomowy hummus uwielbiam.
Przepis brzmi naprawdę interesująco :)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZachęciłaś mnie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńI LOVE hummus as dip for crackers!
OdpowiedzUsuńCo rusz, wszędzie można spotkać hummus... ale takiego cytrynowego jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńOla, I have heard so much about hummus and how delicious it is. I haven't eaten this yet.
OdpowiedzUsuńYummy! One of my favorite snacks!
OdpowiedzUsuńHummus rządzi;) sama też robię, a następnym razem może skuszę się na wersję cytrynową
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam humusu.
OdpowiedzUsuńOla , I haven't tried hummus yet and I think over here it is expensive as well . Chickpeas are readily available here but tahini paste is so expensive ugh ! I'll have to check the price of it the next time I'll go to the supermarkets that mostly caters to the well-heeled people here lol
OdpowiedzUsuńZajadam się w tym momencie hummusem (niestety kupnym) i zastanawiam się, co świadczy o jego idealnie wyważonych proporcjach? Może właśnie tak mocna nuta cytryny, o której piszesz...
OdpowiedzUsuńTakiego hummusa nie znałam a szkoda bo pewnie pyszny
OdpowiedzUsuńsuper pomysł!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz jak kupiłam hummus to nie wiedziałam o co tyle szumu, a potem zrobiłam sama i dopiero wtedy polubiłam
OdpowiedzUsuńGłośno mlaskam :-)
OdpowiedzUsuńChyba skorzystam z przepisu, bo ostatnio się zastanawiałam, jak smakuje hummus.
OdpowiedzUsuńPrzyglądałam się w ostatnią sobotę humusowi na sklepowej półce, ale za mały słoiczek ponad 7 zł... Nie zdecydowałam się. I dobrze, bo wszystko co domowej roboty, smakuje o niebo lepiej. Tak więc lepiej kupię ciecierzycę.
OdpowiedzUsuńHmm przepis ciekawy i w sumie chyba wypróbuje hummus:P:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na hummus :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
wow...sounds awesome.
OdpowiedzUsuńYummi! This soubesse great and looks really delicious!
OdpowiedzUsuńPs - hope You have enjoyed the cake!
Kisses dear Ola and wish You a great week ahead
muszę się w końcu zabrać za domowy hummus!
OdpowiedzUsuńLubię i robię:) Muszę wkrótce znów zrobić bo moja rodzinka bardzo lubi.
OdpowiedzUsuń