We włoskiej (jak nietrudno domyśleć się z nazwy) jadłodajni Pasta Mia przy Marszałkowskiej w Warszawie zaserwowano mi ekstatyczny w smaku deser z dyni. Była w nim na pewno, oprócz dyni, bita śmietana i biszkopty nasączane z amaretto, skórka z pomarańczy i chyba też trochę miąższu z pomarańczy. Poszukiwania receptury w sieci zaprowadziły mnie tu, ale tak naprawdę to powstała jeszcze trzecia wersja deseru, a la ja tym razem:) Zachęcam do spróbowania.
Składniki:
1/2 małej dyni typu hokkaido
otarta skórka z a pomarańczy
2 łyżki miodu
3-4 łyżki likeiru Grand Marnier
1 łyżeczka cynamonu
250 ml śmietanki
2 łyżki mascarpone
podłużne biszkopty
1/2 filiżanki gorącej kawy
sok z ok. 1/3 pomarańczy
kakao
Jak to zrobić?
- Dynię wypestkować, upiec ze skórą do miękkości w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni. Wyjąć miąższ łyżką i zmiksować blenderem. Wystudzić.
- Zaparzyć kawę, dodać likier, maczać w niej biszkopty, umieścić je połamane na mniejsze części w pucharkach do serwowania deseru.
- Ubić schłodzoną śmietankę z mascarpone, dodać pure z dyni, sok z pomarańczy, dosłodzić do smaku miodem. Przełożyć do pucharków.
- Serwować schłodzone posypane kakao.
In the Italian restaurant Pasta Mia in Warsaw I tried this exciting pumpkin dessert. Well, not exactly this but surely of this type. It consisted of whipped cream, orange and pumpkin and amaretto plus sponge fingers. I had to repeat it at home. My inspiration I found here but to be honest this is my own, third version.
Ingredients:
½ of small pumpkin hokkaido type
Grated orange rind
2 tablespoons honey
3-4 tablespoons Grand Marnier liquor
1 teaspoon cinnamon
250 ml cream
2 tablespoons mascarpone
Sponge fingers
½ cup warm coffee
Juice made of 1/3 orange
Cocoa powder
Method:
- Preheat the oven to 180 degrees Celsius
- Remove seeds from the pumpkin, bake in an oven until soft. Remove the pulp with a spoon, blend it with a blender, let it cool down.
- Prepare the coffee, add the liquor, immerse the cookies in the coffee, break tchem into smaller pieces and place them into a dessert bowl.
- Whipp the cold cream with mascarpone, add pumkin puree, orange juice, some honey. Mix well and transfer into the bowls.
- Serve cold sprinkled with cocoa powder.
Wygląda pysznie...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńloved your amazing recipe!!
OdpowiedzUsuńHappy Thanksgiving day my dearest and thank you so much for being part of my life!
Zapowiada się pysznie!:)
OdpowiedzUsuńPysznie i smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam
i ślad po sobie pozostawiam.
życząc miłego każdego dnia.
Olu,
OdpowiedzUsuńco za pyszności!
Chętnie bym sięgnęła po pucharek...
świetna kombinacja :) uwielbiamy dynię i tiramisu :)
OdpowiedzUsuńMniam:)
OdpowiedzUsuńFantastyczna propozycja! ;)
OdpowiedzUsuńCo za pyszności:) I pomyśleć, że ze zwykłej dyni. Pomysł doskonały:)
OdpowiedzUsuńO matko, cudo! Muszę spróbować :))
OdpowiedzUsuńAle się wczułaś w smak. Potem tak fantastycznie zrobiłaś ten deser. Aż mam na niego ochotę :)
OdpowiedzUsuńŁo rany, ale mi się chce to zjeść.
OdpowiedzUsuńKolor jest cudowny
OdpowiedzUsuńI have mentioned You in the blog. I hope You like it!
OdpowiedzUsuńWish You a great weekend
Doskonały pomysł na deser:-)
OdpowiedzUsuńTiene un aspecto delicioso. Besos
OdpowiedzUsuńŚwietnie ominięte jajka i kolor wspaniały!
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńI love tiramisu and this one with the pumpkin looks like a great tweak on the classic!
OdpowiedzUsuńPumpkin tiramisu sounds interesting and delicious ! I haven't had any dessert with pumpkin this year and the year is nearly over yikes !
OdpowiedzUsuńZapowiada się bardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńTiramisu mówimy NIE! Ale wersja dyniowa już nas dużo bardziej przekonuje :D
OdpowiedzUsuń