czwartek, 27 listopada 2014

Mus dyniowy a la tiramisu (bez jajek)/Pumpkin mousse just like tiramisu (without eggs)


We włoskiej (jak nietrudno domyśleć się z nazwy) jadłodajni Pasta Mia przy Marszałkowskiej w Warszawie zaserwowano mi ekstatyczny w smaku deser z dyni. Była w nim na pewno, oprócz dyni, bita śmietana i biszkopty nasączane z amaretto, skórka z pomarańczy i chyba też trochę miąższu z pomarańczy. Poszukiwania receptury w sieci zaprowadziły mnie tu, ale tak naprawdę to powstała jeszcze trzecia wersja deseru, a la ja tym razem:) Zachęcam do spróbowania.

Składniki: 

1/2 małej dyni typu hokkaido
otarta skórka z a pomarańczy
2 łyżki miodu 
3-4 łyżki likeiru Grand Marnier 
1 łyżeczka cynamonu
250 ml śmietanki
2 łyżki mascarpone
podłużne biszkopty
1/2 filiżanki gorącej kawy
sok z ok. 1/3 pomarańczy
kakao

Jak to zrobić?


  1. Dynię wypestkować, upiec ze skórą do miękkości w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni. Wyjąć miąższ łyżką i zmiksować blenderem. Wystudzić.
  2. Zaparzyć kawę, dodać likier, maczać w niej biszkopty, umieścić je połamane na mniejsze części w pucharkach do serwowania deseru.
  3. Ubić schłodzoną śmietankę z mascarpone, dodać pure z dyni, sok z pomarańczy, dosłodzić do smaku miodem. Przełożyć do pucharków.
  4. Serwować schłodzone posypane kakao.

In the Italian restaurant Pasta Mia in Warsaw I tried this exciting pumpkin dessert. Well, not exactly this but surely of this type. It consisted of whipped cream, orange and pumpkin and amaretto plus sponge fingers. I had to repeat it at home. My inspiration I found here but to be honest this is my own, third version. 

Ingredients:

½ of small pumpkin hokkaido type
Grated orange rind
2 tablespoons honey
3-4 tablespoons Grand Marnier liquor 
1 teaspoon cinnamon
250 ml cream
2 tablespoons mascarpone
Sponge fingers
½ cup warm coffee
Juice made of 1/3 orange
Cocoa powder

Method:

  1. Preheat the oven to 180 degrees Celsius
  2. Remove seeds from the pumpkin, bake in an oven until soft. Remove the pulp with a spoon, blend it with a blender, let it cool down.
  3. Prepare the coffee, add the liquor, immerse the cookies in the coffee, break tchem into smaller pieces and place them into a dessert bowl.
  4. Whipp the cold cream with mascarpone, add pumkin puree, orange juice, some honey. Mix well and transfer into the bowls.
  5. Serve cold sprinkled with cocoa powder.



22 komentarze:

  1. loved your amazing recipe!!

    Happy Thanksgiving day my dearest and thank you so much for being part of my life!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i smakowicie wygląda.

    Serdecznie pozdrawiam
    i ślad po sobie pozostawiam.
    życząc miłego każdego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Olu,
    co za pyszności!
    Chętnie bym sięgnęła po pucharek...

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna kombinacja :) uwielbiamy dynię i tiramisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co za pyszności:) I pomyśleć, że ze zwykłej dyni. Pomysł doskonały:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O matko, cudo! Muszę spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale się wczułaś w smak. Potem tak fantastycznie zrobiłaś ten deser. Aż mam na niego ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ło rany, ale mi się chce to zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  9. I have mentioned You in the blog. I hope You like it!
    Wish You a great weekend

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie ominięte jajka i kolor wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  11. Brzmi i wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I love tiramisu and this one with the pumpkin looks like a great tweak on the classic!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pumpkin tiramisu sounds interesting and delicious ! I haven't had any dessert with pumpkin this year and the year is nearly over yikes !

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapowiada się bardzo smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tiramisu mówimy NIE! Ale wersja dyniowa już nas dużo bardziej przekonuje :D

    OdpowiedzUsuń