Nadrobiłam w ostatni weekend jakiś niedosyt witamin, który nam został po zjedzeniu gargantuicznej wręcz ilości sosu grzybowego po dla odmiany zeszłoweekendowym spacerze do lasu. Tym razem, na szczęście, znaleźliśmy, a raczej ja znalazłam, tylko jedną kurkę, więc obyło się bez dylematów, czy znów robimy grzyby:-) U mnie ten tydzień zapowiada się w ogóle sałatkowo, dlatego, jeśli macie ochotę na lżejsze dania, to zapraszam w najbliższym czasie do mnie:-)
Wpuszczając jesień do kuchni, postawiłam na węgierki. Było ciasto drożdżowe ze śliwkami, ale do obiadu coś bardziej ekstrawaganckiego – taka orientalna sałatka ze śliwkami. Smakowała mojemu Mężowi, więc może być to swoista rekomendacja, że Wasi mężczyźni też nią nie wzgardzą;-) Dobra zwłaszcza do dań mięsnych.
Składniki:
Kilkanaście węgierek
Pęczek grubego szczypiorku
Garść solonych orzechów ziemnych
Miód płynny (u mnie palmowy)
1 łyżka sosu sojowego jasnego
Natka pietruszki
Sól & pieprz
1 - 2 łyżki oleju
1 - 2 łyżki oleju
Jak to zrobić?
- Pokrój śliwki na ćwiartki, posiekaj szczypiorek.
- Posiekaj natkę pietruszki
- Posiekaj lub utłucz w moździerzu orzechy.
- Wymieszaj składniki, dodaj miód, olej, sos sojowy i sól i pieprz do smaku.
Zmodyfikowany przeze mnie przepis z "Wielkiej księgi sałatek i surówek"
Lately I had compensated the lack of vitamins I felt after eating really a lot of mushrooms sauce in the last week. Thanks God, this weekend I did not pick any mushrooms so I won’t have a dilemma what to do with them. This week is about salads in my kitchen so if you feel like eating something lighter, please feel free to visit me:)
At the beginning I decided to use some plums. I made a plum pie and this salad. My husband was happy about it so it can be a kind of recommendation that your men would not disdain it. Good esp. with meat.
Ingredients:
A dozen or so small plums
A bunch of chive
A fistful of salty goobers
1 teaspoon liquid honey (I used palm honey)
1 teaspoon light soy sauce
Parsley
Salt & pepper
1-2 teaspoons oil
1-2 teaspoons oil
Method:
- Cut plums into fourths, chop chive.
- Chop parsley.
- Chop goobers.
- Mix the ingredients, add honey, oil, soy sauce and salt & pepper.
Asian at your place too! Would go really well with my pork buns...pity we're so far away :-)
OdpowiedzUsuńJasna, I think it would be a perfect combo!
UsuńSałatka wygląda obłędnie:) Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńO mamo! Śliwki ze szczypiorem! I z miodem! Ale wiesz, choć kuchnia azjatycka mnie nie pociąga, to zrobię. Z czystej ciekawości. I coś mi się widzi, że to dobre będzie:)
OdpowiedzUsuńprzepis był tak oryginalny, że musiałam spróbować:)
UsuńŚwietna, pyszna sałatka. Bardzo podobną właśnie zrobiłam i jutro ją pokażę. To są najzdrowsze i najsmaczniejsze produkty do zjedzenia.
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńWow, to dopiero sałatka, nawet o takim połączeniu smaków nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńYummy! Plums are really nice addition! I should use them more :)
OdpowiedzUsuńwhat an amazing salad! truly beautiful and tasty!
OdpowiedzUsuńkisses and wishes of a great week
Ola , I think you're Asian in your previous life lol Mushrooms overload ?! Better than eating canned mushroom soup :D Love this simple but very appetizing salad ! I haven't seen any plums here yet , maybe when it's gets colder .
OdpowiedzUsuńmniam! to połączenie jest świetne!
OdpowiedzUsuńBardzo fajna i apetyczna sałatka :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie :) Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
mega ciekawy pomysł z dodatkiem śliwek do sałatki! jest ogromnie ciekawa smaku
OdpowiedzUsuńW tej sałatce się właśnie zakochałam :) nie jadłam jeszcze sałatki ze śliwkami, ale wszystko mi mówi, że jest boska !
OdpowiedzUsuńMiłego popołudnia Olu :)