Ostatnio był oldschool-owy krem sułtański (kliknij tutaj), a dziś sałatka – marzenie PRL – z wędzonym kurczakiem. Oj, co to było za święto i radość jak Ojciec przynosił takowego do domu:) Dziś polecam tym, którzy mają zaufany sklep mięsny i pewność, że jeśli kupią wędzonego kurczaka, to nie będzie to wyeksploatowana nioska z zeszłorocznego sezonu Wielkanocnego:)
Już bez dodatkowej ideologii polecam wszystkim na Wielkanocne śniadanie, bo jest naprawdę smacznym klasykiem!
Składniki:
2 wędzone udka z kurczaka
3-4 jajka ugotowane na twardo
3-4 ogórki konserwowe
Pół pęczka cienkiego szczypioru
Puszka kukurydzy
2 gałązki selera naciowego
2 gałązki selera naciowego
Majonez
Sól & pieprz
Jak to zrobić?
- Udka obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
- Jajka drobno posiekać.
- Ogórki pokroić w małą kostkę.
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Selera obrać i pokroić w plasterki.
- Wszystkie składniki dobrze wymieszać, dodać 2-3 łyżki majonezu, przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
- Odstawić do przegryzienia.
Last time I published an old-school recipe for Sultan’s cream (click here). Today also an old Polish recipe with smoked chicken legs. Just try it for Easter as it contains all typical Polish Easter food elements – like eggs, chive, mayonnaise.
Ingredients:
2 smoked chicken legs
3-4 hard boilded eggs
3-4 pickles
Chive
Canned corn
2 celery sticks
2 celery sticks
Mayonnaise
Salt & pepper
Method:
- Remove skin from the legs, cut them into cubes.
- Chop the eggs.
- Chop the pickles.
- Chop chive.
- Drain the corn from the sauce.
- Peel the celery and cut it into slices.
- Mix all the ingredients well, add mayonnaise (2-3 tablespoons), sprinkle with salt and pepper.
- Let it stay for a while before serving.
Pychota!
OdpowiedzUsuńTaka sałatka chodzi za mną od dawna.
A mam wędzonego kurczaka...
One of the most delicious salads ever!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sałatkę z wędzonym kurczakiem,u mnie troszkę w innej wersji dlatego z chęcią wypróbuje Twojej Olu
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Na pewno ją kiedyś zrobię, tym bardziej, że lubię sałatki z kurczakiem;]
OdpowiedzUsuńSto lat nie jadłam wędzonego kurczaka:)
OdpowiedzUsuńZnów coś pysznego - w sam raz na święta:)
OdpowiedzUsuńLooks good; love the aroma of smoked meat!
OdpowiedzUsuńOla, I like! I can finish that bowl of salad all by myself :)
OdpowiedzUsuńHello Ola..I love all the ingredients but I prefer non smoked chicken.. I am not really into all .mixed in together but I M sure looks of people will :-) ..hope you are well. xx
OdpowiedzUsuńThis is such a beautiful salad Ola! I love the smoked chicken!
OdpowiedzUsuńnie znam takiej sałatki, ale czuje, że by mi posmakowała :)
OdpowiedzUsuńOla , I haven't had chicken salad in years , to think that is my favorite :P The smoked chicken sounds wonderful and I bet more flavorful , we usually use boiled chicken legs or sometimes rotisserie chicken .
OdpowiedzUsuńZ wędzonym kurczakiem sałatka musi być przepyszna :)
OdpowiedzUsuńwędzonego uwielbiam! ale zwykle wyjadam od razu przez co nie wytrzymuje do dalszego przetworzenia ;)
OdpowiedzUsuńNa Wielkanoc się spóźniłam ale i teraz chętnie bym taką zjadła.
OdpowiedzUsuńSałatka z dodatkiem wędzonego kurczaka...to jest to co lubię:-)
OdpowiedzUsuńkurczak wędzony ma wyrazisty smak więc i sałatka jest pyszna
OdpowiedzUsuńFor a long time, I didn't eat smoked chicken. Should try this :)
OdpowiedzUsuńLubię taką sałatkę :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl