środa, 11 września 2013

Miniszarlotki na początek jesieni/Mini apple pies for begining of Autumn


Przyznam szczerze, że szarlotki te powstały w zeszłym roku na jesieni. Mały Aleksander nie pozostawia zbyt wiele czasu na pieczenie. Misa jabłek od Rodziców z działki zdążyła zmienić kolor na brązowy zanim sobie o nich w ogóle przypomniałam:) Jeśli jednak macie więcej czasu niż ja, wypróbujcie je koniecznie, bo smakowały naprawdę wybornie. 

Składniki na ciasto: 

300 gram mąki 
1/2 szklanki cukru pudru 
100 gram zmielonych migdałów ew. płatków migdałowych 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
250 gram masła 
2 żółtka 
2 łyżki śmietany 

Składniki na nadzienie: 

2 jabłka 
1 łyżka cukru 
1 łyżeczka cynamonu 

Jak to zrobić? 
  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. 
  2. Składniki na ciasto zmieszać ze sobą, posiekać masło, zagnieść. Schłodzić w lodówce. 
  3. Jabłko pokroić w plasterki, posypać cukrem i cynamonem. 
  4. Natłuszczone foremki wyłożyć ciastem, dodać jabłka i przykryć drugą warstwa ciasta. 
  5. Piec 40 minut.


I must admit openly that this mini apple pies were made last year. Little Alexander is not leaving me now much time. Apples I bought lately are already brown so I have to dispose them:) If you happen to be less busy, try this recipe as the pies are really tasty!

Ingredients for the cake: 

300 grams of flour 
1/2 cup of icing sugar 
100 grams of ground almonds 
1 teaspoon of baking powder 
250 grams of butter 
2 yolks 
2 spoons of cream 

Other: 

2 apples 
1 spoon of sugar 
1 teaspoon of cinnamon 

How to prepare it? 
  1. Preheat the oven to 180 Celsius degrees. 
  2. Mix the ingredients for the cake, cut butter, knead them. Cool it down in a fridge. 
  3. Cut the apples into slices, add sugar and cinnamon. 
  4. Butter the forms and cover with a thin layer of the cake. Add apples and cover with the rest of the dough. 
  5. Bake app. 40 minutes.

12 komentarzy:

  1. Raising a baby is a very hard job! Take your time my friend!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, ależ mi się marzy szarlotka ostatnio ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apple pies (or any apple dessert) are my favourites. I have a lot of recipes in draft and not so small kids; Take your time and enjoy while he's little.

    OdpowiedzUsuń
  4. I love such recipes with apples! I am sure these pies would be great with ice cream :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hello Ola , how lovely to see you still blogging , super. I must try this recipe , I have apples now ..happy blogging, take care Anne

    OdpowiedzUsuń
  6. Ola, I love apple pie especially with vanilla ice-cream!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie smakowite! Takie na dwa gryzy

    OdpowiedzUsuń
  8. Love the buttery crust ! Weather's a bit chilly in your side of the world ? It's still very hot here *sigh*

    OdpowiedzUsuń
  9. moja szara reneta w lodówce już chyba ususzona;) jakoś nie mogę się zebrać:) Twoje mini szarlotki bardzo mnie kuszą:)

    OdpowiedzUsuń
  10. porywam jedną na drugie śniadanie!

    OdpowiedzUsuń