Przyznam szczerze, że szarlotki te powstały w zeszłym roku na jesieni. Mały Aleksander nie pozostawia zbyt wiele czasu na pieczenie. Misa jabłek od Rodziców z działki zdążyła zmienić kolor na brązowy zanim sobie o nich w ogóle przypomniałam:) Jeśli jednak macie więcej czasu niż ja, wypróbujcie je koniecznie, bo smakowały naprawdę wybornie.
Składniki na ciasto:
300 gram mąki
1/2 szklanki cukru pudru
100 gram zmielonych migdałów ew. płatków migdałowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 gram masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany
Składniki na nadzienie:
2 jabłka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
Jak to zrobić?
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Składniki na ciasto zmieszać ze sobą, posiekać masło, zagnieść. Schłodzić w lodówce.
- Jabłko pokroić w plasterki, posypać cukrem i cynamonem.
- Natłuszczone foremki wyłożyć ciastem, dodać jabłka i przykryć drugą warstwa ciasta.
- Piec 40 minut.
I must admit openly that this mini apple pies were made last year. Little Alexander is not leaving me now much time. Apples I bought lately are already brown so I have to dispose them:) If you happen to be less busy, try this recipe as the pies are really tasty!
Ingredients for the cake:
300 grams of flour
1/2 cup of icing sugar
100 grams of ground almonds
1 teaspoon of baking powder
250 grams of butter
2 yolks
2 spoons of cream
Other:
2 apples
1 spoon of sugar
1 teaspoon of cinnamon
How to prepare it?
- Preheat the oven to 180 Celsius degrees.
- Mix the ingredients for the cake, cut butter, knead them. Cool it down in a fridge.
- Cut the apples into slices, add sugar and cinnamon.
- Butter the forms and cover with a thin layer of the cake. Add apples and cover with the rest of the dough.
- Bake app. 40 minutes.
Raising a baby is a very hard job! Take your time my friend!
OdpowiedzUsuńAch, ależ mi się marzy szarlotka ostatnio ;)
OdpowiedzUsuńApple pies (or any apple dessert) are my favourites. I have a lot of recipes in draft and not so small kids; Take your time and enjoy while he's little.
OdpowiedzUsuńale fajne, takie podzielne
OdpowiedzUsuńI love such recipes with apples! I am sure these pies would be great with ice cream :)
OdpowiedzUsuńHello Ola , how lovely to see you still blogging , super. I must try this recipe , I have apples now ..happy blogging, take care Anne
OdpowiedzUsuńOla, I love apple pie especially with vanilla ice-cream!
OdpowiedzUsuńSzarlotki urocze;)
OdpowiedzUsuńJakie smakowite! Takie na dwa gryzy
OdpowiedzUsuńLove the buttery crust ! Weather's a bit chilly in your side of the world ? It's still very hot here *sigh*
OdpowiedzUsuńmoja szara reneta w lodówce już chyba ususzona;) jakoś nie mogę się zebrać:) Twoje mini szarlotki bardzo mnie kuszą:)
OdpowiedzUsuńporywam jedną na drugie śniadanie!
OdpowiedzUsuń