Czy czasem nie macie ochoty uprościć swojej kuchni? Za dużo przypraw, zmienione smaki, egzotyka w przewadze nad rodzimymi potrawami? Silny bodziec ku takiej kulinarnej rewolucji dostałam po lekturze "Prowincji pełnej smaków" Katarzyny Enerlich (Wydawnictwo MG). Nie jest to książka kulinarna lecz powieść, w której istotnym elementem jest miłość narratorki do dobrego jedzenia. Mieszkając w stolicy, z łezką w oku czytałam opisy znajdujących się w zasięgu ręki takich smakołyków jak komosa, świeża rukola prosto z ogródka czy raki w potrawce z kurkami. "Prowincja" to jednak nie tylko smakowite opisy prostego domowego i przede wszystkim regionalnego jedzenia, ale także niełatwa historia tworzenia się tzw. łatanej rodziny, podróż z bohaterami przez 4 pory roku na Mazurach, a także wycieczka w przeszłość do przedwojennego okresu tego rejonu (przy okazji nie zdawałam sobie sprawy, że przeszłość ta nadal silnie splata się z rzeczywistością). Nie czytałam pozostałych książek autorki, ale wiem, że jeśli tylko będę miała okazję, z przyjemnością po nie sięgnę.
Tymczasem zostawiam Was z cytatem z książki, pod którym sama mogłabym się podpisać, a także przepisem na prostą sałatkę inspirowaną "Prowincją pełną smaków".
"Dobre jedzenie łagodzi obyczaje. Najwięcej smaku życiu nadaje oczywiście gotowanie. Dosłownie i w przenośni. Lubię, gdy w domu pachnie dobrym jedzeniem, przygotowywanym samodzielnie od podstaw. To też ważne - by samemu zrobić bułkę tartą, przygotować pierogi lub ukisić buraki na barszcz. Od tej kulinarnej "piechoty" zaczyna się smakowanie codzienności."
To upraszczamy?
Składniki na sałatkę (proporcja dowolna):
sałata masłowa
boczek
jajka ugotowane na twardo
śmietana
prażone orzechy piniowe lub nasiona słonecznika
szczypiorek
śmietana
sól & pieprz
Jak to zrobić?
- Sałatę podrzeć na drobne kawałki. Boczek uprażyć na patelni, pociąć w paseczki.
- Zmieszać z pozostałymi składnikami.
Do you sometimes feel like simplifying your cooking? Too many spices, changed flavours, lack of regional dishes? I feel like doing so after reading 'Countryside full of flavours' by a Polish author Katarzyna Enerlich. I won't be writing much about this book as it is probably not available abroad. I just want to say that as an inhabitant of the capital city I envy the descriptions of fresh available herbs, veggies and fruits that the author has the access to living in the countryside. But who knows how would I really feel not living in a big city?
Leaving you with a recipe inspired by this book for a very simple salad.
Ingredients for a salad (the proportion is up to you):
lettuce
bacon
hard - boiled eggs
roasted pine nuts or sunflower seeds
spring onion chopped
cream
salt & pepper
How to make it?
- Cut the salad into pieces. Fry bacon, cut into stripes.
- Mix with the other ingredients.
Wszystkie te produkty możesz kupić w stolicy.
OdpowiedzUsuńWystarczy wybrać się na dobry targ.
Zjeżdżają na nie producenci z prowincji.
w okolicy nie mam żadnego targu, najbliżej mam bio bazar, ale tylko w soboty:( zresztą 100% pewności, że tam jest rzeczywiście bio to nikt chyba nie ma:)
OdpowiedzUsuńOla , that's the beauty of living in the countryside where you can have access to fresh and cheap produce :D Anyway , this salad looks wonderful ! Flavorful and got loads delightful textures , I love it !
OdpowiedzUsuńright!
OdpowiedzUsuńUwielbiam proste smaki i tak zazwyczaj jem :)
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Olu,
OdpowiedzUsuńa mieszkając na prowincji też tej pewności nie masz.
Mam dom na wsi i wiem o czym tu piszę.
Nie zjadłabym warzyw od wielu rolników.
Bogactwo smaków w tej Twojej sałatce :)
OdpowiedzUsuńIdealna na taką pogodę, gdy nie chce się jeść nic ciężkiego
Amber, ale można wtedy myśleć o własnym ogródku:) zresztą jakbym nie kombinowała, raków ani lebiody tu nie kupię:)
OdpowiedzUsuńHello Ola , I hope that you are having a Summer, and that the weather is good to you.
OdpowiedzUsuńA tasty but simple salad, just as they should be :-)
Lubię kulinarna prostotę i lubię w kuchni chodzić na piechotę, a pod cytatem podpisuję się obiema rękami:)
OdpowiedzUsuńapetyczna ,a ten boczek jak śliczny
OdpowiedzUsuńMmm, ale pyszna taka sałateczka musi być ;)
OdpowiedzUsuńI summer time we eat a lot of salads like yours is...mmmm, good!
OdpowiedzUsuńOla, love this simple but yummy salad!
OdpowiedzUsuńSuch food is great in summer, you can use fresh ingredients and it is light enough :)
OdpowiedzUsuńŚwietna! Uwielbiam sałaty w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńsałatka pyszna -uwielbiam takie w lato w ramach obiadu:)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że przepis Wam się podoba, ze swojej strony jeszcze raz polecam książkę:)
OdpowiedzUsuńTen przepis bardzo mi sie podoba, chyba cos takiego sprobuje :)
OdpowiedzUsuńTen przepis bardzo mi sie podoba, chyba cos takiego sprobuje :)
OdpowiedzUsuńupraszczamy! a u mnie właśnie swojsko pachnie boczek podsmażany z cebulką :)
OdpowiedzUsuńSalads are the best especially during summer!
OdpowiedzUsuń