piątek, 7 czerwca 2013

Ekspresowy chłodnik z wiśniami/Express cherries cooler


Ekspresowy, pod warunkiem, że ma się dostęp do wydrylowanych wiśni:) Dlatego polecam wypróbowanie właśnie teraz, gdy wiśnie dostępne są w postaci wypestkowanych mrożonek. Mocno korzenny i dobrze orzeźwiający. Analogiczny można zrobić z truskawek, jednak te w sklepach koło mnie znów kosztują ponad 9 złotych i pleśnieją w zatrważającym tempie. 

Kto wie? Może dzięki niemu przekonam się do tradycyjnego chłodnika na botwince mimo traumy z dzieciństwa pt. jedz bo to zdrowe?:) 

Składniki: 

ok. 900 gram wiśni (2 paczki mrożonych) wraz z sokiem w nim zawartym 
1 łyżka soku z cytryny 
4 łyżki brązowego cukru 
kawałek imbiru startego do smaku 
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 
2 jogurty greckie/bałkańskie 
2 goździki 
Kilka wiśni i listki mięty do dekoracji 

Jak to zrobić? 
  1. Wiśnie gotować z pozostałymi składnikami (poza jogurtem) ok. 20 minut pod przykryciem. Jeśli jest mało soku uzupełnić szklanką wody. 
  2. Wystudzić, usunąć goździki. 
  3. Dodać jogurt, zmiksować blenderem, dodać wiśnie w całości, udekorować miętą.



An express recipe, under the conditions that you have cherries that are already without stones:) Therefore I am recommending it now, when fresh cherries are not available (at least in Poland) and you can buy them frozen without all the useless stones. Spicy, aromatic, well refreshing. You can make a similar one using strawberries. 

Ingredients: 

app. 900 grams of cherries together with juice 
1 spoon of lemon juice 
some grated ginger 
1/2 teaspoon of ground cinnamon 
4 spoons of brown sugar 
2 natural yoghurts (app. 700 ml) 
2 cloves 
some cherries and mint for decoration 

How to prepare it? 

  1. Cook the cherries with all the remaining ingredients (except yoghurts) for app. 20 minutes under a lid. If there is not enough cherry juice, add a cup of water. 
  2. Cool it down, remove the cloves. 
  3. Add yoghurt, mix with a blender, decorate with the remaining cherries and mint leaves.

10 komentarzy:

  1. A już myślałam,że wiśnie są na drzewach...
    Lubię wiśniowy chłodnik,ale poczekam na świeże owoce.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jestem za leniwa + brak mi warunków w domu do wypestkowania kg wiśni
    poza tym nie mogłam się jakoś doczekać a truskawki na razie w ogóle mi nie smakują...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zobaczyłam miniaturkę, pomyślałam: chłodnik, czyli coś nie dla mnie, wchodzę i co widzę! Taki chłodnik mogę zjadać!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też do tych wersji słonej nie mogę się przekonać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cherries are a bit expensive here right now , hopefully they'll be cheaper next month :D Useless stones indeed lol Canned sweet cherries is also good in making ice cream .

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajne zestawienie przypraw - musi być nie tylko bogaty w smak, ale i cudowny aromat

    OdpowiedzUsuń
  7. Ola, that is a very pretty looking drink. I would love to have a sip!

    OdpowiedzUsuń
  8. What a wonderful and refreshing idea! Thank you so much for sharing...

    OdpowiedzUsuń
  9. Bez wątpienia pyszne,zwłaszcza w upalne dni!!!

    OdpowiedzUsuń