poniedziałek, 20 maja 2013

Kurczak po sajgońsku z karmelem/Saigon style chicken with carmel



Ten obiad powstał dokładnie w 10 minut, włączając w to gotowanie ryżu. Niebagatelna zaleta, jeśli uwzględnić, jak dziś było parno i gorąco - skrócony czas włączonej kuchenki. Jednym słowem ideał na lato o mocno orientalnym smaku. Można wykorzystać do niego filet z kurczaka lub z indyka. 

Składniki na porcję dla 2 osób: 

ok. 40 dag filetu drobiowego pokrojonego w kostkę 
2 łyżki oleju ryżowego 
1 ząbek czosnku 
1 łodyga trawy cytrynowej 
2 łyżki sosu rybnego 
2 łyżki cukru 
czarny pieprz mielony 
1-2 papryczki chili 

1 pęczek kolendry do dekoracji 

ryż do podania 

Jak to zrobić? 
  1. Zamarynować przez ok. 30 minut kurczaka z ząbkiem czosnku drobno pokrojonym lub wyciśniętym, trawą cytrynową, pieprzem oraz łyżką cukru. Usunąć trawę cytrynową. 
  2. Rozgrzać olej, smażyć kurczaka do zarumienienia, na koniec dodać sos rybny. 
  3. Oddzielnie karmelizować resztę cukru, dodać papryczki. 
  4. Wymieszać cukier z kurczakiem. 
  5. Podawać z ryżem, obficie posypane kolendrą.


This dinner was prepared in 10 minutes, including rice preparation. This was a big advantage as it was extremely hot and humid today. Briefly speaking - ideal for summer. You can use a chicken or a turkey fillet.

Ingredients for a portion for 2 people:
400 gram of chicken or turkey fillet.
2 spoons of rice oil
1 garlic clove
1 lemon grass
black pepper
2 spoons of sugar
2 spoons of fish sauce
1-2 chili peppers
coriander for decoration
rice for serving

How to prepare it?
  1. Marinade for app. 30 minutes the diced chicken with a garlic clove, lemon grass, black pepper and spoon of sugar. Remove the lemon grass. 
  2. Warm up the oil, fry the chicken until it's gold, add the fish sauce. 
  3. Separately caramelize the rest of the sugar, add the chili peppers. 
  4. Mix the sugar with chicken. 
  5. Serve with rice and coriander.



13 komentarzy:

  1. I think I'll try this today; looks terrific and delicious.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne, apetyczne zdjęcie! Będę zaglądać do Ciebie częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sajgon to pyszne smaki!
    Ten kurczak kusi mnie...

    OdpowiedzUsuń
  4. I adore aromas of lemon grass and coriander; I'm stealing your recipe!

    OdpowiedzUsuń
  5. That looks delicious, Ola! Love the generous sprinkling of coriander, my favourite!

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, idealne danie na upalne dni.
    Lubię tak orientalnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jasna, please let me know how did you like it!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ola , such an appetizing dish ! Lovely flavor combo and so easy to prepare as well ! Perfect dish to cook during hot summer days :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Zgłodniałam i to bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  10. I love these quick and easy meals especially during weekdays!

    OdpowiedzUsuń