środa, 6 marca 2013

Fasolowa z ryżem/Bean soup with rice



Ostatnio u mnie mocno zupowo:) Idąc za zupowym tropem przepis na pyszną fasolową z ryżem. Dużo warzyw, może być bezmięsnie i bardzo pożywnie. Oryginalny kolor zawdzięcza kurkumie. 

No i wreszcie słońce zagościło u mnie:) Od razu w kuchni jaśniej i aż kusi by znów robić zdjęcia i publikować nowe przepisy. 

Składniki: 

1 szklanka fasoli (u mnie Jaś) 
2 marchewki 
2 ziemniaki 
1/2 zielonej papryki (niekoniecznie) 
1 szklanka ugotowanego ryżu na półtwardo 
1/2 łyżeczki kurkumy 
1/2 łyżeczki białej gorczycy 
3 łyżki oliwy 
liść laurowy, ziele angielskie 
sól & pieprz 
łodyga selera naciowego 
ew. noga z kurczaka 

Jak to zrobić? 

  1. Fasolę namoczyć na 12 godzin, następnie ugotować w świeżej wodzie z liściem laurowym, selerem naciowym i zielem angielskim. Nie solić bo będzie twarda. 
  2. W oddzielnym garnku gotujemy ok. 2 litry wody z nogą z kurczaka, z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami i papryką oraz marchewkami. 
  3. Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy ziarna gorczycy i prażymy, aż zaczną pękać. 
  4. Wszystkie składniki oprócz selera dodajemy do zupy, doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą i chwilę jeszcze gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy ryż.
Opracowane na podstawie PP 2/2013.



Lately we have been eating many soups. One more soup recipe for delicious bean soup with rice. A lot of veggies, may be without meat and very nutritious. It owns it original color to the turmeric powder. 

And finally we have sun:) It's much brighter in the kitchen and now I can take more shots and publish new recipes. 

Ingredients

1 cup of bean (white and preferably big) 
2 carrots 
2 potatoes 
1/2 of green pepper (not necessarily) 
1 cup of cooked rice 
1/2 teaspoon of turmeric powder 
1/2 teaspoon of white mustard seeds 
3 spoons of olive oil 
bay leaf, allspice 
salt & pepper 
1 stalk of celery 
1 chicken leg (not necessarily) 

How to make it? 


  1. Soak the bean for 12 hours, cook it in fresh water with bay leaf, celery and allspice. Do not salt. 
  2. In a separate pot cook app. 2 liters of water with chicken leg, peeled and chopped potatoes, pepper and carrots. 
  3. Heat the olive oil on a frying pan and fry the mustard seeds until they start bursting. 
  4. Add all the ingredients except of the celery to the soup, spice with turmeric, salt and pepper. Continue cooking until everything becomes soft. Add the rice at the end.


18 komentarzy:

  1. Bardzo lubię fasolę i zupy, więc Twoja propozycja mi się podoba^^ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ola this is my favourite type of soup. I will put chicken but mine is without the tumeric, mustard, bay leaf and allspice. I must try your version!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Izydorze, a w tekście oczywiście było dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hi Ola, your comfort bean soup look delicious. Very nice combination, look inviting. YUMMY!

    Have a nice week ahead,regards.

    OdpowiedzUsuń
  6. Oh good ! Warmer and brighter weather at last :D Love your hearty and flavorful soup ! The spices added in this soup sounds wonderful ....

    OdpowiedzUsuń
  7. Love the way the potatoes look... delicious! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiej wersji tej zupy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zachęcam do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Another delicious soup I like all these ingredients so imagine this will be very tasty. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności:)
    A u mnie dzisiaj słońce zniknęło:(

    OdpowiedzUsuń
  12. I never made bean soup with rice...I don't know why... But it makes sense, as beans and rice combined give complete protein (for vegetarians)

    OdpowiedzUsuń
  13. °º✿✿
    °º✿ FELIZ DIA INTERNACIONAL DA MULHER!
    º° ✿✿ ♫° ·.

    OdpowiedzUsuń
  14. Hi dear! Great post)
    And I invite you to a new giveaway in my blog!
    Shabana Khan giveaway – Win stunning earrings

    OdpowiedzUsuń
  15. The soup looks so pretty and delicious! Love the pictures... I have personally never tried this combination of beans, potatoes and rice, but I love all 3! So must give it a shot soon... and so glad ur having warm weather now :) Enjoy!

    OdpowiedzUsuń
  16. z ryżem jeszcze nie jadłam, ciekawa wersja:)

    OdpowiedzUsuń