Kurczak nadziewany figami i koprem włoskim to propozycja kuchni włoskiej. Jak już pewnie zdążyliście zauważyć, przepisy ze świeżymi figami królowały u mnie tej jesieni. Do tego dania z powodzeniem można jednak wykorzystać figi suszone, wg mnie najlepiej wcześniej namoczone w gorącej wodzie z odrobiną wina.
Składniki:
1-2 kg kurczak
6 łyżek stołowych oliwy
130 gram boczku wędzonego ( w oryginale pancetty) pokrojonego w kostkę
1 cebula posiekana
1 główką kopru włoskiego posiekana w kostkę
1 duży ziemniak posiekany w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
Posiekany rozmaryn
150 ml białego wina
Starta skórka z 1 pomarańczy
4 dojrzałe figi posiekane
Jak to zrobić?
- Przesmażyć cebulę z boczkiem na 4 łyżkach oliwy. Dodać koper włoski, ziemniaka, rozmaryn i czosnek. Podsmażyć, a następnie dodać wino i dusić pod przykryciem około 15 minut.
- Dodać figę i skórkę c cytryny – odstawić do ostygnięcia.
- Nagrzać piec do 250 stopni.
- Przyprawić kurczaka solą i pieprzem, nafaszerować.
- Piec posmarowanego oliwą po 15 min z każdej strony, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec jeszcze ok. 30 minut, sprawdzić czy kurczak się dopiekł.
- Jeśli zostało trochę nadzienia, upiec z kurczakiem przez ostatnie 15 min.
Przepis pochodzi z książki „Kuchnia włoska – proste i sprawdzone przepisy” autorstwa Sophie Braimbridge – przez pewien czas uważałam ją za mało użyteczną, ostatnio z przyjemnością odkryłam jej istnienie w biblioteczce:)
Chicken stuffed with figs and fennel is a dish belonging to Italian cooking tradition. As you have probably noticed, recipes for fresh figs reigned here this fall.But don’t’t worry – for this dish you may also use dried figs, which, in my opinion should be first soaked in hot water with some wine.
Ingredients:
1-2 kilo chicken
6 tablespoons of olive oil
130 grams of chopped beckon (in original recipe – pancetta)
1 onion chopped
1 fennel chopped
1 big potato chopped
2 garlic cloves chopped
Chopped rosemary
150 ml of white wine
1 grated orange rind
4 figs chopped
How to make it?
- Fry the onion with 4 olive oils spoons. Add fennel, potato, rosemary and garlic. Add wine and stew for app. 15 minutes.
- Add figs and orange rind - leave it for cooling down.
- Preheat oven to 250 Celsius degrees.
- Spice the chicken with salt & pepper, stuff it, coat with olive oil.
- Bake from each side for 15 minutes.
- Change the temperature to 180 degrees and bake for another 30 minutes, check if it is ready.
The recipe if from Sophie Braimbridge’s book “Italian cooking – easy and tried recipes” – for some time I thought it’s rather useless, now I rediscovered it with a real pleasure.
Kurczę na bogato ;)! Olu, książkę polecam! Może nie zachwyciła mnie tak w 100%, ale to pewnie dlatego, że miałam co do niej zbyt duże oczekiwania...Z części przepisów skorzystam na pewno. Pięknie wydana!
OdpowiedzUsuńmuszę się nią zainteresować
OdpowiedzUsuńOh ! What a delicious roasted chicken ! It must be full of flavor ! Love the fig slices :D
OdpowiedzUsuńPyszności u Ciebie! bardzo dawno nie robiłam takiego całego kurczaczka :)
OdpowiedzUsuńdrooling!!Join my ongoing EP events-Asafoetida OR Fennel seeds @ Divya's Culinary Journey
OdpowiedzUsuńja tez rzadko robię bo mąż nie lubi:)
OdpowiedzUsuńSuch a perfectly roasted chicken...so nice with figs and fennel!
OdpowiedzUsuńStuffing sounds very delicious, could probably have it even without chicken :D
OdpowiedzUsuńTen pan kurczak wyglada bardzo intrygujaco...a jeszcze bardziej intryguje mnie jego wnetrze;)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka!:*
wnętrze jest w nim najlepsze:)
OdpowiedzUsuńHi Ola, your baked chicken look delicious. Very well baked!! Guess I can finish half the chicken myself. LOL
OdpowiedzUsuń