sobota, 17 listopada 2012

Kurczak z figami po włosku/Italian style chicken with figs



Kurczak nadziewany figami i koprem włoskim to propozycja kuchni włoskiej. Jak już pewnie zdążyliście zauważyć, przepisy ze świeżymi figami królowały u mnie tej jesieni. Do tego dania z powodzeniem można jednak wykorzystać figi suszone, wg mnie najlepiej wcześniej namoczone w gorącej wodzie z odrobiną wina. 

Składniki: 

1-2 kg kurczak 
6 łyżek stołowych oliwy 
130 gram boczku wędzonego ( w oryginale pancetty) pokrojonego w kostkę 
1 cebula posiekana 
1 główką kopru włoskiego posiekana w kostkę 
1 duży ziemniak posiekany w kostkę 
2 ząbki czosnku posiekane 
Posiekany rozmaryn 
150 ml białego wina 
Starta skórka z 1 pomarańczy 
4 dojrzałe figi posiekane 

Jak to zrobić? 
  1. Przesmażyć cebulę z boczkiem na 4 łyżkach oliwy. Dodać koper włoski, ziemniaka, rozmaryn i czosnek. Podsmażyć, a następnie dodać wino i dusić pod przykryciem około 15 minut. 
  2. Dodać figę i skórkę c cytryny – odstawić do ostygnięcia. 
  3. Nagrzać piec do 250 stopni. 
  4. Przyprawić kurczaka solą i pieprzem, nafaszerować. 
  5. Piec posmarowanego oliwą po 15 min z każdej strony, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec jeszcze ok. 30 minut, sprawdzić czy kurczak się dopiekł. 
  6. Jeśli zostało trochę nadzienia, upiec z kurczakiem przez ostatnie 15 min. 

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia włoska – proste i sprawdzone przepisy” autorstwa Sophie Braimbridge – przez pewien czas uważałam ją za mało użyteczną, ostatnio z przyjemnością odkryłam jej istnienie w biblioteczce:)


Chicken stuffed with figs and fennel is a dish belonging to Italian cooking tradition. As you have probably noticed, recipes for fresh figs reigned here this fall.But don’t’t worry – for this dish you may also use dried figs, which, in my opinion should be first soaked in hot water with some wine.

Ingredients:

1-2 kilo chicken
6 tablespoons of olive oil
130 grams of chopped beckon (in original recipe – pancetta)
1 onion chopped
1 fennel chopped
1 big potato chopped
2 garlic cloves chopped
Chopped rosemary
150 ml of white wine
1 grated orange rind
4 figs chopped

How to make it?
  1. Fry the onion with 4 olive oils spoons. Add fennel, potato, rosemary and garlic. Add wine and stew for app. 15 minutes.
  2. Add figs and orange rind - leave it for cooling down.
  3. Preheat oven to 250 Celsius degrees.
  4. Spice the chicken with salt & pepper, stuff it, coat with olive oil.
  5. Bake from each side for 15 minutes.
  6. Change the temperature to 180 degrees and bake for another 30 minutes, check if it is ready.

The recipe if from Sophie Braimbridge’s book “Italian cooking – easy and tried recipes” – for some time I thought it’s rather useless, now I rediscovered it with a real pleasure.











11 komentarzy:

  1. Kurczę na bogato ;)! Olu, książkę polecam! Może nie zachwyciła mnie tak w 100%, ale to pewnie dlatego, że miałam co do niej zbyt duże oczekiwania...Z części przepisów skorzystam na pewno. Pięknie wydana!

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę się nią zainteresować

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh ! What a delicious roasted chicken ! It must be full of flavor ! Love the fig slices :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności u Ciebie! bardzo dawno nie robiłam takiego całego kurczaczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja tez rzadko robię bo mąż nie lubi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Such a perfectly roasted chicken...so nice with figs and fennel!

    OdpowiedzUsuń
  7. Stuffing sounds very delicious, could probably have it even without chicken :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten pan kurczak wyglada bardzo intrygujaco...a jeszcze bardziej intryguje mnie jego wnetrze;)
    Pozdrowionka!:*

    OdpowiedzUsuń
  9. wnętrze jest w nim najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hi Ola, your baked chicken look delicious. Very well baked!! Guess I can finish half the chicken myself. LOL

    OdpowiedzUsuń