środa, 25 kwietnia 2012

Chleb dla prawdziwych leniuszków z wiosenną pastą/Bread for real lazy-bones with spring pâté



Przepis na ten chleb widziałam już w wielu odmianach. Ja stosuje go w proporcjach podanych poniżej. Wychodzi prawdziwy razowy, bez potrzeby wcześniejszego hodowania zaczynuJ Szczątki tzw. matki, którą kiedyś namiętnie hodował mój mąż, leżą sobie w słoiku w lodówce i czekają na dzień, kiedy ktoś sobie o nich przypomni, albo ja wreszcie dyskretnie się ich pozbędęJ Póki co robię właśnie taki chleb.

Składniki na chleb:

2 szklanki mąki zwykłej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka otrąb pszennych
1 łyżeczka soli
2 szklanki letniej wody
Pół kostki świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru

Jak to zrobić?
  1. Drożdże skruszyć i wymieszać z cukrem i 2 łyżkami ciepłej wody, odstawić w ciepłe miejsce.
  2. Wymieszać, najlepiej robotem-wtedy już nic praktycznie nie musimy przy chlebie robić, ale wystarczy też zwykły mikser, mąkę, sól, otręby, dodajemy wodę oraz rozczyn drożdżowy. Mieszamy. Ciasto będzie miało konsystencję raczej płynną.
  3. W tym momencie można dodać ulubione dodatki, np. pestki z dyni, słonecznika, ziarna czarnuszki, kminek, słownie – kto co lubi.
  4. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i wysmarowanej keksówki.
  5. Wkładamy do zimnego piekarnika i od kiedy osiągnie on temperaturę 200 stopni, pieczemy dokładnie godzinę, zmniejszając w trakcie temperaturę, bo wierzch może zacząć się nam zbytnio spiekać.

Składniki na pastę (proporcje wedle uznania):

Biały ser
Jogurt naturalny ew. śmietana
Starty pęczek rzodkiewek
Trochę bryndzy
Posiekany szczypiorek
Sól & pieprz

Jak to zrobić?

Składniki dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Nasza ocena:

Chleb zawsze rośnie i nigdy nie sprawia większych kłopotów. Jest poza tym bardzo sycący, wystarczy kanapka czy dwie, w przeciwieństwie do sklepowych bochenków. Z pastą przypomina mi się smak dzieciństwa i może trochę siermiężnych, ale za to zdrowych nawyków żywieniowychJ


I have seen very many variations of recipes for this bread. I make it in accordance with the proportions in this recipe. It’s a wholemeal bread, which is very characteristic for Polish breads. You don’t need to make any earlier preparations to make this bread.

Ingredients for bread:

2 glasses of all purpose flour
1 glass of wholemeal flour
1 glass of wheat bran
1 teaspoon of salt
2 glasses of warm water
50 grams of fresh yeast
1 teaspoon of sugar

How to make it?

  1. Mix the yeast with sugar and 2 spoons of warm water, leave it in warm place.
  2. Mix flour, salt, bran, add water and yeast leaven. Mix well. The dough will have rather a liquid consistence.
  3. You can add now your favourite ingredients like pumpkin seeds, sunflower seeds, cumin – briefly speaking, whatever you like.
  4. Pour the dough into greased form poured with some bran.
  5.  Put it in a cold oven and when the temperature reaches 200 Celsius degrees, bake exactly for 1 hour. You can lower the temperature during baking if you notice that the top becomes too dried up.

Ingredients for pate (proportion at your discretion)

Cottage cheese
Natural yoghurt or cream
Grated radishes
A bit of lamb cheese
Chopped chive
Salt & pepper

How to make it?

Mix all the ingredients, add salt and pepper.

Our opinion:

The bread always grows and never makes bigger problems. It is also very filling – it is enough to eat 1-2 slices. When I serve it with this pate, it reminds me of healthy food of my childhood.



14 komentarzy:

  1. Ta ostatnia kromka do mnie przemawia!
    Poproszę...

    OdpowiedzUsuń
  2. dla leniuszków, czyli jestem w grupie docelowej :)
    u mnie w lodówce też zalegają pewnie szczątki - aż strach do nich zajrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Your bread turned out really well Ola and I like the recipe for the pate. I think I may try it! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I love this kind of healthy bread ! The cheese spread sure makes a great delicious filling !

    OdpowiedzUsuń
  5. Bread and pate.. a classic combo :) and the pate sounds so yummy yet simple to make!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kaś, lepiej też pozbądź się ich dyskretnie:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. very interesting & yummy recipe..thanks for sharing..:)
    Tasty Appetite

    OdpowiedzUsuń
  8. Great post!
    xoxo

    besosmulticolor.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. wow...very delicous n healthy loaf !

    http://www.onlyfishrecipes.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Ola, your bread is amazing, and the cheese spread is so yummy. Thanks for the English translation...you are adorable with your English!
    Love your recipes, and photos:DDD

    OdpowiedzUsuń
  11. Elizabeth, I hope I am understandable:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja jestem leniem w zakresie chlebów!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ajka, polecam bo się przy nim nie narobisz:)

    OdpowiedzUsuń