wtorek, 17 kwietnia 2012

Torcik z orzechami laskowymi/Cake with hazelnuts

Bardzo słodki torcik czekoladowo – śmietankowy. Wydawałoby się, że po Świętach Wielkanocnych będziemy mieli na jakiś czas dość słodyczy, a jednak… człowiek się chyba przyzwyczaja, a nawet uzależniaJ Pomysł na torcik bardzo mi się spodobał ze względu na orzechy laskowe, które ostatnio bardzo polubiłam. Torcik robi się zaskakująco szybko, także efektowny wygląd wprowadza w błąd co do nakładów pracyJ

Składniki na ciasto:


4 łyżki mąki


2 łyżeczki proszku do pieczenia


7 jajek


2 łyżki kakao


6 łyżek cukru


Składniki na masę czekoladową:


½ litra mleka


Opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego


2 tabliczki gorzkiej czekolady


Kostka masła


Składniki na krem śmietankowy:

½ litra śmietanki 30%


3 łyżki cukru pudru


Dekoracja:


Orzechy laskowe


Wiórki kokosowe


1 łyżka masła


Do pieczenia:


Masło


Bułka tarta

Jak zrobić ciasto?

  1. Nagrzać piecyk do 180 stopni.
  2. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier, kakao, mąkę i proszek. Wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.
  3. Piec 40 minut, ostudzić.
Jak zrobić krem czekoladowy?

  1. Budyń ugotować na mleku, ostudzić.
  2. Jedną czekoladę rozpuścić, drugą zetrzeć na tarce.
  3. Masło utrzeć z budyniem i obiema czekoladami.
Jak zrobić krem śmietankowy?


Ubić śmietankę z cukrem pudrem.


Jak przygotować torcik?

  1. Ciasto przekrawamy na dwa placki.
  2. Na jeden przekładamy masę czekoladową, przykrywamy drugim, dekorujemy bitą śmietaną, uprażonymi na maśle wiórkami kokosowymi oraz orzechami laskowymi.
  3. Podajemy schłodzone.
Nasza ocena:


Oceny w domu były podzielone – ja jestem bardzo na tak, ale Jacek twierdzi, że ciasto smakowało jak ze sklepu. To chyba nie był komplement, lecz jako optymistka doszłam do wniosku, że osiągnęłam tak wysoki stopień umiejętności cukierniczych, że mogę zacząć wstawiać się do cukierniJ

Przepis pochodzi z „Przyślij przepis” 2/2012. Odchudziłam go z ilości cukru oraz zmieniłam czekoladę na gorzką.



A very sweet chocolate & cream cake. It seems that after Easter we will have enough sweets for some time but… I guess you can get used to them or even become addictedJ I like the recipe for the cake because of hazelnuts which I liked lately. The cake can be prepared very quickly, and the attractive look can be deceivingJ

Ingredients for the dough:


4 spoons of flour


2 teaspoons of baking powder


7 eggs


2 spoons of cacao


6 spoons of sugar


Ingredients for chocolate layer:


½ liter of milk


1 package of ready cream or vanilla pudding powder


2 bars of plain chocolate


200 grams of butter


Ingredients for cream layer:


½ liter of cream 30%


3 spoons of icing sugar


Decoration:


Hazelnuts


Coconut flakes


1 spoon of butter


For baking:


Butter


Breadcrumbs

How to make dough?

  1. Pre-heat oven to 180 Celsius degrees.
  2. Whipped well the whites, add the yolks, sugar, cacao, flour and baking powder.
  3. Pour into the greased form covered with breadcrumbs.
  4. Bake 40 minutes, cool it down.
How to make the chocolate cream?

  1. Cook the pudding powder with milk, cool it down.
  2. Melt one chocolate, the other one should be grated.
  3. Mix butter with the pudding and both chocolates.
How to make the cream layer?


Whip the cream with sugar.


How to prepare the cake?

  1. Cut the cake into 2 layers.
  2. Put the chocolate layer on the cake, cover with the other one, decorate with the whipped cream, hazelnuts and coconut flakes roasted with butter.
  3. Serve cold.
Our opinion:

The opinions were divided – I was really positively amazed and Jacek says that the cake tasted like it would be bought in a market. This was rather not a compliment but, as an optimist, I am of an opinion that I achieved such a high level of baking abilities that I can sell my cakes in a confectionaryJ

The recipe comes from „Send a recipe” 2/2012. I gave less sugar and used plain chocolate.

13 komentarzy:

  1. I should be thinking about breakfast, but I want DESSERT! And your dessert to be specific! This looks fantastic!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chocolate,hazelnuts, coconut, cream and cherries, a dessert made in heaven!
    Yum and double yum. X

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomicie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  4. A beautiful creation Ola. Bravo. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Love hazelnut ! It looks fabulous :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow...what a delicious cake with hazel nuts...loved it absolutely :-)

    http://www.onlyfishrecipes.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Thank you for visiting my blog and for your comments. I love your beautiful and festive cake, and appreciate that you also post the recipe in English!
    I'm following your blog and invite you to follow mine, also:DDD

    OdpowiedzUsuń
  8. Elizabeth, nice to see you here!

    OdpowiedzUsuń
  9. It looks very professional and if you didn't say that is easy I wouldn't have guessed. Very tasty and beautifully presented!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chocolate mass, cream and hazelnuts. Mmmmm. Where do I sign up for one?

    OdpowiedzUsuń