czwartek, 16 lutego 2012

Trójkolorowy murzynek/Black, red & white cake




Porządków przedwiosennych w zamrażalniku ciąg dalszy. Tym razem odkryłam istnienie dużych pokładów zamrożonych porzeczek. Zjeść je żywcem po rozmrożeniu to za duże wyzwanie jak dla mnie, więc wolę je spożytkować na ciasto, zwłaszcza, że ciasta z owocami i galaretką to mój ulubiony rodzaj.

Składniki:

6 jajek
Kostka masła
2 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki cukru
Wanilia
1 opakowanie proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Twaróg ok 50 dag
Sok z cytryny
Czerwona galaretka
Owoce takie jak porzeczki itd.

Wykonanie:

  1. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Ja przed ucieraniem zmiękczam je metodą inwazyjną – kładę na kaloryferzeJ
  2. Do miksu dodajemy wyskrobane ziarna wanilii.
  3. Dodajemy też kolejno jajka.
  4. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
  5. Ciasto pieczemy w temp. ok. 175 stopni. Powinno to zająć ok. pól godziny ale sprawdzimy sobie to patyczkiem.
  6. W międzyczasie twaróg ucieramy z cukrem, znów ziarnami wanilii i odrobiną soku z cytryny. Tak uzyskaną masę smarujemy na wystudzone ciasto, układamy owoce i polewamy wszystko tężejącą galaretką. Ciasto można nasączyć np. sokiem z odmrożonych owoców albo mocną herbatą. 

Nasza opinia:

Tym razem ja nie jestem obiektywna, gdyż jak pisałam, ciasta z owocami i galaretką to mój ulubiony wyrób cukierniczy. Natomiast chyba naprawdę jest dobre, bo nawet mój mąż szczerze chwalił i nie uchylał się od konsumpcjiJ



Time to make pre-spring cleaning in the fridge againJ This time I discovered quite big stocks of frozen currants. To eat them after just unfreezing, it is a too big challenge for me. I prefer using them for a cake, especially that cakes with jelly and fruits are my favorite.

Ingredients:

6 eggs
200 grams of butter
2 glasses of well ground flour
1,5 glass of sugar
Vanilla
1 package of baking powder
2 spoons of cacao
App. 500 grams of cottage cheese
Lemon juice
Red jelly
Fruits – for example currants

How to make it:

  1. Grind soft butter with sugar, add vanilla.
  2. Add egg by egg.
  3. Add flour and baking powder.
  4. Bake the cake in 175 Celsius degrees. It should take up app. 30 minutes but please check it with a stick. 
  5. In the meantime grind the cottage cheese with vanilla and a bit of lemon juice. Put the mass on the cold cake with the currents and pour everything with a setting jelly.

Our opinion:

This time I am not objective as this is my favourite type of a cake. But I guess it was really good as my husband was delighted and even did not avoid eating itJ



6 komentarzy:

  1. Porzeczka to teraz rzadkość;). My jemy teraz czarną w postaci galaretki:).

    OdpowiedzUsuń
  2. niezawodne zapasy działkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie to wyglada...i ja musze czyscic zamrażalnik.Nie ma to jak zamrożone lato w zimie :)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. co gorsza, przypadkowo też rozmroziłam śliwki-muszę coś z nimi dziś zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. It looks very elegant and pretty Ola! Overall a beautiful cake!

    OdpowiedzUsuń
  6. Katerina-thank you! I can recomand it to everybody, honsestly!

    OdpowiedzUsuń