piątek, 10 lutego 2012

Pulpety w sosie pomidorowo-dyniowym/Meat balls in tomato & pumpkin sauce


Luty to chyba najwyższa pora, żeby przeczyścić nieco spiżarkę i zamrażarkę. Przy wyrzucaniu choinki olśniło mnie, że jestem szczęśliwą posiadaczką jeszcze 2 wielkich działkowych dyni, które stanowiły dotąd ozdobny element salonuJ Oprócz nieśmiertelnej zupy – kremu z dyni i z ziemniaków z curry, którą uwielbiam, zdecydowałam się zrobić też sos z pulpetami.

Składniki na pulpety:

1,2 kg mięsa (najlepiej łopatka wieprzowa)

Bułka tarta

2 ziemniaki

Cebula

Natka pietruszki

Sól i pieprz

Zioła do smaku

1 jajko

Oliwa do smażenia

Składniki do sosu:

Duży pomidor

Kartonik koncentratu pomidorowego (w sezonie dałabym sok ze świeżych pomidorów)

Dynia w ilości wedle wyboru

Pęczek natki (równie dobrze może być bazylia, koperek)

Czerwone wytrawne wino

Może być też odrobina cukinii


Papryka

Zioła do doprawienia (ja dałam tymianek i oregano)

Jak to zrobić:

  1. Cebulę siekamy i przesmażamy na oliwie.
  2. Mięso mielimy wraz z przesmażoną cebulą i ugotowanymi ziemniakami.
  3. Z podanych składników wyrabiamy masę, formujemy niewielkie kuleczki, obtaczamy w mące tartej i smażymy na rumiano na oliwie.
  4. Puryści odsączają pulpeciki z tłuszczu i zabierają się za robienie sosu na czystej patelniJ Mniej ortodoksyjni wyjmują pulpeciki z patelni, wkładają pokrojoną na cienkie niewielkie plasterki dynię, paprykę, następnie cukinię, polewają oliwą i winem, odrobinę solą, dodają wyciśnięty czosnek i duszą. 
  5. Jak dynia nam zmięknie dodajemy obranego ze skórki i zmiksowanego pomidora, przecier pomidorowy i wkładamy pulpety. Wszystko doprawiamy ziołami i dusimy do odparowania części sosu. Dodajemy zieleninę.
  6. Najlepiej podawać na modłę włoską – z makaronem. 
Nasza opinia:

Mój mąż uwielbia mielone w każdej postaci, więc nie jest obiektywnyJ W każdym razie był zachwyconyJ Świetne danie, żeby przemycić do zimowego jadłospisu warzywa. 





February is the highest time to make some cleanings in the food – cupboard and in the freezer. When I was throwing away my Christmas tree I discovered that I still have 2 huge pumpkins that were used so far as a decoration in the living room. Apart from a cream soup with potatoes and curry which I simply love I decided also to prepare some sauce with meat balls. 



Ingredients for meat balls:

1, 1,2 kilogram of pork shoulder blade

Breadcrumbs

2 potatoes

Onion

Parsley

Salt and pepper

Some seasoning at your discretion

1 egg

Olive oil for frying

Ingredients for sauce:

Big tomato

Tomato puree

Pumpkin

Parsley (it may be basil or dill as well)

Red dry wine

Some zucchini if you happen to have it

Seasoning (I used thyme and oregano)

How to make it:

  1. Chop the onion and fry it in the olive oil.
  2. Mince the meat with the onion and cooked potatoes.
  3. Prepare meat balls from the above – mentioned ingredients, coat them in the breadcrumbs. Fry them in the olive oil.
  4. Purists take off the meatballs from the frying pan and put them on the paper in order to get rid off the oil and start preparing the sauce in the clean frying pan. Not so orthodox cooks take off the meatballs from the frying pan, add the pumpkin cut into thin small slices, the zucchini, pepper, add some olive oil, wine, salt, add some garlic and stew it.
  5. When the pumpkin softens, we add a peeled and mixed tomato, tomato puree and the meat balls. We add also the seasoning and stew everything until let’s say half of the sauce is reduced.
  6. The best is to serve it with pasta.


Our opinion:

My husband loves minced meat so he is not objectiveJ Anyway he was delightedJ Fantastic dish to add some vegetables to a winter menu. 

7 komentarzy:

  1. just mouthwatering...excellent presentation..:)
    Tasty Appetite

    OdpowiedzUsuń
  2. We don't eat pumpkin much here but you have made this recipe sound yummy. We love to eat meatballs. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh so delicious looking recipes :^)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomidor z dynią? Bardzo ciekawe połączenie! Z chęcią spróbuję takiego odmienienia tradycyjnego pomidorowego smaku.

    OdpowiedzUsuń