sobota, 18 lutego 2012

Śledziowe ślimaczki/Herrings like snails


Ta zima upływa nam pod znakiem testowania receptur na śledzie w różnych odmianach i aranżacjachJ Dziś wersja, którą można nazwać orzeźwiającą – dodatek w postaci klasycznej surówki z marchewką i jabłkiem łagodzi śledziowy smak i jednocześnie daje zastrzyk witamin na prawie że przednówkuJ

Składniki:

Śledzie

Marchew

Jabłko

Sok z cytryny

Cukier

Majonez/śmietana/ketchup

Szczypiorek

Świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

  1. Namoczone śledzie pokroić wzdłuż w wąskie paski.
  2. Utrzeć marchewkę z jabłkiem, dodać trochę soku z cytryny i cukru do smaku. Włożyć na dno salaterki.
  3. Śledzie uformować na kształt ślimaków, pospinać wykałaczkami.
  4. Śledzie udekorować keksem ze śmietany bądź majonezu z dodatkiem ketchupu – jak kto lubi.
  5. Całość oprószyć szczypiorkiem i zmielonym pieprzem.

Nasza opinia:

To ostatnio mój ulubiony przepis na śledzie. W każdym razie znikają z zawrotną prędkością.

Przepis zainspirowany Przyślij przepis 2/2012.




This winter for us is time for herrings of different types and using different recipes. Today a version which could be called a refreshing one – a salad made of carrot with apple makes the taste of herrings less sharp and gives us vitamins in this part of the year.

Ingredients:

Herrings

Carrot

Apple

Lemon juice

Sugar

Mayonnaise/Cream/Ketchup

Chive

Black pepper

How to make it:

  1. Soak the herrings and cut along into slim stripes.
  2. Grind carrot with apple, add some lemon juice and sugar. Put it into the salad bowl.
  3. Form snails from herrings using toothpicks.
  4. Decorate the herrings with a bit of cream or mayonnaise with ketchup – whichever you prefer.
  5. Sprinkle it with chive and pepper.


Our opnion:

Lately it is my favorite herrings recipe. Anyway they disappear with blistering swiftness.

6 komentarzy:

  1. Olu,pyszny widok!
    Bardzo nabrałam ochoty na śledzie...

    OdpowiedzUsuń
  2. zapewniam, ze są godne wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. This is such a healthy meal. Simple and tasty. I love it!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko co śledziowe! A do tego jeszcze takie dowitaminowanie! Idealne tuż przed przedwiośniem!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń