piątek, 17 stycznia 2020

Klopsy curry w indyjskim stylu/Curry meatballs Indian style


Kolejna propozycja zainspirowana ostatnio wspomnianą książką p. Starmach, tym razem pachnące Indiami danie obiadowe. Ponieważ nie miałam mięsa drobiowego, do garnka trafiła mielona łopatka, wyszły świetne, aromatyczne z pysznym pikantnym sosem do serwowania z ryżem. Sos nie jest jednak tak ostry, by był niejadalny. Oryginalny przepis zapewne znajdziecie w sieci, poniżej moje modyfikacje.

Składniki na mielone:

400g mięsa mielonego
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
½ cebuli lub 1 mała
1 ząbek czosnku
kolendra

Składniki na sos:

2 łyżeczki curry
250 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka kurkumy
szczypta kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzy cayenne (można zmienić na ostrą paprykę jak w oryginalnym przepisie)
sól, pieprz 
 plus oliwa do smażenia

 Jak to zrobić?
  1. Mięso wymieszać z pozostałymi składnikami, w razie gdy się słabo klei, można dodać jajko i ew. bułkę tartą.
  2. Uformować małe kulki i usmażyć na oliwie na złoty kolor.
  3. Zdjąć i na patelnie wlać śmietankę, dodać przyprawy i zagotować.
  4. Do gorącego włożyć klopsy. Gotować jeszcze około 10 minut.
  5. Podawać z ryżem posypane świeżo posiekaną kolendrą.
 
 
Another good recipe from the book I lately borrowed in my local library. This time it is a full of flavours and aromas Indian style main course. The sauce is especially delicious and if you like spicy food but which still is eatable, this is for you.
 
Ingredients for the meatballs:
 
400 grams minced meat
2 tbsp freshly grated ginger
½ onion or 1 small
1 garlic glove
Coriander
 
Ingredients for the sauce:
 
2 tbsp curry powder
250 ml cream
1 tbsp turmeric powder
Pinch of cumin
½ tbsp sweet paprika
½ cayenne pepper (or spicy paprika of you wish a milder version)
Salt & pepper
Plus olive oil for frying
 
Method:
 
  1. Mix the meat with the other ingredients for the meatballs.
  2. Form small meatballs and of it is too loose you can add 1 egg and some breadcrumbs. Fry until golden.
  3. Remove from the frying pan, add cream and the spices and bring into boiling.
  4. Add again the meatballs and cook for app. 10 minutes.
  5. Serve with rice and chopped coriander.
 

6 komentarzy:

  1. Oj, lubię takie dosyć mocno przyprawione dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zimno się zrobiło i pomyślałam o indyjskim jedzeniu, a u Ciebie akurat gotowa propozycja, dziękuję :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki, bardzo lubię kuchnię indyjską :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubie curry, jakoś tak ostatnio przestało mi pasować w daniach :/

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha ! Bardzo lubię przyprawę curry, więc takie danie to coś w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń