piątek, 30 sierpnia 2019

Gulasz z szynki wieprzowej/Pork ham stew


Czasami wystarczy nowa książka z przepisami i jakoś gotowanie nabiera wtedy bardziej atrakcyjne oblicze, wychodzę poza rutynę i robię coś nowego. Tak stało się, gdy w wypożyczalni dorwałam  "Szybko, smacznie, domowo" Magdaleny Grzegorczyk. W ciągu jednego tygodnia zrealizowałam z niej aż trzy przepisy, co uważam za ewenement. Co więcej, planuję nabyć ją do własnego zbiorku książek kucharskich.  Autorka prowadzi też własny kanał na YouTube i w przeciwieństwie do wielu prowadzących, jest bardzo konkretna, nie mizdrzy się (co ma dla mnie akurat duże znaczenie) i ma niedenerwujący głos:) Dziś prezentuję przepis z tej właśnie książki na gulasz z szynki wieprzowej, Takie przepisy mają to do siebie, że poza krojeniem robią się w zasadzie same, a domowy obiad gotowy. Gorzej z atrakcyjnym sfotografowaniem kawałków mięsa na bloga:)

Składniki:

1 kg szynki wieprzowej bez kości
2 łyżki oleju 
1 łyżka jasnego octu winnego
1 łyżka sosu sojowego
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki czerwonej papryki (1 słodkiej + 1 pikantnej albo 2 słodkiej)
1/4 łyżeczki chilli
1/3 łyżeczki soli
1 liść laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego
100 ml śmietany 
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 


Jak to zrobić?
  1. Szynkę pokroić w kostkę.
  2. Przygotować marynatę z oleju, octu i sosu sojowego, przeciśniętego przez praskę czosnku, czerwonej papryki, chilli oraz soli. Marynować w niej mięso nawet i przez noc.
  3. Na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojoną szynkę aż do ścięcia się mięsa. Następnie zalać wrzątkiem. 
  4. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie, wymieszać, a następnie pod przykrywką dusić na wolnym ogniu do miękkości tj. przez ok 1 godzinę. 
  5. Zredukować sos przez odparowanie.
  6. Dodać do śmietany mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Dodać na patelnię i podgotować do zgęstnienia. 



Sometimes I need inspiration to start cooking with pleasure. Lately I visited my local library when I found a book by a Polish blogger from which I made 3 recipes in one week which I consider to be a phenomenon! Today I would like to present a recipe for pork stew. On every day basis I like recipes for which you don't have to spend a lot of time. Here it is almost limited to cutting the meat into pieces. The other issue is how to make a blog photo of such a dish so it would look presentable:)

Ingredients:

1 kilo pork ham
2 tbsp oil
1 tbsp light vinegar
1 tbsp soya sauce
2 garlic cloves
2 tsp sweat paprika
1/4 tsp chili
1/3 tbsp salt
1 bay leaf
2-3 allspices
100 ml sour cream
1-2 tsp potato flour


Method:

  1. Cut the ham into cubes.
  2. Prepare marinade of oil, vinegar, soya sauce, garlic squeezed through garlic press, paprika, chili and salt. Sauce the meat even overnight.
  3. Fry the meat in the hot oil until it pores close. Add boiling water.
  4. Add bay leaf, allspice, mix, cover with the lid and braise it slowly until soft, i.e. app. 1 hour.
  5. Reduce the sauce by evaporating it.
  6. Add flour to the cream, mix well, add everything to the frying pan and cook until thicken. 
 


10 komentarzy: